懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇Jm可以分享下兩個醫生都好多人話好
請問有用家可分享嗎?
細心有耐性嗎?
係咪有得睇埋4D?

侯爵府

Meowho 發表於 18-1-19 10:00
請問有用家可分享嗎?
細心有耐性嗎?

我去高醫生睇, 而家18W 都未睇過3D, 佢應該有3D, 不過佢可能覺得無必要就唔會開俾你睇

大宅

freshrose 發表於 18-1-19 10:09
我去高醫生睇, 而家18W 都未睇過3D, 佢應該有3D, 不過佢可能覺得無必要就唔會開俾你睇
...

3D好似係到後期d週數先開的,我個醫生都係廿幾週後主動開3D,我記得有次產檢佢話:下次個週數可以睇3D啦,之後就每次都睇

侯爵府

JKCHUNG 發表於 18-1-19 10:19
3D好似係到後期d週數先開的,我個醫生都係廿幾週後主動開3D,我記得有次產檢佢話:下次個週數可以睇3D啦, ...

我其實無咩所謂, 我自己睇2個婦產科醫生都係睇2D, 其實都好清楚, 唔一定要3D , 而且最初自己都唔識睇喇, 要3D 做咩WOR 係BB 而家成左型先識睇下

男爵府

Meowho 發表於 18-1-19 10:00
請問有用家可分享嗎?
細心有耐性嗎?

好好奇點解成日都鍾意比較呢兩個嘅?就黎要幫呢兩個醫生整個專屬compare chart

價錢:張醫生每次產檢平d(五至七百幾、高醫生980)
儀器:高醫生機清d,可照結構,有3D,張醫生唔得
地點:張醫生起美麗華(比較近地鐵)、高醫生起海洋中心(吊腳小小,除非自己揸車),另外仲有個石門分店
輪候時間:張醫生好似平均d,我早又試過遲又試過,都係半個鐘左右;高醫生就要閒日最早先至有機會半個鐘內,如果下晝appointment或者週末有時要等好耐。(注:高醫生如果去石門睇普遍輪候時間短好多)(注2:如果佢地咁啱出咗去接生就另計)
年紀:高醫生後生d、張醫生年紀大d經驗耐d
醫德同技術:兩個都good,順產同開刀都好評
細心:兩個都細心
接生醫院:張醫生淨係仁安,高醫生就其他醫院都得
性格:兩個都係nice底,如果一定要比較,高醫生稍為再健談d同鍾意講多d嘢,首次印象會warm d,張醫生比較外冷內熱型,有d媽媽嫌第一次見佢覺得佢cool cool地咁,但如果你kick中佢條筋佢會突然好多嘢講,又或如果你touch wood有d特別事(例如出血、之類)就會感受到張醫生佢爆炸性嘅關心同緊張
另外,張醫生仲有個特質,就係好鍾意sell你去政府,所以如果你最終去政府生,先會覺得過程間同張醫生夾d我自己選擇去私家生,最後揀咗高醫生,感覺舒服小小。

希望幫到你

男爵府

改造人 發表於 18-1-19 11:50

好好奇點解成日都鍾意比較呢兩個嘅?就黎要幫呢兩個 ...
點解張醫生鍾意sell人去政府?
佢屯門醫院出生, 都知咩環境, 仲SELL人去

男爵府

bbbchoco 發表於 18-1-19 11:56
點解張醫生鍾意sell人去政府?
佢屯門醫院出生, 都知咩環境, 仲SELL人去
...

佢係成日想幫d媽媽慳錢睇過佢嘅就知。講真我都係第一次見私家醫生係咁佢好似到依家都未抽離到佢起屯院嘅角色

男爵府

改造人 發表於 18-1-19 12:02
佢係成日想幫d媽媽慳錢睇過佢嘅就知。講真我都係第一次見私家醫生係咁佢好似到依家都未 ...

我黎緊都會睇佢..如果佢SELL我去政府..等我問番佢, 係咪政府醫生個個都可以好似你咁細心

男爵府

bbbchoco 發表於 18-1-19 12:10
我黎緊都會睇佢..如果佢SELL我去政府..等我問番佢, 係咪政府醫生個個都可以好似你咁細心

...

我當時都想對佢話,去政府生唔係問題,如果可以寫包單係你幫我接生!

大宅

多謝你咁詳細分析
因為好多人讚呢兩個醫生,所以我就諗唔掂揀邊個

原來高醫生無4D睇架?仲諗住收$980會有得睇,想睇下BB個樣嘛

但張醫生係無得照結構?咁到時要照係咪又要出去搵其他醫生照?

咁高醫生如果揀下午睇,會唔會要等至少一個鐘架?

