論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

個衰工人做盡一切博炒行為, 走咗仲同agent 講我佢要一張包行李機票, 問過agent 咩都幫哂佢, 到底可唔可以出一張冇行既機票俾佢?

複式洋房

Seems yes. I just bought it to my ex-helper

象牙宮

黃布丁 發表於 18-1-23 08:29
個衰工人做盡一切博炒行為, 走咗仲同agent 講我佢要一張包行李機票, 問過agent 咩都幫哂佢, 到底可唔可 ...

要明白,

1 工人並不一定回國。再轉工。
2. 中介為工人爭取更多利益。自己要懂幫你自己。
3. 兼價。隨物行李不能上机?。

入境條條冇規定, 雇主需要工人帶托運行李的。
假如, 工人做買賣生意, 帶回國出售, 難道雇主也得包?
她入境, 行李都是 handcarry.

思考下。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

個衰工人做盡一切博炒行為, 走咗仲同agent 講我佢要一張包行李機票, 問過agent 咩都幫哂佢, 到底可唔可 ...

衰工人做盡一切博炒行為,

有冇每一條寫?

有冇發信給入境處?

以上是對你最有利 bargaining power.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

ccforcarol 發表於 18-1-23 08:50
Seems yes. I just bought it to my ex-helper

which agent?

理性討論交流者。

別墅

回覆 黃布丁 的帖子

規例只訂明要包佢回程機票,但冇講明必定要包有行理的機票,如果佢買到超重,難道我都要俾...你可以打去入境處及勞工處查詢

wcpcelia    發表於 18-1-23 10:40

珍珠宮

回覆樓主:

如果係炒工人,緊係用廉航不包行李,如Air Asia!

複式洋房

我的灣仔agent 叫我地買比姐姐

複式洋房

回覆 黃布丁 的帖子

要合理地包行李,handcarry不足夠,但也不必買太多。例如若不是廉航,一般好像包20k,我想上限買20k也合理。當然,她衰搏炒,你不妨講價,只包她的自用衣物等,不包任何手信,可能15k也足夠。

子爵府

炒工人
唔會俾行李,仲要冇餐食,冇水飲

僱主要炒工人,agent 仲夠胆開声要行李?

個agent 好有問題

禁止訪問

別墅

我都想知,因我1號出佐一個月通知,呢幾日成日搵野搞,拿我大女出氣。琴日下午又罷工,又喊又唔做野,無眼睇,我話你做到甘唔開心咪俾信我咯,佢話如果太太先生唔想見到我就叫我走,我話你未走得要4月1日。之前仲諗住好來好去,佢話唔要機票要錢,依家玩到甘,我話我會依法辦事,俾機票你。

別墅

333s 發表於 18-1-23 09:14
衰工人做盡一切博炒行為,

如何發信給入境處?幾時發?

別墅

1234554321 發表於 18-3-6 13:31
工人要求指定日期上機. 那是否可以買不用改日期的機票?

我工人唔回國,所以唔要票,但佢做得太多過份事情博炒,我係唔會俾錢,甘點買票好。

男爵府

我工人又是唔要票,要錢。我上網 check左,佢走果日最平機票$650。佢問我,有否包行李?我問佢,咁你飛唔飛先。佢飛,我咪包佢囉,佢又要錢,仲夠膽問我要加埋行李費。佢話要錢,話ok 。佢好奇怪點解咁平,問係咪轉機。我話你自己可以上網check. 係直飛。

佢呢D人,要錢唔要票,借左$,唔敢返鄕下,想逃去下一個僱主家。一個唔覺意,搏炒,就有一張機票返老家,所以唔想我比票。

男爵府

2024年龍年勳章

nanalee1225 發表於 18-3-6 13:51
我工人唔回國,所以唔要票,但佢做得太多過份事情博炒,我係唔會俾錢,甘點買票好。
...

你可以買一張由last day 起計14日之內都可以更改嘅機票比佢(當然係要免費可以更改)(即係所謂嘅 open ticket)
唔理佢回唔回國,總之只可以逗留14日,我勸你唔好比錢代替機票,呢D姐姐隨時話你冇比機票,你就要再比多一次㗎喇!而且法例規定係比機票的!

男爵府

2024年龍年勳章

janicetsang 發表於 18-3-6 14:34
我工人又是唔要票,要錢。我上網 check左,佢走果日最平機票$650。佢問我,有否包行李?我問佢,咁你飛唔飛 ...

你可以買一張由last day 起計14日之內都可以更改嘅機票比佢(當然係要免費可以更改)(即係所謂嘅 open ticket)
唔理佢回唔回國,總之只可以逗留14日,我勸你唔好比錢代替機票,呢D姐姐隨時話你冇比機票,你就要再比多一次㗎喇!而且法例規定係比機票的!

別墅

Cecilia媽媽 發表於 18-3-6 15:35
你可以買一張由last day 起計14日之內都可以更改嘅機票比佢(當然係要免費可以更改)(即係所謂嘅 open tic ...

收到,有免費改的?

男爵府

2024年龍年勳章

nanalee1225 發表於 18-3-6 15:51
收到,有免費改的?

你可以試吓問一D ticket agent ,好似是有的

別墅

janicetsang 發表於 18-3-6 14:34
我工人又是唔要票,要錢。我上網 check左,佢走果日最平機票$650。佢問我,有否包行李?我問佢,咁你飛唔飛 ...

老手啦,下下博炒。

首頁

尾頁

跳至