自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

我有個朋友兩公婆返工,生左個女,朋友話俾婆婆湊(原因係寧願個B親婆婆好過親工人)點知婆婆話自己搞唔掂,最後就請工人。
離奇既係婆婆直情搬埋黎住。即係細小兩房屋有四個大人加一個小童住。
然後佢話兩公婆都好想生第二個。哇,咁兩個小朋友大左點住?佢地返工就一定要一直請工人啦,就算婆婆第時唔住都會變成三大人兩青年
最無奈係佢兩公婆係唔洗點湊女的。每日放工見得兩個鐘。佢地去成個禮拜旅行個女(而家幾歲了)都唔會搵佢地。
真係唔明仲生為乜,純粹為自己想生就生

--------------------------------------------------------
哈哈,我就係知講中好多人,佢地心虛所以即刻擔凳仔對號入座
但我唔會怕人媽叉我而唔講出道理架,唔出聲只會令D人以為自己一直好正確無問題。

好多回覆都撐我知我唔係叫人做FTM先好生仔,重點係無心湊無心同小朋友相處,教同育都交俾長輩工人。我識人同我講個細路拎書叫佢讀,佢話放工好累想休息喎

有人話關我咩事。首先我有意見就可以表達。另外照佢地所言(我唔認同架),我講咩又關佢地咩事先。

話我得閒拎人地個女返去幫手湊,咪又係解決唔到父母不負責任既問題,完全錯重點。仲叫朋友幫手,一錯再錯呀。

有人曬月花萬幾蚊俾家用婆婆同請工人,又換實呎800樓俾婆婆。中產到周街都係就唔好拉高肚皮曬啦。同埋你估真係皇恩浩蕩咩,婆婆同工人唔幫你你唔得掂呀,邊個靠邊個都未搞清楚

象牙宮

2024年龍年勳章

王雨瑩 發表於 18-1-17 10:57
我有個朋友兩公婆返工,生左個女,朋友話俾婆婆湊(原因係寧願個B親婆婆好過親工人)點知婆婆話自 ...

父母返工,要揾人湊,好多家庭都係咁。

男爵府

我都係雙職父母,都生左兩件。主要都係工人湊,假日咪自己湊囉。子女知道我地係父母喎!

唔係邊個湊問題,係父母對子女的關心程度問題。

wcpcelia    發表於 18-1-17 13:58

男爵府

Sumyeema1 發表於 18-1-17 11:00
父母返工,要揾人湊,好多家庭都係咁。
某程度上我覺得咁即係搞唔掂生活,兩個蓋「Come」五個煲,降低晒全部人生活。

大宅

回覆樓主:

人哋家事都要理?

象牙宮

2024年龍年勳章

王雨瑩 發表於 18-1-17 11:05
某程度上我覺得咁即係搞唔掂生活,兩個蓋「Come」五個煲,降低晒全部人生活。 ...

完全唔明你咩理論。

男爵府

回覆 ebhaaoff 的帖子

因為我聽到有感而發。

琥珀宮

王雨瑩 發表於 18-1-17 11:05
某程度上我覺得咁即係搞唔掂生活,兩個蓋「Come」五個煲,降低晒全部人生活。 ...

正因為呢個原因,所以唔想生第二個

男爵府

回覆 mandy952 的帖子

其實婆婆湊一個都話搞唔掂,佢地因為自己想就生第二個,湊果個又唔係佢地,有無理過其他人感受?
而家主力湊都係婆婆呀,工人做清潔同煮飯咋,邊得一個人做晒丫。

珍珠宮

王雨瑩 發表於 18-1-17 10:57
我有個朋友兩公婆返工,生左個女,朋友話俾婆婆湊(原因係寧願個B親婆婆好過親工人)點知婆婆話自 ...

睇唔到有咩問題??

有小朋友就唔可以2公婆去旅行?
請工人湊就唔可以生第二個?

男爵府

panyeung 發表於 18-1-17 11:15
睇唔到有咩問題??

有小朋友就唔可以2公婆去旅行?
婆婆湊一個都話搞唔掂呀。工人負責清潔煮飯咋。

大宅

想生多個因為佢哋冇嘗過湊仔幾辛苦, 真係辛苦老人家, 真係唔明做乜要生!

siumak    發表於 18-1-17 12:05

子爵府

回覆樓主

住屋方面我覺得無咩問題,香港地好多人係咁嫁啦~小朋友大左之後話唔定佢地會換屋呢!

至於去旅行,我都覺得無問題,家長都需要輕鬆下。又唔係成日去。

想生多個我覺得有計劃就得啦,因為好多人都想小朋友年紀相近d,一下子痛苦好過以後痛苦。

請左個工人幫手,情況應該好好多。

男爵府

littlewo 發表於 18-1-17 11:21
想生多個因為佢哋冇嘗過湊仔幾辛苦, 真係辛苦老人家, 真係唔明做乜要生!
絕對係!生完俾人湊。婆婆錫女錫孫頂硬上咋

琥珀宮

王雨瑩 發表於 18-1-17 11:11
回覆 mandy952 的帖子

咁阿婆要決絕d去拒絕囉,唔係可以點呢

男爵府

mocha20150323 發表於 18-1-17 11:22
住屋方面我覺得無咩問題,香港地好多人係咁嫁啦~小朋友大左之後話唔定佢地會換屋呢!

至於去旅行,我都覺 ...
我唔係話去旅行有問題,係細路成個禮拜唔見父母都唔搵,即係親子關係唔多親。咁都仲生多個出黎真係唔知為乜。

公爵府

回覆樓主:

好多人都係咁,我好多朋友兩公婆帶一個小朋友出街都搞唔掂,一定要帶埋工人/婆婆,但可能人地婆婆湊孫好enjoy呢,我親戚就好中意湊孫,佢話退休冇野做,怕自己冇人生寄托好快病死

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有,婆婆70幾腰都伸唔直要湊2個,1個外孫1個內孫,仔女一齊住,2個只係差一年,見到都辛苦,婆婆又成日呻辛苦,仔女又唔捨得比錢請工人
感激遇上你~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

好多雙職父母架啦
唔係個個都可以做ftm 架

生完小朋友唔代表無左自己既人生,兩公婆無私人世界。咁樣既媽媽淨係專注個細女同老公好快就玩完

tansyneko    發表於 18-1-17 13:13

男爵府

mandy952 發表於 18-1-17 11:24
咁阿婆要決絕d去拒絕囉,唔係可以點呢
你信唔信婆婆真係劈炮唔撈既話,會六國大封相反晒面。

首頁
12345...9

尾頁

跳至