婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

有無食啲咩supplements ,可能有用

洋房

lovecatt 發表於 18-1-17 16:28
如題

痛了一段時間

唔好咁灰啦! 身邊好多人有呢個症狀, 中西醫唔太有效, 脊醫會好些, 朋友介紹食supplements和其他天然保健方法有效好多, 家人都試緊, 我PM資料俾你參考下

複式洋房

emilyleung0505 發表於 18-1-24 15:34
你痛左幾耐啦? 唔知會唔會係坐骨神經痛..我之前睇過一間全科痛症中心, 有骨科、脊醫、物理治療師有齊哂
可 ...

可否pm thanks..

複式洋房

kikikaxd 發表於 18-2-4 10:44
可否pm thanks..
PM左你啦~

男爵府

如果總系醫吾好我介紹我睇個中醫骨傷醫師俾你(系荃灣)
以前我腰痛西醫話要做手術,同中醫睇過几十個都醫吾到

複式洋房

回覆 lovecatt 的帖子

人體關節部分最怕冷, 人體的軟骨、纤维结缔组织喜暖忌寒會讓軟骨、纤维组织收縮。寒生百病 ,保暖』是何等重要呵 ! 骨与骨之间藉纤维结缔组织、软骨或骨相连,形成的结构叫【骨连接】

【骨连接】分为 :

可活动骨连接,叫做【关节】(eg:膝关节)
半活动骨连接,忘了叫什么了...(eg:脊椎的任何一个连接)
不活动骨连接,叫做【结节】(eg:顶结节,位于额头)

人体共有78个关节,数都数的出来
肩关节×2+肘关节×2+腕关节×2+髋关节×2+膝关节×2+踝关节×2+14指关节×2+14趾关节×2=78

別墅

bbq1232 發表於 18-2-7 00:17
以前我腰痛西醫話要做手術,同中醫睇過几十個都 ...

可否pm,thx

大宅

回覆 ngwong2 的帖子

食邊隻? 可PM我嗎?

大宅

回覆 marksix72 的帖子

可PM我嗎? 謝謝

大宅

回覆 bbq1232 的帖子

可PM我嗎? 謝謝

禁止訪問

複式洋房

bbq1232 發表於 18-2-7 00:17
以前我腰痛西醫話要做手術,同中醫睇過几十個都 ...

可否給資料我,我很需要,pls

男爵府

hello2018 發表於 18-2-1 11:07
唔好咁灰啦! 身邊好多人有呢個症狀, 中西醫唔太有效, 脊醫會好些, 朋友介紹食supplements和其他天然保健方 ...

請PM 比我

男爵府

唔好咁灰啦! 身邊好多人有呢個症狀, 中西醫唔太有效, 脊醫會好些, 朋友介紹食supplements和其他天然保健方 ...

請pm 比我

大宅

hashtag影視迷勳章

lovecatt 發表於 18-1-17 16:28
如題

痛了一段時間

眨下眼
痛左有一年
現時
屁股至大腿背 依舊長期發痛
好困擾,至於膝頭,x光照過骨是無問題,關節無問題,是膝頭側的位置痛,
一年來中西醫 針灸推拿 復位乜都做過,無樣有效...非常絕望。
是否成世都要痛

侯爵府

可能成世都要痛,亦可能可以痊癒....(好廢的廢話)

我踏入5 字頭後的近幾年,膝關節痛更差 (4 字頭食葡萄糖胺仲頂得住。) ,跟住….

足跟痛(好痛)

因睡姿引至髖關節隔幾日就一次些微甩較 (痛到飛起) ,圍繞髖關節長痛,改善了睡姿後,情形沒有大改善。

背痛

中西醫 針灸推拿 復位乜都沒有做過….

足跟痛時,因我對中醫學有些認識,自制了一隻關節肌肉痛中藥膏,根治了足跟痛。

五十肩...治療經歷.
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18738390&extra=page%3D1

用那藥膏 + 每星期裏五天步行 30 min. ,现在只剩一個月裏大約有5日膝關節外側有少少痛,其餘 25 日,都唔記得自己有膝關節痛。已很久沒有食葡萄糖胺了。

DIY method of 關節肌肉痛中藥膏 can be provided to you (1 excel file). If you are interest, please PM you email address to me.
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

男爵府

lovecatt 發表於 18-10-24 00:47
眨下眼
痛左有一年
現時

有無check過骨質密度? 到更年期未? 如果覺得香港睇骨科專科醫生貴可以去深圳港大醫院(香港大學管理)睇專科,平香港好多, 可以網上預約。

如果係骨質疏鬆引起的疼痛係可以醫治的。

大宅

hashtag影視迷勳章

orangeca 發表於 18-10-25 09:52
有無check過骨質密度? 到更年期未? 如果覺得香港睇骨科專科醫生貴可以去深圳港大醫院(香港大學管理) ...

醫生無提過
因為x光正常

男爵府

lovecatt 發表於 18-11-8 21:59
醫生無提過
因為x光正常

一般的X光check唔到骨質密度

大宅

請pm我,謝謝

首頁

尾頁

跳至