珍珠宮

兩個都睇過,
我揀左高醫生。
其實兩個都好好,
睇下你想邊度生而決定。

p.s.
張醫生真係好sell人去正苦生。

侯爵府

高醫生而家真係等到傻, 我已經每次BOOK 最早果個, 但起碼要個半鐘先走得.........因為BOOK 最早, 通常醫生又唔會咁早返, 前面要至少等佢20-30 分鐘先返到, 之後睇就15 -20 分鐘.........但等埋單真係等勁耐, 好難想像我之後果D BOOKING 係點

男爵府

Meowho 發表於 18-1-19 12:34
多謝你咁詳細分析
因為好多人讚呢兩個醫生,所以我就諗唔掂揀邊個

其實3D同4D我唔識分總之係一pat pat啡色影到好似異形咁果d立體嘢,如果係你想要果d,高醫生部機有。

無錯張醫生係無得照結構,我上次睇緊佢產檢時就自己出咗去book咗羅宇帆做結構,照完再番番張醫生度。

我自己未試過下晝去高醫生度,我唔敢搏加上我自己係朝早先得閒。聽聞下晝係等好耐...

大宅

freshrose 發表於 18-1-19 10:09
...

竟然18W都無得睇4D
其實我之前第一胎睇另一個醫生,由第一次產檢已經有得睇4D,之後每次都有得睇,不過因為佢比較貴,所以今次想搵個另一個醫生比較下

其實都知4D係純粹滿足媽媽嘅慾望,對醫生來講,睇2D係已經好足夠!

侯爵府

Meowho 發表於 18-1-19 12:39
竟然18W都無得睇4D
其實我之前第一胎睇另一個醫生,由第一次產檢已經有得睇4D,之後每次都有得 ...

我係3D 同4D 都未睇過, 我諗你搵佢做結構先有4D, 而且無咩事佢都會睇得好快, 因為佢好有經驗, 未必樣樣野都同你講, 例如我自己睇另一個醫生話我胎盤低, 但我要問高醫生係咪, 佢先會幫我專登照下胎盤 , 可能佢覺得早期胎盤低好COMMON 掛, 所以你問我佢係咪好細心, 咁我又唔覺得佢係超細心

男爵府

freshrose 發表於 18-1-19 12:37
高醫生而家真係等到傻, 我已經每次BOOK 最早果個, 但起碼要個半鐘先走得.........因為BOOK 最早, 通常醫生 ...

我都係次次盡可能book最早,好好彩睇過咁多次都係等半個鐘內就有得入去,不過我同意埋單真係等太耐我試過幾次都係等埋單仲耐過等入去見醫生。我以前睇孫醫生時已經係咁,我諗係因為要等load d嘢落你隻DVD度,d video file勁大。其實我有幾次想講話唔要..不如比我直接比錢走 (因為其實番屋企都唔會開番黎睇

洋房

回覆樓主:

我由有左到產後檢查都係高錦安醫生,由800一次到原來依家加到980。 睇高醫生真係等得耐,不過佢真係nice, 無sell過我去私家生,連 supplements 都無sell, 佢qe出黎,知道qe會幫我做嘅檢查都唔會sell我額外起佢到做,連t21都輕輕帶過,無特別sell。
我記得佢20wk前都無開過3d我睇,係結構開始先有。
不過後期太多人睇過,相比下真係無先前照得甘耐,不過基本嘅,或者你要求嘅,佢都會幫你特別照下。
同埋高醫生起QE應該都好受醫護人員尊重,幾次去政府做產檢,佢地知道我係高醫生睇,佢地個個都話你睇開高醫生無問題嫁啦,甘講。

男爵府

Meowho 發表於 18-1-19 12:39
竟然18W都無得睇4D
其實我之前第一胎睇另一個醫生,由第一次產檢已經有得睇4D,之後每次都有得 ...

我估個個醫生做法都唔同掛。我上胎28w左右第一次睇高醫生,佢都已經有開3D/4D我睇,一路到生為止嘅每一次產檢都有。

大宅

freshrose 發表於 18-1-19 12:45
我係3D 同4D 都未睇過, 我諗你搵佢做結構先有4D, 而且無咩事佢都會睇得好快, 因為佢好有經驗, 未必樣樣野 ...

咁每次睇完有無相比返你?咁你仲會唔會keep住睇佢呀?

大宅

我自己舊年搵張醫生接生,但未睇過高醫生,評論唔到!呢位JM 對張醫生嘅評價好中point呀!可能我自己屬於多事幹的病人(早期因子宮頸瘜肉見紅,又試過中期宮縮好勁要入院等),所以我好感受到張醫生對病人真係好關心,我試過半夜打俾佢 consult 佢意見,而佢之後亦會好上心主動 whatsapp 我 followup ! 所以最後BB順利足月出世,我真係好感激張醫生!如果冇事冇幹,張醫生唔算特別多野講,但click 中話題,佢會勁好傾,同埋好似師奶的!佢真係好替病人荷包著想,臨生前個排,佢試過叫我返去診所淨係搵姑娘聽胎心,其實唔使見佢的(因為一見佢,就要收醫生 consultation fee), 但最後佢穩陣起見都見埋我,幫我照超聲波,最後仲唔收我錢,我浄係需要俾聽胎心費用!跟住我生完揾佢檢查傷口,佢好似師奶仔咁逐個 item 例如鉗,膠布等問姑娘幾錢,跟住計最抵嘅組合,連姑娘都忍不住笑佢!如果我再生,都一定會再搵張醫生!

首頁

尾頁

跳至