膽固醇7.6創新高

jyjy1684825
|
唔想食药, 揾營養師有無幫助?
我已經食得好少, 就快營養不良啦.
yoyolaw
|
jyjy1684825 發表於 18-1-25 00:04

試下睇中醫,如唔食葯,試下推拿針炙
食素
jyjy1684825
|
yoyolaw 發表於 18-1-25 00:06
試下睇中醫,如唔食葯,試下推拿針炙
食素

想有專人mon住我食野, 可能降唔多, 但最少要吃得對.
之後再加補充品, 如魚油之類.
唔知呀!好徬徨!唔想下半世靠食药.
馬明嫂
|
做運動 提高好膽固醇
食下牛油果(emoji)
多菜少肉咁
babyangie
|
你高成咁應該關遺傳事喎⋯⋯
如果諗成天生身體代謝膽固醇代謝得唔好,所以要食藥幫一幫,會唔會易接受d...
你呢個讀數未必可以靠控制飲食,運動改善

你試下同家庭醫生好好傾下
jyjy1684825
|
babyangie 發表於 18-1-25 00:30
你高成咁應該關遺傳事喎⋯⋯
如果諗成天生身體代謝膽固醇代謝得唔好,所以要食藥幫一幫,會唔會易接受d...
...

上一次医生已經開咗药俾我, 只係食第-粒後肌肉痛到呢...仲發燒. 最後要成個星期先唔再痛. 轉咗第二只药俾我但唔敢食.諗住再努力, 改咗食大麥飯睇睇, 点之2個月後重創新高添. 失望到极点.
Poyau
|
jyjy1684825 發表於 18-1-25 00:44
上一次医生已經開咗药俾我, 只係食第-粒後肌肉痛到呢...仲發燒. 最後要成個星期先唔再痛. 轉咗第二只药俾 ...

醫生有無講係遣傳定後天因素
mmya
|
你自己唔好亂嚟
唔係食得少就有用
wcpcelia    發表於 18-1-25 11:46
李露眉
|
試下食下麥皮 +做運動
如兩個月後無降,就要食藥
alima
|
7.6 太高一定要跟醫生吩咐,吾好自己停藥
wannabe118
|
D人成日都話怕要食成世藥 好似我媽咁 血壓好高 都一把年紀啦 仲怕成世食藥唔想食...

相比起到時出大事 食藥真係微不足道。
anyuser18
|
咁你不如寫吓你一日食咗啲咩同個份量先。因為所謂食少食多唔係重點,而係食咩先係重點,例如我食咗一舊肥豬肉,係好少,但膽固醇勁高,但我食咗二斤菜,好多,但膽固醇係零
Pulmma
|
jyjy1684825 發表於 18-1-25 00:04

營養師有幫助, 但要睇比例, 比埋個三酸甘油脂, 好壞膽固醇數比我睇下
luvkaka
|
回覆 jyjy1684825 的帖子

有冇做運動? 如果有, 但又食得清, 咁可能你真係要食藥
babyangie
|
上一次医生已經開咗药俾我, 只係食第-粒後肌肉痛到呢...仲發燒. 最後要成個星期先唔再痛. 轉咗第二只药俾 ...

你第二隻藥都未試過,可能呢隻啱你呢

學上面話齋,併發症出現左係不能逆轉架。如果讀數係5-6.x, 可能都可以博下。但7.6仲博,風險會唔會太高呢?
Honey
|
始終要戒口做運動。

另外買GNX的三效魚油丸,配合卵磷脂特強。魚油要有omega3 900mg以上先有效。
auntie_big
|
運動
littledot
|

食藥唔一定有問題,有問題唔食藥先係大問題。
膽固醇高低同先天遺傳有關係,有親戚身材瘦削,飲食極度健康,膽固醇仲係超標要食藥,而佢家族其他成員都有相同情況。
raven
|
我有朋友好瘦佢有超標, 佢係因為食得海鮮多。
lucylulu
|
想問jm們,好膽固醇高,壞膽固醇都高(擲界高些),咁即係想點?三脂甘油酸正常的,即無野唔洗理,但究竟個組合想點,超R頭,煩指教