自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

似係自己猜疑多。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

以上全是個人猜測?不過照顧自己小朋友幾時都係家長/照顧者的責任,有責任保護小朋友不被陌生人接觸,無論公園大或細,商場人多或人少,身邊係咩人種都好,小朋友都應該係視線/能觸及的範圍內,最憎d家長行埋一邊只顧自己玩手機,一點安全意識都無。

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主

樓主加左好多自己無依據既推考

如果樓主去報案應該俾人當係 傻

子爵府

alanlovekayee 發表於 18-1-17 22:15
回覆 alanlovekayee 的帖子

我先生同囝囝就係喺個遊樂設施上面,教囝囝讀上面既英文字,點知個清潔啊叔面 ...

講到咁精彩都無用架,你唔報警人地只覺得你作嘢。唔夠膽報警係到講無用。

洋房

回覆 myaisha0435 的帖子

喺我呢個討論區,相信都係為人父母,大家都緊張自己心頭塊肉,我講件事出黎都係希望大家有所警覺,避免意外,如果我先生無接到囝囝,慘劇發生,邊個會可憐我?

洋房

MMVV 發表於 18-1-17 22:25
講到咁精彩都無用架,你唔報警人地只覺得你作嘢。唔夠膽報警係到講無用。
...
我本來都無諗過報警,因為我吾識,不過頭先有位朋友留言,原來報吾到案,都可以備案,我聽日就會咁做,因為我真係吾希望有任何人受害。

子爵府

回覆樓主

我覺得提高警覺係必須!好彩樓主老公打醒12分精神,唔怕一萬,最怕萬一。

其實正常呢,一個清潔叔叔都唔會對一個小朋友咁熱情,仲同佢玩滑梯!

大宅

Sumyeema1 發表於 18-1-17 22:21
似係自己猜疑多。

幻想力豐富

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

alanlovekayee 發表於 18-1-17 22:27

喺我呢個討論區,相信都係為人父母,大家都緊張自己心頭塊肉,我講件事出黎都係 ...
樓主,好多謝你善意提醒!
我覺得你地係啱架,寧願諗多左,好過掉以輕心!

洋房

414928 發表於 18-1-17 22:23
以上全是個人猜測?不過照顧自己小朋友幾時都係家長/照顧者的責任,有責任保護小朋友不被陌生人接觸,無論公 ...
你講得岩,如果生出黎無好好保護佢,不如吾好生,根本無做父母既資格!

珍珠宮

畀面勳章

alanlovekayee 發表於 18-1-17 22:27

喺我呢個討論區,相信都係為人父母,大家都緊張自己心頭塊肉,我講件事出黎都係 ...

所以才問係......到底你點知果個伯伯,公園既少年,電單車上的男,係認識.....

香港小朋友跟本唔可以坐電單車...

抱左個細路上車基本上唔洗你老公追.....

警察同路人一定狂追狂拍佢啦......

你有冇想過...

其實呢三組人跟本互不相識.....

當然個伯伯既行為明顯over左啦,

遇到呢d阿伯我肯定已經即走...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

樓主唔起現場全部只係聽轉述?

伯爵府

回覆樓主:

雖然對樓主事件未有感受到危險級別,但小心使得萬年船,家長真係要睇緊D小朋友,不怕一萬只怕萬一。

洋房

mocha20150323 發表於 18-1-17 22:33
我覺得提高警覺係必須!好彩樓主老公打醒12分精神,唔怕一萬,最怕萬一。
無錯,我都係想呼籲一啲肯對小朋友安全付責既朋友,任何時候都要安全第一,俾人覺得我太緊張又如何。

珍珠宮

回覆樓主:

我前排成日去呢個公園,未見過一班南亞人出現,但人少後來都係去返電車站對面

洋房

ppyin 發表於 18-1-17 22:35
幻想力豐富
呢個世界會進步都係因為人有幻想力,你咁叫笑我?

公爵府

alanlovekayee 發表於 18-1-17 22:32
我本來都無諗過報警,因為我吾識,不過頭先有位朋友留言,原來報吾到案,都可以備案,我聽日就會咁做,因為 ...

無備案依樣野架

洋房

toffeechoco 發表於 18-1-17 22:24
樓主加左好多自己無依據既推考

如果樓主去報案應該俾人當係 傻
當時我先生抱住個仔,點會去查證真偽,緊係安全優先。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

明白提高警覺係好事,不過始終懷疑在香港拐小朋友有咩作為

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

樓主,多謝你的提醒!

首頁
12345...7

尾頁

跳至