自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

iamabcd 發表於 18-1-17 19:39
點樣一齊玩呢唉。。。
上左中學咁耐就玩足咁耐,
明明小學讀得好地地 ...

佢唔自律, 搵補習督住佢得唔得?

我諗依家最緊要搵源頭出黎, 再想辦法幫佢, 成績唔好就冇心機讀,成績只會越黎越差

唔好再鬧或者打擊佢自信心, 鼓勵多啲, 正面啲面對, 家嘈屋閉對成件事冇幫助

中五只係過咗半個學期,仲有時間

珍珠宮

Robinrobinrobin 發表於 18-1-17 15:26
家長既更年期對孩子黎講都係訓年呀
當年真係呼吸都比人鬧咁濟

.......如果自細培養到好好既關係既話
青春期都唔會太難搞.....

水晶宮

iamabcd 發表於 18-1-17 19:39
點樣一齊玩呢唉。。。
上左中學咁耐就玩足咁耐,
明明小學讀得好地地 ...

我唔知你地個關係去到咩程度

我平時同仔唱K, 食雞煲, 兩個人傾下計

你如果運動叻,同佢打下羽毛球之類, 你話你想減肥做運動冇人陪你, 打完又可以一齊坐低食啲野,問佢野唔好審犯口吻,唔好亂講笑串佢, 關係唔好分分鐘反檯

你可以約佢食下飯, 食佢鍾意果啲野, 講下無謂野唔好說教, 等佢接受你, 先平心靜氣坐低傾

子爵府

mameme 發表於 18-1-17 15:55
你都一樣有經過青春期....不是嗎?

問題不在於學過的有沒忘掉, 是想不想做...不做的結果又如何. 只是把任性 ...

別墅

miffyumiffy 發表於 18-1-17 20:15
佢唔自律, 搵補習督住佢得唔得?

我諗依家最緊要搵源頭出黎, 再想辦法幫佢, 成績唔好就冇心機讀,成績 ...

補習當然係有安排啦!
但佢心情好時就去下,
無心情就請假話唔去,
再衰d 就直情唔去連影都無。

所以我依家已經交帶定補習社,
一夠鐘上堂唔見人就要打電話比我通知我,
超級樣衰
真係好似佢幫我考DSE咁
好無陰公

水晶宮

ganggang 發表於 18-1-17 19:11
學定野先,阿仔8歲都.。。

我果套未必啱, 好多人覺得我好放縱我仔,無規無距

我地一路都係朋友咁, 有好有唔好,但大家關係算良好佢咩都同我講, 有計傾, 鍾意痴住我玩, 我自己本身性格唔係軍官果種, 對佢要求又唔會話好高果隻

依家青春期我忍耐幾年, 遲下大了會好啲啩

水晶宮

iamabcd 發表於 18-1-17 20:25
補習當然係有安排啦!
但佢心情好時就去下,
無心情就請假話唔去,

補習社一對好多個,會唔會顧唔到佢?所以佢覺得冇用,冇心機去?

搵私補會唔會好啲

別墅

miffyumiffy 發表於 18-1-17 20:21
我唔知你地個關係去到咩程度

我平時同仔唱K, 食雞煲, 兩個人傾下計

以前小學游水OK叻架
上左中學後即封左條泳褲話唔再游
變左宅男打機打到黑,
食餐飯, 講緊10分鐘時間,
都要右手用筷子扒飯,左手玩手機無停過。

條友一遇到困難即縮, 一d 鬥心都無
成條蛇一樣咁懶

水晶宮

brindlewin 發表於 18-1-17 20:21
.......如果自細培養到好好既關係既話
青春期都唔會太難搞.....

