自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

olkan 發表於 18-4-15 17:01
公務員長俸同退休金其實唔多吧!識公務員退休,低職級,做30多年,攞一百萬左右,每月只有幾千長俸。要繼 ...

我講中高層呀!我同事剛60退休,他取50%那隻,退休金約380萬,另每月取17000長糧

大宅

olkan 發表於 18-4-15 16:50
我意思係人工很高的一群,不是普通2,3萬。

最近醫管局請註冊護士(普通科)薪酬係HK$31,375 to HK$50,483 (HGPS Point 15 – 25) per month (including Monthly Allowance)
精神科就HK$34,624 - HK$52,858 (HGPS Point 17 to 26) per month (including Monthly Allowance)

所以剛畢業入職人工已經唔止兩、三人工㗎啦

珍珠宮

sabun 發表於 18-4-15 17:05
我講中高層呀!我同事剛60退休,他取50%那隻,退休金約380萬,另每月取17000長糧
...

sorry,講錯。長糧是每月22000

珍珠宮

sabun 發表於 18-4-15 17:05
...

對我來講,已係高人工。識人兩公婆都係舊制公務員,冇仔女,樓又供完。暫時都係(中上)層職位。退休時都應該生活無憂了。都鄧佢哋高興。

珍珠宮

Gigiki 發表於 18-4-15 17:10
最近醫管局請註冊護士(普通科)薪酬係HK$31,375 to HK$50,483 (HGPS Point 15 – 25) per month (includi ...

人工好不錯!

珍珠宮

Gigiki 發表於 18-4-15 17:10
最近醫管局請註冊護士(普通科)薪酬係HK$31,375 to HK$50,483 (HGPS Point 15 – 25) per month (includi ...

都係嘅,護士好辛苦的,又輪更,工作又多,壓力又大。好值得攞呢個人工。

男爵府

美之選468 發表於 18-1-21 01:02
見過一位資深的ha岩岩退休的配藥員(不是藥劑師)佢拿到的是400萬港幣。
配藥員應是醫管局,係無長糧

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

有些公司強積金是無上限,整份人工包雙糧和Bonus 來供的。

首頁

尾頁

跳至