自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

陪月勳章 畀面勳章

九暈畏 發表於 18-1-18 00:34

你應該唔係萬0常客..
或者你手上有冇萬0 ge印花?
可以睇睇究竟上面有冇編號...

大宅

罷買萬寧

珍珠宮

mplfppwf 發表於 18-1-17 21:24
七旬清潔工疑誤取印花當膠紙翌早即歸還 萬寧稱值三萬照報警
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=201 ...

睇完單新聞真係對萬寧的處理手法非常失望。

1.每個印花價值$50,佢係咪當人儍㗎?平時買滿五、六十蚊送一個,係送呀!個印花本身又點值$50呀?有時候在萬寧或惠康(同一集團)買完嘢個收銀唔記得比印花,咁我是否應該報警求助,懷疑收銀偷我$50呀?

2. 個婆婆77歲自食其力,咁小事,又已經歸還,點忍心報警。再加上比你告到,我估個官見77歳一樣好輕判。整件事就是浪費警力及法庭時間。

我會身體力行,抵制萬寧及惠康整個集團。

珍珠宮

Moti 發表於 18-1-17 21:30
一件事還一件事,唔理佢有意/無意/有心/無心,事實係真係「唔小心」攞咗。報警呢個做法我唔覺得有不妥。相 ...

一個印花值$50,完全不合常理。如果收銀忘記比印花,是否可以告佢欺騙$50?這又是否合理。

一個77歲自食其力的老員工,可能犯了一個無心的刑事罪行,但公司沒有任何損失,亦無人受傷,如果我是管理層,最多也是選擇解顧,絕對不會報警處理。我覺得報警,反而為公司制造公關危機。報警處理沒有錯,但我覺得不是最好的處理手法。

男爵府

回覆樓主:

同理心,同情心,2件事

珍珠宮

babyco 發表於 18-1-17 23:31
d印花咁值錢 ,值50蚊個,下次俾錢問下唔要印花平5蚊俾我得唔得 ,有你著數
曲線要講名
...

應該話下萬寧或惠康比少一個印花要即時報警,話壞疑佢偷了我$50。這是他們公司確認的印花價值。

大宅

回覆樓主:

有疑點…

珍珠宮

Alex123 發表於 18-1-18 01:30

一個印花值$50,完全不合常理。如果收銀忘記比印花,是否可 ...

其實中間有冇其他嘢係我哋旁觀者唔知情嘅,好難講。點解要攪到件事咁大,相信亦有其他原因,或係公司政策,或係有人有私心,或其他。報警係不近人情,但是否合情合理,唔係我哋講咗算㗎,公司都有公司所要維護的,係咪殺一儆百,好難講。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jt824 發表於 18-1-17 21:40
婆婆嘅遭遇關我去萬0買嘢咩事?点解我要三思?

同問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

annakit 發表於 18-1-17 22:29
總結係, 呢間分店既店員同呢個商場保安太得閒冇野做, 小事化大.
萬0既高層亦都好得閒, 一卷貼紙可以左計右 ...

可能好似以前超市的職員扣起奶粉 , 然後私自賣俾走私集團 。

如果 CCTV 已經證實咗婆婆已經放回枱上 , 咁點解呢間分店重要報警 , 所以有理由相信有人推卸責任 。

伯爵府

VCBB小天使 發表於 18-1-18 05:52
同問

我估係樓主覺得,咁樣對一個係公司做左十幾年野既員工,咁既老細,係咪仲要俾錢佢賺

利申,不嬲唔係萬寧買野

珍珠宮

sololoso 發表於 18-1-18 00:08
一個年紀咁大既人要打幾份工,一更接一更,睇錯有幾奇?左眼接近失明,即係得返一,兩成視力,我唸就好似 ...

同意

珍珠宮

KUDOS 發表於 18-1-18 00:46
其實萬寧應該酌情處理,人地婆婆眼又盲、80都嚟緊,咁樣冇咗份工,好慘!
...

咪係 , 咁老都自力更新 , 佩服 。

伯爵府

wutungyu 發表於 18-1-18 00:13
講理據,一卷印花咁多粒印花,冇人可以肯定婆婆前一日拎走ge印花同第2日拎反黎ge印花粒數有冇少到。
做經 ...

好似係保安捉左人先報警,唔係經理發現唔見野去報警

如果發現失竊報警,警察發現阿婆偷而搵人,萬寧係被動
依家係有人捉左阿婆,再報警話係阿婆身上搵到卷野,點知cctv 影到唔係,擺明老屈,咁萬寧有無炒埋個保安?

珍珠宮

Moti 發表於 18-1-18 02:26
其實中間有冇其他嘢係我哋旁觀者唔知情嘅,好難講。點解要攪到件事咁大,相信亦有其他原因,或係公司政策 ...

所以佢公司可以有佢的政策,我們作為消費者也可以有自己的選擇,所以就此次事件的處理手法我們選擇不再幫襯佢。等佢間公司明白市民對事件的期望。
另外,作供話每個印花價值$50,我真係想唔到係點計出來?
要知道律政處是否決定起訴及法庭的判決刑期也會考慮失竊物的價值,講到卷印花值三萬的高價,感覺驚死告唔到要踩多腳。要祭旗都唔好搵一個77歲自力更新的婆婆。

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mplfppwf 發表於 18-1-17 21:24
七旬清潔工疑誤取印花當膠紙翌早即歸還 萬寧稱值三萬照報警
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=201 ...

做為一間有規模既公司系需要有系統,公平對待員工,婆婆大曬?

子爵府

回覆樓主

最慘係萬寧即炒佢, 亦無調查清楚,婆婆做左十幾年, 無晒退休金。
所以我會罷買萬寧

男爵府

hkitty09 發表於 18-1-18 07:28
最慘係萬寧即炒佢, 亦無調查清楚,婆婆做左十幾年, 無晒退休金。
所以我會罷買萬寧
...

支持你的說法。
萬寧好無恥,係米博唔比長服啊?

子爵府

回覆樓主

疑點好明顯
希望婆婆無罪釋放啦

首頁
34567...11

尾頁

跳至