我平時同人講約咗阿仔去玩

好多人反應係:嘩!!! 咁好呀,佢仲肯跟你去玩

我先知道原來好多人仔女青春期已經唔show父母

水晶宮

iamabcd 發表於 18-1-17 20:33
以前小學游水OK叻架
上左中學後即封左條泳褲話唔再游
變左宅男打機打到黑,

感覺佢失咗信心, 逃避緊

成績事小,自我價值觀低落事大, 要盡快處理

別墅

miffyumiffy 發表於 18-1-17 20:30
補習社一對好多個,會唔會顧唔到佢?所以佢覺得冇用,冇心機去?

搵私補會唔會好啲

係他自己個人問題
無心向學

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔仔中三...
SO FAR我未體會到乜係青春期孩子...

可能我要求唔高...仔仔又尚算聽話...
當然我都有哦佢溫習丫,執屋果D...
不過都係叫一叫囉..佢唔做我都冇法...

想佢執..最有效既方法係...
約朋友上屋企聚會
只要佢知有人會黎屋企...
佢就會早一日洗乾淨個廁所執乾淨個廁所架啦...
因為平時佢個廁所得佢一個人用...
我又唔會入去CHECK既....
只要唔臭我就唔理佢...

房都係....佢要面...
所以有客人黎前佢一定會執餐死

讀書方面...
我仔都係小學好叻丫..但係上到中學就死晒..
我只求佢全部合格..但係第三年了..每次都總有1,2格死亡
同佢講唔可以咁..要全部合格啦..佢次次都答...
得頭10名係全部合格咋
又老實...我唔知依家中學係點..但係我同我哥當年..
都做唔到全部合格....重要我有唔合格..都係全級第6丫
所以...我雖然要求仔要全部合格(其實我只要佢係唔係包尾果1/3既人就OK)..佢做唔到咪冇獎勵..同限制自由囉...
佢到依家都係用緊電話卡...半年50蚊,冇上網...回家電話交給我...
要打電腦就要做好野沖好晒涼先可以打30分鐘...
因為佢唔達標.所以佢就冇打機自由.
佢自己都接受...

大宅

miffyumiffy 發表於 18-1-17 20:35

成績事小,自我價值觀低落事大, 要盡快處理 ...

同仔女關係好真係有原因~
好了解人心

別墅

miffyumiffy 發表於 18-1-17 20:35

成績事小,自我價值觀低落事大, 要盡快處理 ...

D 時間, 成5 年比佢玩晒已經返唔到轉頭。
年年都苦口婆心同佢講, 佢死都唔聽。
我都唔知道從何入手至啱

別墅

月希 發表於 18-1-17 20:37
我仔仔中三...
SO FAR我未體會到乜係青春期孩子...

你仔算好乖呀,
我仔上中學轉左學校,
所有同學仔我都唔識,
亦唔會帶同學仔來屋企。
所以你果招我用唔著。

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

反叛期是賀爾蒙影響,佢自己都控制唔到的,體諒和包容他,而且要記住這時期是會過的,時刻懷著盼望!我身邊有朋友個仔青春期時,雙方幾乎大打出手,結果捱過三年,個仔就回復正常,孝孝順順,母子又有傾有講了。艱難時盡量忍下,唔好做一些傷害對方或破壞關係的事,時間會過的。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

iamabcd 發表於 18-1-17 20:50
你仔算好乖呀,
我仔上中學轉左學校,
所有同學仔我都唔識,
唔係佢D朋友丫...係我D朋友..
我唔會比佢約人上屋企的..
因為佢地成班都重係小朋友...
在家有乜意外...責任在我...責任太大...
我唔會TAKE 依個RISK啦..
佢地在家整爛野..叫佢賠又唔係..唔叫佢賠我又肉赤..
如果佢地在我家受傷...重麻煩...
所以佢D朋友..最多約係會所打波架咋...

佢知佢自己DIRTY...
連我約師父上門維修...IN CASE人地會用廁所..
佢都會早一日執一執個廁所...

伯爵府

mother904 發表於 18-1-17 16:13
只是把任性無限放大的時段吧.==good point
我而家都係咁樣安慰自己,只要呀女不做傷害別人和自己的事,肯 ...

首頁

尾頁

跳至