美容扮靚

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

前一陣子,買了 碎粉, 點知好似中左毒咁,越買越多。

Fancl 散粉 --- 用了 3 小時,妝開始溶,但顏色好自然
CDP --- 價錢是 900 大元 26g 一盒,自然 有微透妝感, 約 4 小時 開始浮粉
Erno Laszlo --- BA 教, 平時唔用任何 彩妝 都可以 就咁 上一次,隔離 塵埃。 基本上無色,但 long last. 約7小時才浮粉。

Guerlain --- 幻彩流星粉,可以定妝 . 好似似 488 , 有透明感,無乜點浮粉, 用完會再買

Mineral loose powder --- 似無用過粉咁。

Kate loose powder -- 質地有的似 CDP , 價錢 好似 係 129, 但係 6.8g 一盒

Shiseido Future solution 散粉 -- 呢盒 好貴 $ 600 得 10g, 仲貴過 CDP , 但係 個妝真係好靚,好自然,無浮粉。 8 小時都仍然keep 到。 在水貨店好難搵到有呢隻粉賣。結果在專櫃買左.

Joseristine loose powder----好似係 $109. 13g, 顏色自然,算貼面,但無透明感...

La Mer..... 用過佢既sample, 唔知佢個貨價。感覺一般,唔會買。顏色算自然,但真係太貴

Canmake loose powder ----太白了,個妝都可以保全到5小時既

Covermark --- 貼面,但的粉有的厚,好易 卡粉

Anna Sui --- 個盒好靚,但的粉唔啱我,太厚。

Ipsa --- 貼, 幼, 但好快要補。

經過買左咁多次,先發覺, 要睇埋盒粉既容量。有的細細盒,得10-13 g , 百幾蚊, 咁 counter 賣 300-900 元 但 容量是 20g+ 咁,其實不算太貴。

當然, 老生常談,如果要底妝貼,要補水,否則,幾靚既粉, 都會卡粉。
唯一尚未試,就係 Banila Co hydrating finish powder. 相信要用晒有既存貨先會再買啦。 有無人試過呢?

子爵府

回覆樓主

用過 cle de peau, Chanel, LM, KP, Only minerals, Bare Minerals, Kenebo Media

最滑:cle de peau & KP
最抵:Kenebo Media

宜家用 bare minerals , 勝價比最高

男爵府

man11981 發表於 18-1-19 22:51
用過 cle de peau, Chanel, LM, KP, Only minerals, Bare Minerals, Kenebo Media

最滑:cle de peau & KP ...
一盒有排用。下次可能會買Kanebo

複式洋房

回覆樓主:

最近買左水素粉,估唔到定妝都幾好,不過佢用得多會太白,我會溝其他蜜粉用
唔化妝就薄薄地單用,控油超好
提升效果都有但冇上網睇d片咁明顯

男爵府

Berrydream 發表於 18-1-22 16:47
最近買左水素粉,估唔到定妝都幾好,不過佢用得多會太白,我會溝其他蜜粉用
唔化妝就薄薄地單用,控油超好 ...
喺邊度有得賣㗎

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

碎粉你地用碎粉掃掃上面,定用跟碎粉個粉撲?

複式洋房

shadowrainbow 發表於 18-1-22 17:13
喺邊度有得賣㗎

好多賣日韓產品嘅美妝店同網店都有,hktvmall都好似有

禁止訪問

大宅

回覆樓主

用咁多 charlotte tilbury ,suqqu ,ad+ ,lunasol 最好,不過成日都心野想試新野

男爵府

Pollyowen 發表於 18-1-22 17:16
碎粉你地用碎粉掃掃上面,定用跟碎粉個粉撲?
兩樣都有用

sitjaiii    發表於 18-1-22 17:33

伯爵府

回覆 shadowrainbow 的帖子

請問樓主咩膚質??

大宅

Berrydream 發表於 18-1-22 16:47
唔化妝就薄薄地單用,控油超好 ...

請問你係咩皮膚質?
你幾耐開始出油浮粉?

我混合性的,唔知合唔合用....

(用緊sofina primavista想轉.控油唔得)

男爵府

Whitechocolate 發表於 18-1-22 18:27
回覆 shadowrainbow 的帖子

請問樓主咩膚質??
乾性,妳呢?

伯爵府

shadowrainbow 發表於 18-1-23 00:16
乾性,妳呢?
混乾,我都覺Cdp相對保妝最耐。但都只維持5個 鐘必補。

珍珠宮

sitjaiii 發表於 18-1-22 17:21
買左bare minerals, kat von d, hourglass, LM, bobbi brown六格色個個
bare minerals 超好用又自然,已用完 ...
想請教你買bare minerals 邊隻?
好好過每一天......

禁止訪問

大宅

有lp, cdp, kanebo Milano
感覺都係差不多
想揾有光澤嘅蜜粉
次次上完就好粉樣咁

男爵府

sitjaiii 發表於 18-1-22 17:21
買左bare minerals, kat von d, hourglass, LM, bobbi brown六格色個個
bare minerals 超好用又自然,已用完 ...

我都鍾意用bm,又唔貴,我用mineral veil, original and hydrating

禁止訪問

男爵府

sitjaiii 發表於 18-1-23 11:45
最緊要係唔記得落妝都唔會對皮膚好大傷害, 仲要冇animal testing, 我好多野都用bm
...

我連primer, 胭脂眼影都有。。。

sitjaiii    發表於 18-1-23 12:01

首頁
12345...6

尾頁

跳至