婦女醫護

跳至

首頁
34567...20

尾頁

子爵府

回覆 kathytabo 的帖子

ok

禁止訪問

大宅

kc1013 發表於 18-1-20 19:48
各位姊妹,文長,慎入!
話說小妹因為雙腋大汗,於2016 年8 月响旺角整型外科專科醫生王x康医生度做左腋下 ...

我反而係日日用護毯斷左尾,戎甜和性愛前後沖涼,已經6年無覆發

別墅

回覆樓主

我都是處女時,扁桃腺發炎食太多抗生素開始有念珠菌,連續幾年都是反反複複,我扁桃腺發炎又必須食抗生素,所以念珠菌是一直未離開過我,後來結婚婚檢時看佐健滙的陳少惠,她開佐塞的益生菌同食的,叫我可以用淡鹽水洗外陰,記得用完就冇再復發了,都有可能同我平時食乳酪有關,我都有長期去萬寧買口服益生菌,現在間中有痕,但檢查已經話冇再感染了,只是磨蹭到內褲,你心情都要放鬆點,經期後易發,所以m巾換多次

別墅

回覆 makaren 的帖子

我上網只找到陳少慧jar, 对嗎?

別墅

kc1013 發表於 18-3-18 09:51

我上網只找到陳少慧jar, 对嗎?

我看的係陳少慧醫生,我看她幾年了,覺得好nice,但介紹給朋友,她又話態度麻麻,好敷衍。

別墅

我真係被個病迫顛啦…………好stresses, 好怕咁樣一世……好怕老公会離婚……
我可以点?

Jm, 你睇個e生……医念珠用左几耐時間??上網睇……好似好貴……可否share多d 佢医你既流程?

大宅

mon135 發表於 18-2-9 15:47
我未生bb之前都好似樓主你咁 但我堅持唔睇西醫 覺得西醫治標唔治本 去睇中大中醫學院睇中醫 約三個月每日沖 ...

可吾可以介紹位中醫比我,thx

禁止訪問

大宅

回覆樓主

Hi sister, 我都同樣比念珠菌迫到癲。
種左2次菌都係念珠菌,食極藥同塞極藥都唔好, 但我情況就無乜痕, 但分泌勁多,好困擾,直頭feel 到成日有野流落黎,勁大灘, 但啲分泌聞落去就唔係好大味,有少少酸味,黃黃地咁....
煩死人

大宅

seaforme 發表於 18-3-24 22:36
Hi sister, 我都同樣比念珠菌迫到癲。
種左2次菌都係念珠菌,食極藥同塞極藥都唔好, 但我情況就無乜痕, ...

再講多少少我背景, 我上年11月的起心肝再次睇番婦科,照左超聲波無事,但種菌得出黎結果係 Heavy growth of 加特納菌 (即係細菌性陰道炎) 再加 Scanty growth of Candida (念珠菌), 醫生開左7日塞藥,5日抗生素。

如是者食晒藥塞晒藥, 邊食邊塞嘅期間分泌都係不斷流, 塞完藥第7日 咁岩要去醫生度拎番報告正本, 同醫生講仲係有分泌, 於是 又開左7日塞藥我。

努力地塞埋7日, 情況都係咁。 個人就灰左, 就無睇醫生,停左一排, 到2月又睇番又係7日塞藥+抗生素3日, 又消化晒依然無改善。

3月又再次睇番醫生, 今次又種菌, 又超聲波,再加抹片, 2者結果都係Heavy growth of Candida, 細菌性陰道炎就無左, 醫生又開左7日塞藥+3日消炎藥我, 剛剛星期四塞完, 依家情況係日頭分泌唔算多, 黃昏or夜晚會流一攤出黎。
唔痕, 但點先可以改善分泌?! 無晒符!

尋日自己買左益生菌食,再加醫生比我的備孕葉酸食緊..... 天呀, 求救

男爵府

seaforme 發表於 18-3-24 22:52

再講多少少我背景, 我上年11月的起心肝再次睇番婦科,照 ...

Jm 如果我係你睇極西醫都唔好,不如試下以下呢樣 我試緊,同埋你睇下佢成份有一種叫硼酸,你上網睇下硼酸對於念珠菌係work架,你反正日日都要塞藥,以下呢種你試下一個療程幫唔幫到你,最重要係佢唔貴
看看这个我在iHerb.com上发现的商品。
Vitanica, Yeast Arrest,维护阴道健康,28粒阴道栓剂 https://hk.iherb.com/pr/Vitanica-Yeast-Arrest-Vaginal-Support-28-Vaginal-Suppositories/78075?rcode=ABB4241

大宅

sugerlucy 發表於 18-3-26 15:22
Jm 如果我係你睇極西醫都唔好,不如試下以下呢樣 我試緊,同埋你睇下佢成份有一種叫硼酸,你上網睇下硼酸 ...

我睇左, 但爭札緊無醫生建議唔太敢試,同埋用藥時間都好長下

別墅

回覆 seaforme 的帖子

Jm因咩事惹到第一次既陰道炎??

大宅

kc1013 發表於 18-3-26 18:54

Jm因咩事惹到第一次既陰道炎??

我都唔知點解......

大宅

sugerlucy 發表於 18-3-26 15:22
Jm 如果我係你睇極西醫都唔好,不如試下以下呢樣 我試緊,同埋你睇下佢成份有一種叫硼酸,你上網睇下硼酸 ...

你試緊試左幾多日呀? 期待你效果

別墅

其實点解念珠咁難医??

男爵府

seaforme 發表於 18-3-26 20:59
你試緊試左幾多日呀? 期待你效果

我都係睇極西醫都翻發 暫時試左七日但我停左 我都係每月都發

男爵府

kc1013 發表於 18-3-26 22:18

其實点解念珠咁難医??

我估計唔關個人衛生事 係情緒同壓力致休息不足 免疫力差而影響

大宅

sugerlucy 發表於 18-3-26 22:28
我估計唔關個人衛生事 係情緒同壓力致休息不足 免疫力差而影響

我中醫幫我把脈果陣話壓力大, 但我自己感覺上又唔太覺,但工作係困身嘅。
但我食得訓得,每日訓都差唔多足8個鐘架

首頁
34567...20

尾頁

跳至