1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

仔仔29個月大, 自食固體後, 主要午晚兩餐係屋企煮飯 (不加調味)
甚少出街食飯, 一個月約一至兩次晚餐出街食, 但都食得麻麻
最近越大越偏食, 以前在街外食飯/粉, 會將D肉或未試過既食材剪碎,
上面再放飯同佢鍾意食既粟米, 再餵佢食

而家入左口, 佢咬到唔對路就吐番出黎
之後佢會好小心, 放入口前會睇清楚有無加料先肯張口, 真係無晒符
過多兩個月去旅行, 都唔知到時點算
唔好話響外地, 平時想帶佢出街食飯都頭痛, 擔心佢晚餐唔肯食唔知點算好

請問有無類似情況或經驗者, 可以分享下或指點應該點做好, 謝謝!!

珍珠宮

回覆樓主:

大細仔都係咁
肉呀 魚個d 一時食一時一啖都唔肯食
好在包係一定會食
所以旅行主要食包同奶再買d水果

大大下就會正常
大仔而家5歲都算肯食肉食魚食菜
細既而家偏食中 歲半時前煮粥仔加乜都肯食
歲半後開始淨係間中肯食下通粉烏冬旦同芝士
其他野好多都唔食架

男爵府

namnamnamlolo 發表於 18-1-23 18:30
大細仔都係咁
肉呀 魚個d 一時食一時一啖都唔肯食
好在包係一定會食

即係唔需要做d乜,由得佢,佢食就食,唔食唔洗迫佢食?

佢都食面包,水果剩食梨,蘋果同香蕉,其他都唔食,但剩食面包同飲奶會唔會唔夠營養?始終差不多3歲,唔係BB,有呢方面既擔心

慶幸佢鍾意食菜,希望一路都係就very good

珍珠宮

twsum 發表於 18-1-23 18:43

即係唔需要做d乜,由得佢,佢食就食,唔食唔洗迫佢食?

其實食住奶就一定夠營養
我大仔都算高
到3歲讀全日幼稚園就開始食多咗種類
其實小朋友都迫唔到
用條脷頂返出寫都無佢夫啦

男爵府

namnamnamlolo 發表於 18-1-23 20:45
其實食住奶就一定夠營養
我大仔都算高
到3歲讀全日幼稚園就開始食多咗種類

而家每日朝早早餐半杯鮮奶+夜晚一包盒裝鮮奶
返學食茶點老師都話佢食得麻麻地,預佢無食多

希望大d真係會好d啦,好似其他小朋友咁為食就好

珍珠宮

twsum 發表於 18-1-23 20:52
而家每日朝早早餐半杯鮮奶+夜晚一包盒裝鮮奶
返學食茶點老師都話佢食得麻麻地,預佢無食多

細仔超偏食
但都好重磅 高過好多同齡
最緊要乜都俾佢試下
肯食就食多d 唔肯食既遲d又再試下囉
都驚既 就再買d維他命軟糖俾佢食

男爵府

namnamnamlolo 發表於 18-1-23 21:06
細仔超偏食
但都好重磅 高過好多同齡
最緊要乜都俾佢試下

多謝妳既分享
佢連糖都唔食架,都唔知係好定唔好
不過我而家開始有比牛奶鈣佢食,開頭都唔食,要連餅仔一齊氹佢食,加上口感咬落似餅多d,所以慢慢唔洗比餅仔都肯食

禁止訪問

男爵府

krichan 發表於 18-1-31 13:59
我阿仔之前都係差唔多既case, 勁擔心佢唔夠營養, 聽朋友話, 試左雅X 隻保兒加營素, 飲左阿仔胃口好左, 食多 ...

多謝你既意見
不過我仔唔係食得少,佢食好多野,問題係佢唔肯嘗試新既食物

首頁

尾頁

跳至