婦女醫護

跳至

首頁
45678...20

尾頁

大宅

sugerlucy 發表於 18-3-26 22:25
我都係睇極西醫都翻發 暫時試左七日但我停左 我都係每月都發

我睇西醫睇左好多次,睇到個醫生都話我係熟客免左我診金

大宅

回覆樓主

另外中醫方面如果飲藥其間啲分泌真係少啲嘅,但停左又多番,一日飲2次, 中醫話我脾虛同濕氣重,要疏肝同去濕....

中西醫一齊睇,睇到窮

呢2日中西醫都無藥食緊, 早上只係食緊葉酸同益生菌, 觀察緊啲分泌每日黃昏或夜晚都會有一次分泌流落黎,然後就無喇。 唔算痕。
咁叫唔叫好轉緊, 我都唔知, 但大便發功分泌就超多滴出黎

別墅

回覆 seaforme 的帖子

唉……几時先可以做番正常人??好灰
而加試緊益生菌

別墅

回覆 sugerlucy 的帖子

咁你点做??唔理又唔得

大宅

kc1013 發表於 18-3-27 00:03

唉……几時先可以做番正常人??好灰

我都食緊益生菌,GNC, 但尋日睇睇下,果隻生菌成份無寫有嗜酸性乳酸菌, 唔知得唔得,今日食緊第5日

禁止訪問

大宅

回覆樓主

始終都唔可以全日無分泌,以為今日會無, 岩岩行緊返屋又feel到under濕濕地

複式洋房

clkv 發表於 18-3-13 22:58
回覆 mazhicong 的帖子

ok

可以pm我嗎?益生菌牌子。thanks

子爵府

回覆 mandywong1225 的帖子

ok

大宅

回覆樓主

今日分泌多番, 好沮喪,但奇怪我情況係唔痕,只係不斷有分泌,聽講分泌多難啲有BB, 因為啲分泌包住左子宮頸,令精子難啲跑入去

大宅

回覆樓主

上網search到, 有人試過嗎?

別墅

Update 下大家先!
黎到呢刻……我可以同大家講……西藥,塞藥,真係唔work, 不能控制復發與否!!

話算之前養和既曹吳美齡医生係不断俾抗真菌藥我食,由十二月食到而加……藥名係: diflucan 150 mg, 每星期食二粒咁……依足佢療程……結果停藥即發……佢而加refer我去微生物学專科医生驗下点解隻菌会不断復發……tmr睇

所有衛生做得好足……冇行房……而加煮完底底轉左去放窗边吹乾而非烘乾啦……因為驚烘既過程好濕好暖咁……会有念珠菌

同時巳有jm pm左我益生菌……而加日日兩粒……

亦已book左廣華中医張秀霞四月頭睇……因為行到呢步……我党得西医唔係路……大家点睇??

我即管再花d錢俾個微生物專科医生驗下隻菌对diflucan有冇抗藥性……如有……即係一直食錯藥……咁就应該要轉藥!如冇……就唔洗再睇西医……

別墅

希望断左尾既姊妹再俾多d tips我!!
好慘…………全綿底底……多喝水呀……果d就免了…………

別墅

其實黃同傑再同少少豆腐碎巳係念珠
西医根本唔識医……点都会復發……因为d菌群巳亂哂籠…………永遠重建唔到個環境

我党得益生菌同中藥可能係條出路

但我未成功……未敢講左

大家如有專医念珠菌既中医……或個中医真係医好左你既話……請你pm下我呀……真心答謝了!!

男爵府

想請問下如食緊胃药可否食益生菌?
Thx a lot!

大宅

kc1013 發表於 18-3-29 00:09
其實黃同傑再同少少豆腐碎巳係念珠
西医根本唔識医……点都会復發……因为d菌群巳亂哂籠…………永遠重建唔 ...

我中午book左另一個中醫,因為網上見到佢有關於念珠菌嘅貼文,估佢可能有啲研究,等我試下話你知。

呢個係我第3個中醫,之前第1位係老中醫,食三九制藥粉,我一同佢講我想醫念珠菌,佢即刻話我無搵錯人,話中醫醫念珠菌一流,話西醫殺晒啲好壞菌,但中醫就會針對念珠菌黎殺,叫我放心交比佢醫,點知食左半年中藥,啲藥又難飲,飲到反晒胃都未好。 (不過唔知關唔關事我當時唔知自己有另一隻菌,加特納菌,呢隻菌要食抗生素先會好,so far 呢隻菌依家好左)

第2個中醫係年輕中醫博士,食農本方藥粉, 啲藥唔算難飲,飲左1個月左右, 飲藥就少左分泌,但都有,唔飲就有番分泌。

一陣試第3個,都係飲農本方藥粉, 睇下點再話大家知。

大宅

kc1013 發表於 18-3-28 23:57
Update 下大家先!
黎到呢刻……我可以同大家講……西藥,塞藥,真係唔work, 不能控制復發與否!!

Diflucan 對孕婦唔好, 我個婦科知我備孕中,無開比我,主要塞藥。

別墅

反而細菌性陰道炎,即加得納菌好易医

大宅

kc1013 發表於 18-3-29 13:01

反而細菌性陰道炎,即加得納菌好易医

係呀, 依家集中火力對抗念珠。

頭先中午終於睇左另一個中醫喇。都算有心機嘅, 第一次睇, 傾左15分鐘左右。
佢話我睇咁多次西醫都唔好的話,一早應該要黎睇中醫。

但佢同我睇開第2位醫師有D唔同, 佢無同我講應該要點醫, 聽完晒我講, 了解番我情況後,開左8日藥比我, 佢話我病拖左咁耐已經變左慢性,話其實應該要內服外洗, 但洗要洗6日, 每日都要自己煲藥洗, 一日要洗3次, 我覺得我唔會做到, 因為要番工, 所以佢話飲左8日藥睇下點先,承惠$885. 係咁多個中醫最貴1個。

飲幾日再分享。

男爵府

kc1013 發表於 18-3-29 00:03
希望断左尾既姊妹再俾多d tips我!!
好慘…………全綿底底……多喝水呀……果d就免了…………

屈xx有隻溢生菌寫明係for念珠菌 (韓國出既)
可以研究下

首頁
45678...20

尾頁

跳至