自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

龜仙子 發表於 18-1-21 00:58
公積金應該可以

但樓主講強積金,所以我都係針對強積金分析
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珊瑚宮

melonfans 發表於 18-1-21 02:04
mpf有供款上限,不如問下買咗邊隻基金咁勁

我買個隻2000年開波時港股股票係8蚊,前日睇係39

寶石宮

2023年兔年勳章

sabun 發表於 18-1-21 00:31
我在街不小心聽到的,會是什麼工種呢?算多嗎?我太八掛了

政府工

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

會唔會唔係 mpf, 係 Orso 嗎? orso 唔出奇。

男爵府

舊制老師都有

公爵府

我有個好friend嘅同事,
上個月頭佢比我睇佢個MPF有成1.6 M。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

美之選468 發表於 18-1-21 01:02
見過一位資深的ha岩岩退休的配藥員(不是藥劑師)佢拿到的是400萬港幣。

HA有公積金的。

男爵府

回覆樓主:

mpf可以供多過5%, 冇上限架。政府有d職級係同僱員供15%架。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

有d公司就算行mpf, 都有top up加上去, 咁咪大舊囉~或公務員行orso又揀aggressive fund又得
放下自在

琥珀宮

若單計MPF強積金,只係2000年先開始有,就算而家60歲也只是供咗18年,有350萬算多,應該係大公司經理級已及公司有額外自願性供款。

若係大公司公積金,60歲退休有三四十年年資,350萬唔算多,普通職員都可能有

子爵府

回覆 sabun 的帖子

我聽過有人是做政府工,退休有400萬

珍珠宮

cqwert 發表於 18-1-21 08:28
回覆 sabun 的帖子

我聽過有人是做政府工,退休有400萬

如有400萬,應每月仲有長2萬

侯爵府

有親人話退休會有三百幾萬,HA 員工,月入四萬幾,仲有幾年就退休。

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

回覆樓主

僱主自願性供款多過5%就唔難啦,退休金$400萬, 其實唔係好夠洗, 要好好運用。

琥珀宮

bing-jing 發表於 18-1-21 02:18
我買個隻2000年開波時港股股票係8蚊,前日睇係39

計 2000年價,因頭幾年供款balance 唔大,基金價升幾多倍幫助也未必大。
齋計上年回報,若買恆指基金,年頭 balance 200萬,年尾都有 300萬

琥珀宮

ycmami 發表於 18-1-21 08:38
有親人話退休會有三百幾萬,HA 員工,月入四萬幾,仲有幾年就退休。

HA舊人,聽聞顧主好似供15%無封頂

大宅

木土土 發表於 18-1-21 08:56
HA舊人,聽聞顧主好似供15%無封頂

係,HA供15%,冇上限,員工唔洗供的! 係公積金

子爵府

回覆樓主:

如果係新近退休,mpf 冇咩機會攞到咁多,除非佢公司唔係供上限,因識人早2年攞mpf係3x萬。

珊瑚宮

回覆樓主:

樓上講 ibank 公積金 加強積金, 做法其實係公司部分供 10%(舉例)冇封頂, 千五蚊多出嚟就跌落公積金戶口,僱員供5%冇封頂,一樣係如果有多於千五蚊時落公積金戶口,咁樣分兩個戶口真係好好多,唔駛走時要計返MMB 結果係僱員得個吉

首頁
12345...7

尾頁

跳至