自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我清楚浸會事件,但令我記起當年讀poly果陣,突然有科普通話叫人讀,開頭講明只要交功課就有學分,成班個個即刻報名。但讀左先知大鑊,有兩次test不突只,明明話唔使考試先讀,出考試時間表先知要考試。

個個同學媽媽聲,要考試大把科選擇使乜讀普通話丫,不過當年同學唔會好似今日d咁激。

大宅

回覆樓主:

係唔清楚浸會事件先啱。

寶石宮

2023年兔年勳章

cool2000hk 發表於 18-1-22 10:54
我清楚浸會事件,但令我記起當年讀poly果陣,突然有科普通話叫人讀,開頭講明只要交功課就有學分,成班個個 ...

直情由無變加龍門

男爵府

回覆樓主:

無端端拉埋一齊講,好容易誤導

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

kk2009 發表於 18-1-22 15:54
無端端拉埋一齊講,好容易誤導

同意
都唔同性質,想點
總有離別的時候

珍珠宮

我清楚浸會事件,但令我記起當年讀poly果陣,突然有科普通話叫人讀,開頭講明只要交功課就有學分,成班個個 ...

請問你話當年,即是幾時?
剛1月16號事件班學生入學時浸大又是否已例明必考科呢?

唔該唔好誤導!亦唔好意圖替奇行為開脫!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Chowying 發表於 18-1-22 15:57
同意
都唔同性質,想點
令事件變得合理化,錯在學校,不在學生啩

子爵府

又一个学生代表。。。
心盲最可怕。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實,要爭取任何嘢,作為學生,係咪就可以粗言惡相去對待教職員? 撇開師生關係,連一點人與人之間的根本尊重都沒有,損了香港大學生之名。

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

佢地唔係激,係爛,冇品兼冇教養

不要把不同性質的事情拿來比較,誤導人沒有好處
日日是好日

伯爵府

回覆樓主

其實我唔係好知發生乜事。我只睇到一班所謂大學生好似爛仔講數咁爆粗,仲有啲「甩甩cut cut」嘅英文。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

咁讀咗有冇後悔 ?
對你生活影響係好定壞 ?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我只記得4年前既poly,我識人响度第一年讀,的確有科要考國語既,當時我仲

記得要經過考核國語至可以讀某科定咩呢(我真係唔記得喇),詳情係點,我就無問落去喇。(仲記得係如
果以前考過國語,而又有認可合格資歷,就可免考。)

我只想講,學生有困難,真係唔能夠通過考試而尋求大學意見同幫助係完全可以

理解既,但今次事件,學生既態度,我真係接受唔到囉﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

當年理工同今日浸會,樓主居然可以用來比較?笑左!

伯爵府

回覆樓主:

兩件事拉埋黎講

珍珠宮

其實你地可以投訴,Polyu每科都有syllabus同teaching plan,寫明個科目要唔要考試,要交咩功課,百分比係幾多。
如果老師唔跟,投訴係會受理的。

你講的野......同今日浸大件事有咩關係?

侯爵府

2018復活節勳章

我自己係POLY畢業,大約係10年前,我入讀時已經知道普通話係必修科,當年係一定要考試。

不過兩件事唔可以搵埋來講。

首先,我剔除咗浸大班學生知唔知要考試呢回事先,但由片段咁睇,係咪可以咁同老師教授好似恐嚇咁講野? 呢啲態度我真係唔能夠認同。

就算係對朋友,家人,都唔會咁講野掛。 呢啲只係最基本嘅禮貌同尊重。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

兩件事都完全唔同性質,浸大入學已經知有呢個必修課,而且就算想表達訴求都唔應該用呢種黑社會行為吧!

首頁

尾頁

跳至