婦女醫護

跳至

首頁
12345...20

尾頁

子爵府

回覆 yanyty 的帖子

好的

大宅

clkv 發表於 18-1-21 00:17
回覆 kc1013 的帖子

樓主,你食益生菌食咗幾耐呀?如果你成日番發真係要食一排先有用,我幾年前都好似你咁 ...
請問可唔可以PM 我知, 你食邊隻益生菌??

子爵府

回覆 FAYWING18 的帖子

好的

大宅

其實我以前都有念珠菌,仲加埋尿道炎,但食了益生菌同OPC後,慢慢就無再發,已經好多年無發過保持衞生,同增強抵抗力好緊要
仲要少穿牛仔褲和緊身褲,要保持下身清爽,都會減少復發

別墅

我都試過有念珠菌, 第一次無理, 因為唔知道, 之後自己好返!過左3個月又黎過, 勁左好多。
我去左搵婦科睇!即場塞左一粒藥, 比左支藥膏我~支藥膏好勁, 痕左好多日, 而家一查就唔痕~~
-個醫生都有叫我食乳酸菌丸(好大陣蒜頭味), 每日食2粒~醫生有提過起碼食半年就會有用~
-M到時唔好搞...
-搞前搞後都沖涼(其實又可以增進感情<-- 一齊沖, 搞到濕D, 容易D入, 唔會整損)
-叫我食下乳酪
-去完廁所用自己買的紙巾抹~

不過我相信你都可能試過~~
我呢個醫生係中環太子大廈, 所有野加埋$2000(我做埋普通檢查和化驗)

你諗下啦...因為我都試過, 喊到我HONEY望住我又幫唔倒手,都好心痛~
呢個醫生醫好我的, 更何況, 佢心地好好~~如果金錢上有困難都可以講下

大宅

不如试下做下运动增强体质看下有没有用?因为好多时候念珠菌都是因为身体弱所以导致这个病。

別墅

而加每月排卵期時都好驚……又復發……好冇心机……未試過一種病医咁耐……又浪費錢………又怕一行埋会念珠菌……又会細菌性陰道炎……又尿道炎……好自卑

大宅

我都試過好翻又翻發,個陣仲傳染埋比老公。
睇完醫生開塞藥加藥膏,好番唔夠2個星期又番發。
之後我就只係搽藥膏同食益生菌,再張之前啲底㡳Dum哂。番發個陣啲底底手洗再用熱水消毒,再拎去哂太陽哂干。但又真係再冇翻發過。。去到宣家我就keep住日日食益生菌。好驚再翻發

男爵府

回覆樓主

我諗我同你好似,個個月都黎,我研究左好耐,應該唔關個人衛生事,黎m前、唔夠瞓、情緒差、抵抗力弱....以上種種我覺得係主因,其中試過唔夠瞓即黎添,而家我都搵緊中醫去調好身體,因為西醫真係治標治唔到本,但每次一發都冇辦法要塞藥,對於呢種事真係無奈,益生菌已經食緊,但食住都可以黎,而家盡量去比自己夠瞓,保持自己心情平靜去試下得唔得,但我有兩個小朋友實在好難唔炆憎...見你講過你有宮頸糜爛有個醫生懷疑有關,我宮頸都有病變又唔知關唔關事

複式洋房

長時間陰道感染後果會好嚴重, 除了用藥之外一定不要有性行為, 停一段時間吧!

別墅

各位jm, 大家党得我仲差d乜先可以断尾呀??
已用個煲去滾自己同老公d底褲……起碼三十分鐘……然後用天上野烘乾机烘乾……冇行房數月……戒甜……多喝水……全棉底……日日三粒益生菌……不用護墊…

複式洋房

20171107 發表於 18-1-21 17:32
回覆 kc1013 的帖子

用水龍頭凍水冲洗,用花灑不停甘射,殺死D細菌

咁樣係唔得架,影響酸醶值,惡菌會更易滋生的

複式洋房

ming235 發表於 18-2-1 11:17
長時間陰道感染後果會好嚴重, 除了用藥之外一定不要有性行為, 停一段時間吧! ...

對,性行為有機會磨損lim膜,男性的菌也會帶入去感染。私處濕潤傷口難癒,炎症持續。精液也會影響酸鹼值。帶套的話可以預防以上問題。

複式洋房

sugerlucy 發表於 18-1-31 11:10
我諗我同你好似,個個月都黎,我研究左好耐,應該唔關個人衛生事,黎m前、唔夠瞓、情緒差、抵抗力弱....以 ...

有無試過維持住最佳酸鹼值?因為酸鹼值不佳先係益菌敵唔過惡菌嘅主要原因。調理可以幫到荷爾蒙失衡導致嘅酸鹼問題,不過有時都唔知荷爾蒙幾時失衡,所以護理下都係一個選擇

別墅

回覆 Lincolnstar 的帖子

HOW?? >__________<

複式洋房

kc1013 發表於 18-2-2 22:27
回覆 Lincolnstar 的帖子

HOW?? >__________<

我pm左你可以睇下。喺度打驚似賣廣告。

公爵府

回覆樓主:

我會手洗底褲,乾後再用蒸氣熨斗熨下
另外,會剪短d陰毛,平時沖涼衹用清水洗下體,愛愛後去小便同洗下體
唔用護墊,分泌多換底底

別墅

回覆 mymarigold 的帖子

內: 戒甜,多喝水,日日三粒嗜酸乳桿菌,每粒2 billion
外: 全棉底,戒護墊,用暖水洗外陰,底底用威潔內衣液浸15 mins 然後用煲煲30 mins 再烘乾,唔用L字女性潔膚液,不浸浴,勤換底 (但我唔多分泌) , 冇行房已一段日子,老公之前巳食藥加揸藥膏,出街自備tempo 加去大小二便都用BB濕巾向後抹,不著底睡党,多著裙 (甚至唔敢打底 )

由2016 Aug 至而加2018 Feb, 西藥同塞藥巳好多……心情跳落谷底……好好地一個女人搅成咁……我知心情好影响病情……但各位jm, 如果你係好似我咁……拖咁耐……仲可以好樂觀?

Check左子宮,卵巢冇事,又非糖尿

複式洋房

回覆樓主

醫生教我早晚用女性清潔液,一有白帶就藥膏加塞藥避免發作,最好用避孕套
如果發作有性行為又無用套,兩公婆最好一齊食藥
我自己再做運動,飲多啲水,加強抵擴力確實好左好多

子爵府

回覆樓主

我都有呢兩個問題好耐!之前隔離討論區版主係護士佢叫我哋要戒食酸嘅食物例如橙丶檸檬丶菇菌類、麵包丶辣等多食乳酪!所以我間中會食吓乳酪去平衡番!有尿道炎就飲紅梅汁(cranberry juice) 同埋盡量唔好用出面D toilet papers 由其係出面一大餅無包住嗰D! 好似我公司而家用一卷卷有紙包住都還可以但出面洒樓mall 嗰D 最好唔好用,用返自己D tissue! 呢個病真係好難斷尾唯有watch 自己唔好比佢發出嚟!越食抗生素越殺死晒你D 益生菌!所以試吓戎口!

首頁
12345...20

尾頁

跳至