夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Kirsten 發表於 18-1-31 08:11
哈哈,一家人都好直接,難得媽咪咁開通,吾放上心
係啦,我望都望D女成人後建立到獨立的經濟能力。
我和丈夫都鼓勵佢地要做到三自:經濟自立,情緒自立,生理性需要自立,就唔會為任何需要而結婚,而係真係遇到個同佢 compatible 的人來共同生活。
因為佢地係女性,就有未婚生仔而生父未必適合做老公或阿爸的,又或者撇腿的,是但一樣發生,都要做女的承擔翻。我同丈夫有共識,到時啊女唔使搵人嫁(唔使奉子成婚),個孫,我地自己接返來養,free our daughter(s) up to continue building up her financial independence, take her time to wait till a man is compatible to live with her and be a good farther to our grandchildren and a good fit husband to our daughter. 就算過了她們的生育年齡也在所不惜地遇個最好的出現。

大宅

ndw 發表於 18-1-31 11:30
係啦,我望都望D女成人後建立到獨立的經濟能力。
我和丈夫都鼓勵佢地要做到三自:經濟自立,情緒自立,生理 ...

wow! your idea is super inspiring!!!!! i have to keep it in mind & hopefully could “plant” this idea to my daughter!!! very useful!!But, how do u know if a person is compatible to live with?

子爵府

tabbymom 發表於 18-1-31 11:34
wow! your idea is super inspiring!!!!! i have to keep it in mind & hopefully could “plant” this i ...
"how do u know if a person is compatible to live with?"
a few of many ways:
start with understanding ourselves.
What is our values?
Then, we have some matrix to evaluate how much a person sharing common values as in mine.
Same to the following...
What is our problem solving skill set that we are proud of and what skill set would we appreciate to have or not?

「聽其言,觀其行,方知其人」It is like a hiring process. To increase the chance of meeting some one compatible, go for multiple candidates. Life is so short, need to increase the possibility but be fair to the candidates by being upfront about the strategy.
honesty communication. Don't do false advertisement. Trap someone into a long term relationship commitment is not going to be healthy for both.

Take time to do things together, sharing valuable things together like money. have common activities without physical intimacy. Then, do a retrospective.

When we foresee that it is not working out to a long healthy relationship, be decisive and brave to pull out or do some adjustment regardless of any benefit we would get from this relationship. Our mental, emotion, and physical status are most important things to keep healthy.

大宅

ndw 發表於 18-2-1 05:34
"how do u know if a person is compatible to live with?"
a few of many ways:
start with understandin ...
ndw, thank you so much for your sharing, very wise, sensible & detailed. wish i could be as wise to share such great ideas with my daughter in the future. :)

ndw    發表於 18-2-3 05:55

大宅

又係上來呻既時間啦。話說前排我老公話換電視,我已經由”控制狂”mode去表達自己的意見,我本身唔鐘意睇電視,其實連電視都可以唔要既人。進化到由我老公想點就點,佢口口聲聲話要儲錢回英國生活,但現實就是佢話佢都需要娛樂(本身睇開電腦免費download 片,但佢近視謙個mon太細睇唔到),咁我同意人係需要娛樂既,每日返工咁辛苦,所以佢話換,換邊款電視咪由佢花錢。我只係負責上網同佢搵間平得黎又係大公司黎買。點知我地黑仔到個電視個mon爛左,但由於唔包安裝(佢話安裝咁容易要醒卻個幾佰元安裝費),比賣家有借囗話係我地既問題而貨物出門唔退唔換。一發現個電視有問題我已經即刻跟進搵賣家同供應商理論但對方相方一直推瀉責任,我仲比人無理對待。我老公只係寫過兩次complain email但賣家冇覆佢反而揾個cs打電話呼顯我。今晚比老公發脾氣話我辨事不力,話我點可以人地話乜就乜,唔be tough, 咁樣身敎個女做人會好negative. 我話部電視我掂都冇掂過,一路都係你裝,人地問我detail 野我都唔識答架。佢就一輪咀話我唔醒目講咁多details 比位人地捉住有藉口唔陪。我已經send 左consumer council contact 叫佢自己去投訴,反而佢話部機我買d單資料喺我度,叫我明天好去填form, 話佢complain email 冇人理佢。佢話 you are not very bright, i said yes i’m not bright since i marry you. and every single time when u said i’m not bright i’ll say the same thing. 我真條覺得自己好無奈加委屈,同埋真係覺得自己好蠢嫁左比佢。我唯有走去沖涼,出黎佢自己知衰同我say sorry, 話自己好frustrated, 所以發我脾氣, im the same i said. 咁既態度對我,我覺得自己就算將來跟佢去英國都唔會開心,其實我係咪應該唔好再發白日夢留在香港算吧啦。

瑪瑙宮

收貨你地冇驗貨的?关包5包裝咩事。

你地5係蠢,係頭腦简单,如果搅買楼搅裝修,會一鑊粥。

大宅

Nancy20090615 發表於 18-2-9 07:35
收貨你地冇驗貨的?关包5包裝咩事。

你地5係蠢,係頭腦简单,如果搅買楼搅裝修,會一鑊粥。
因為日頭大家都返工,件貨送到來一路放喺度直至老公裝上牆先發現有問題。哈,你同我老公一樣話等第時要買樓就大穫。我依家住果度由買、收樓、揾設計公司、裝修,都係我攪的,當然裝修上一定會有問題,但都叫解決到,好過依家一新一舊兩部電視就咁放喺度,連電視都冇得睇。

珍珠宮

tabbymom 發表於 18-1-25 17:22
如果我同老公提出佢拎手機一齊同阿女食住mon睇youtube, 又會比佢話我管咁多,工人會唔開心。但作為媽媽,晤 ...
請問囡囡幾多歲? 我女我都比佢睇IPAD食野的, 但會SET TIMER, 睇15分鐘要休息5分鐘, 因為怕近視加深, 但食飯時間就固定左, 唔可以比佢掛住睇又唔食, 咁上下就收野食架啦!
同小朋友講, 等佢知道媽咪唔係唔比佢睇, 係要有節制, 亦同工人講, 大家合作, 等小朋友冇咁易近視, 咁小朋友主動, 工人幫手及住, 就唔洗怕老公話你管住工人, 因為你係教緊女, 天公地道丫!

