自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

侯爵府

木土土 發表於 18-1-26 16:30
佢覺得方便過日間con law!

長期戴普通con有眼乾問題,我有fd四十多歲時戴了廿多年con,因眼乾問題易發炎 ...

有得揀我自己都想轉oklens,我已經戴one day,其實都好貴,因為有散光,但始終3到尾嘅年紀,戴到夜,或bbq都好眼乾。但我視光師話我咁深,到下午已經會開始反彈。 咁無辦法啦。

侯爵府

birdbird 發表於 18-1-26 14:26
眼見d 用家在未用 ok lens 之前 的近視係每年增加起碼100度, 戴咗之後就保持在果個度數, 在 ...

其實咁已經好好啦,我7百度近視,每朝瞓醒都係盲咁,試過揸車眼乾到跌con,嘩,幾驚,變咗獨眼龍揸車。好似我女,如果keep住100度,至少唔會好似我咁吖

侯爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 18-1-26 12:47
阿女滴0.01% 8個月暫時無加深
過往係一年一百度無走甩

如果我女發炎頻密,我就轉藥水試吓

侯爵府

snoopy 發表於 18-1-26 12:33
小朋友有無唔舒服?我女做那間 講明有唔舒服「一定」要停戴 、因為會容易引起發炎
...

其實應該無唔舒服,始終戴咗1個月唔夠,佢會有感覺戴咗嘢,但唔係唔舒服。 而且眼科醫生都話係敏感發炎,其實都唔關戴con事,佢對con岩岩先比視光師睇完好乾淨,希望只係偶發性啦

瑪瑙宮

好媽媽勳章

soso1227 發表於 18-1-25 16:39
我女由小學四年級戴到現在中四,近視冇加深過

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

華美 發表於 18-1-26 19:28
其實應該無唔舒服,始終戴咗1個月唔夠,佢會有感覺戴咗嘢,但唔係唔舒服。 而且眼科醫生都話係敏感發炎, ...
當日我大仔同細妹一齊去理大配Ok鏡,檢驗結果我大仔角膜不適宜配戴,
所以大仔冇配,只係細妹配,
我覺得理大唔係有生意就做。
我大仔呢幾年戴普通眼鏡已經加左300度

琥珀宮

畀面勳章

凝聚態 發表於 18-1-26 18:04
其實當你發覺孩子近視加深得很快,然後決定轉戴ok鏡時,你孩子的快速速加深期已差不多完成,之後有冇戴ok鏡 ...

咁快就到尾聲?我朋友個女同我女差不多大,近視差不多深,佢女冇轉戴ok lens 因為佢親戚係眼科醫生,話冇科學根據,結果佢女而家 800幾/900 度加左500度,到差不多 14/5 歲先定左,佢細仔都唔理咩人反對轉戴 ok lens, 戴左3年冇深過,佢都後悔唔俾個女戴,個人覺得遲些應該會有 evident based longitudinal study report, 因為 ok lens 都唔算好多年,但我已經識好多人戴左都覺得效果好,後悔冇早d戴

琥珀宮

畀面勳章

華美 發表於 18-1-26 19:21
其實咁已經好好啦,我7百度近視,每朝瞓醒都係盲咁,試過揸車眼乾到跌con,嘩,幾驚,變咗獨眼龍揸車。好似 ...

唔方便事少,深近視引至眼球過長而令眼壓上升,引起既眼部疾病先係最緊要,呢d 後遺症係做左 lasik 都改善唔到

琥珀宮

littlesister 發表於 18-1-26 22:42
咁快就到尾聲?我朋友個女同我女差不多大,近視差不多深,佢女冇轉戴ok lens 因為佢親戚係眼科醫生,話冇 ...

我地呢班真正用家,識好多人戴ok lens都效果好,好多人無加深,有加深亦只是多年來加深咗少少25-50度

那位jm自己不是用家,但卻「聲稱」「識」百多人戴ok lens,仲話「大部分有加深」亦有少數是「大幅加深」。

若然兩邊都係講真話,我懷疑我地同佢不是生活在同一星球

侯爵府

soso1227 發表於 18-1-26 22:38
當日我大仔同細妹一齊去理大配Ok鏡,檢驗結果我大仔角膜不適宜配戴,
所以大仔冇配,只係細妹配,
我覺得理 ...

喂,你試滴眼藥水,我個眼科醫生都話有文獻支持,佢好有醫德,佢唔會為賺錢害人

琥珀宮

畀面勳章

木土土 發表於 18-1-27 00:03

我地呢班真正用家,識好多人戴ok lens都效果好,好多人無加 ...

可能係平衡時空

琥珀宮

畀面勳章

華美 發表於 18-1-27 07:47
喂,你試滴眼藥水,我個眼科醫生都話有文獻支持,佢好有醫德,佢唔會為賺錢害人
...

我朋友個女咪試左敵眼藥水囉,而家咪都係800幾度

侯爵府

littlesister 發表於 18-1-27 10:16
我朋友個女咪試左敵眼藥水囉,而家咪都係800幾度

哎呀,即係唔係人人得

大宅

回覆樓主

現在才看到這個post...我女帶了ok lens 約兩,三個月,因度數淺,現在是隔日帶,試過兩星期再驗,都keep到。大家有冇識人也是隔日帶也keep到?

珍珠宮

fany 發表於 18-2-27 21:05
現在才看到這個post...我女帶了ok lens 約兩,三個月,因度數淺,現在是隔日帶,試過兩星期再驗,都keep到 ...

你女淺所以可以吾洗日日戴,真幸福,我女差吾多400度,星期六會停戴一晚,都可以,二年來剛驗過無加深

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

fany 發表於 18-2-27 21:05
現在才看到這個post...我女帶了ok lens 約兩,三個月,因度數淺,現在是隔日帶,試過兩星期再驗,都keep到 ...
有丫..我仔仔小學以前有個學姐都有戴OK LENS...佢媽話佢囡200度..都係隔日戴....咁日間就完全唔駛戴CONS..

我仔成400度近視...
如果去旅行唔戴OK LENS..其實都LAST到1.5日...
到第二日既3,4點先開始睇唔清...但都係戴番之前配落淺D度數(大約200)的眼鏡就OK...
就算第二日晚..都唔係彈番上400度的

大宅

回覆樓主

謝謝大家回答(emoji)(emoji)太好了!隔日帶少好多功夫!

侯爵府

華美 發表於 18-1-24 07:20
我女戴咗大約1個月,乾淨,正確的。但岩岩星期一一隻眼紅紅地,睇眼科話敏感性發炎,停戴1星期同滴眼水。醫 ...

如果覺得唔舒服就唔好繼續, 敏感或淚水少都唔適合配戴, 自己衡量。
大女由小二開始戴, 到而家中二都無咩問題, 每星期六休息一天唔戴, 小一開始150度近視要戴眼鏡, 小一暑假已經深左100度, 老公有成千度近視, 應該遺傳左比亞女, 我就好多年都係keep住150度左右, 戴眼鏡只加深近視, 無辦法之下, 唯有選擇ok lens 做任何事都會存有風險, 所以都提亞女盡量要小心清潔及處理鏡片, 諗住等佢到20歲先叫佢去做激光矯視手術, 咁多年之後的事, 到時再打算

男爵府

我個囡帶左ok lens 4個月, 效果十分好, 日間不用戴眼鏡

侯爵府

木土土 發表於 18-1-27 00:03

我地呢班真正用家,識好多人戴ok lens都效果好,好多人無加 ...

我女戴左7年ok lens都keep住300度, 無加深, 如果小二後年年加深100度都唔知點算

首頁
34567...11

尾頁

跳至