醫護健康

跳至
[長者] 護理床

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人試過淘護理床? 有冇介紹?

水晶宮

kitblack 發表於 18-1-21 22:06
請問有冇人試過淘護理床? 有冇介紹?

我曾經想過淘電動護理床。 不過我有幾個原因令我決定係香港買:-

1) 因係電動, 怕運送途中摩打受損, 影響功能。而且要考慮保養, (即使賣家有提供保養)去邊度維修?

2) 因安裝, 怕運送途中支架會撞凹,影響安裝。

3)電動床唔係一般傢具, 唔係咁容易搵到師傅安裝。

4) 護理床+連床褥, 運費都唔平。而且遠地區賣家, 未必發香港。

5) 現在香港一般復康護理店, 有d護士床幾千蚊至萬鬆d蚊都買到。 如果淘1張護理床連運費, 安裝費都差不多錢, 唔會jetso好多。而且又唔需要咁煩自己搵師傅安裝。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-1-21 22:45
我曾經想過淘電動護理床。 不過我有幾個原因令我決定係香港買:-

1) 因係電動, 怕運送途中摩打受損, 影響 ...

多謝你

請問你係香港邊間買?

水晶宮

kitblack 發表於 18-1-21 23:04
多謝你

請問你係香港邊間買?

真善美

天空之城, 快樂之地

水晶宮

kitblack 發表於 18-1-21 23:04
多謝你

請問你係香港邊間買?

另外留意床褥。 如果唔係不能郁動,經常瞓床, 就唔好買氣墊床褥。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-1-22 10:01
另外留意床褥。 如果唔係不能郁動,經常瞓床, 就唔好買氣墊床褥。

請問氣墊床裖會有什麼不好

水晶宮

kitblack 發表於 18-1-22 10:25
請問氣墊床裖會有什麼不好

如果普通一般行動不便, 而唔係長期臥床人士, 瞓既人係絕對唔舒服。你幻想下自己長期瞓係水床,.都唔舒服。 氣墊床褥作用係避免褥瘡。

而且之前職業治療師家訪時, 佢暗示床褥其實唔一定去復康店買嗰d(通常都$3~4000)。

我最終去左海馬買左張4吋厚(2吋軟2吋硬.....唔記得床褥款名), 長闊就按照床呎吋內長及闊。都係$18××。但絕對唔可以買彈簧床褥。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-1-22 10:36
如果普通一般行動不便, 而唔係長期臥床人士, 瞓既人係絕對唔舒服。你幻想下自己長期瞓係水床,.都唔舒服。 ...

我完全唔識 可否 話我聽或PM你用邊款護理床? 多謝

我爸爸又高又重 一個人扶唔到佢
佢用四腳架都行唔到

水晶宮

kitblack 發表於 18-1-22 13:21
我完全唔識 可否 話我聽或PM你用邊款護理床? 多謝

我爸爸又高又重 一個人扶唔到佢

http://justmed.com.hk/tc/product_detail.php?pid=156&showdiscount=yes

我買左呢張, 床褥另外自己買。

我爸剛中風時, 係醫院都要2個人扶住用4瞓拐杖黎行 (佢右手右腳無力)。

我唔知道你家人係乜情況, 但家人要盡力協助佢做復康運動, 多d鼓勵佢係好重要。

大宅

PCCW2319 發表於 18-1-22 15:24

http://justmed.com.hk/tc/product_detail.php?pid=156&sh ...

感謝你 祝你和你爸爸 生活快樂!

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前買過護理床比阿媽, 要留意護理床好多都比一般床大, 而且好大機會要前後留空位, 買之前要度清楚放床既空間.

如果病者有長期政府覆診或者住院可以要求見物理治療師做評估亦可以要求上門對家居安排畀建議. 有時經政府物理治療轉介畀復康店係會平過自己去買.

大宅

clpapa 發表於 18-2-25 21:43
之前買過護理床比阿媽, 要留意護理床好多都比一般床大, 而且好大機會要前後留空位, 買之前要度清楚放床既空 ...

我搵左間醫護公司佢個電動床size專為香港房屋細小而做.我老爺買前我無信心張床擺唔擺到間房,我搵左間醫護公司幫手,個sale好好搵專人上黎量度.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

金不換 發表於 18-3-28 10:38
我搵左間醫護公司佢個電動床size專為香港房屋細小而做.我老爺買前我無信心張床擺唔擺到間房,我搵左間醫護 ...

可以告訴我邊間有無聯絡資料?大約幾錢?謝謝
Kinglong

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

金不換 發表於 18-3-28 10:38
我搵左間醫護公司佢個電動床size專為香港房屋細小而做.我老爺買前我無信心張床擺唔擺到間房,我搵左間醫護 ...

請問可否PM醫護公司資料比我,謝謝。

大宅

Kinglong 發表於 18-7-30 18:03
可以告訴我邊間有無聯絡資料?大約幾錢?謝謝

已Pm

大宅

MM2005 發表於 18-8-2 16:18
請問可否PM醫護公司資料比我,謝謝。

已Pm

大宅

clpapa 發表於 18-2-25 21:43
之前買過護理床比阿媽, 要留意護理床好多都比一般床大, 而且好大機會要前後留空位, 買之前要度清楚放床既空 ...

可pm 聯絡資料,感謝!

男爵府

回覆樓主:

fb 2手護理床係另一個選擇

首頁

尾頁

跳至