另外, 唔係國籍不同先會嘈既, 我同老公都係香港人, 家境相近, 可謂竹門對竹門, 以前都一樣嘈交架, 不過嘈得來唔會講D傷感情既說話, 同埋發現對住D男人係要直接D, 唔好講話兜多2個圈, 轉左個彎佢地就已經唔明, 於是咪話女人心海底針囉! 學識左點樣同佢相處之後, 而家好少嘈交了~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

別墅

tabbymom 發表於 18-2-9 08:40
因為日頭大家都返工,件貨送到來一路放喺度直至老公裝上牆先發現有問題。哈,你同我老公一樣話等第時要買樓 ...

我覺得外國人/外國長大嘅人普遍冇咁sneaky,我都係近來請工人不停睇forum做功課,先聽到咁多case關於工人姐姐的古惑嘢,然後不斷brainwash我老公(BBC),如果唔係佢連cam 都唔肯裝

我就黎生第一胎,在坐月問題上我老公都同我好唔同意見,雖然我外國長大但好傳統,很多坐月習俗我都想跟(當然不包括迷信果啲),為養好身體,但老公一句撻埋來話:外國邊有人坐月架@@......

我叫他到時煲ginger水給我沖涼,他覺得我nonsense...... haha

大宅

小寶貝兒 發表於 18-2-10 03:11
請問囡囡幾多歲? 我女我都比佢睇IPAD食野的, 但會SET TIMER, 睇15分鐘要休息5分鐘, 因為怕近視加深, 但食飯 ...
小女16個月大。經過一輪的互相適應、調節,我對依家哩個姐姐滿意左,尤其是佢多左同女女玩、互動,可能時間越久,感情就會越增加。大多數情況我提醒完佢都會跟著做的,都唔求佢自動波了,唯有自己多加留意及提醒啦。

大宅

Dcircleg 發表於 18-2-22 00:15
我覺得外國人/外國長大嘅人普遍冇咁sneaky,我都係近來請工人不停睇forum做功課,先聽到咁多case關於工人 ...
我都覺佢地諗野單純好多,哩個係我其中一個欣賞我老公的地方。但又因為咁,有時覺得佢入世未深,好多時會踩地雷。真係好矛盾哩!身體係你自己的,如果你信坐月調理身體哩套就要堅持啦!我之前都唔理我老公點睇點話,一於請陪月跟佢果套黎做,但就令到老公有唔開心囉。你有無家人可以坐月期間幫你手照顧你?我老公之前都成日拎佢家姐出來比較,話佢家姐乜都無做咪又係咁,又話我食埋哂d黑蚊蚊既補品又臭又難食,佢家姐依家食緊蛋糕啦咁,我都無佢咁好氣。不過當時的磪係唔開心比佢話,但一於少理兼理唔到咁多,就由佢講囉。

珍珠宮

tabbymom 發表於 18-2-23 11:31
小女16個月大。經過一輪的互相適應、調節,我對依家哩個姐姐滿意左,尤其是佢多左同女女玩、互動,可能時間 ...
咁就好啦~~向好果方面諗, 老公都做唔到自動波, 姐姐肯聽你提點然後照做已經好好~

加油!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

tabbymom 發表於 18-2-9 08:40
因為日頭大家都返工,件貨送到來一路放喺度直至老公裝上牆先發現有問題。哈,你同我老公一樣話等第時要買樓 ...

係咪你地dum 得太耐先開箱check 貨自己裝先發現有問題,所以賣家唔肯換?

同包唔包安裝有咩關係

大宅

kendomimi 發表於 18-2-23 19:07
係咪你地dum 得太耐先開箱check 貨自己裝先發現有問題,所以賣家唔肯換?

同包唔包安裝有咩關係
星期四送,星期五晚上自己裝都叫耐?唔包安裝佢地就由此推卸責任。因為我經paypal比錢,我在paypal開 dispute case由佢地跟進,依家個seller先肯收返伴貨送回supplier度check!
大家如果internet purchase 盡可能經paypal付款,真係有保障的!

大宅

tabbymom 發表於 18-1-25 17:22
如果我同老公提出佢拎手機一齊同阿女食住mon睇youtube, 又會比佢話我管咁多,工人會唔開心。但作為媽媽,晤 ...

你先生新黎香港?
我先生都係英國人,但係係香港10幾年啦。
請工人方便佢比我管得仲嚴,應鬧就鬧。
Basic salary 對工人黎講其實唔低,再睇埋有bonus。
好過其他好多啦。
我以前個工人偷著我啲衫都係我老公發火炒在佢。
我睇你地真係文化差異,我好彩啲,我老公已經融入左香港既社會,我睇你老公就未啦。

大宅

Kristine1110 發表於 18-2-28 14:19
你先生新黎香港?
我先生都係英國人,但係係香港10幾年啦。
請工人方便佢比我管得仲嚴,應鬧就鬧。

佢黎香港前後四年有多,佢當然未融入啦,本身已經係慢熱的人,在香港又冇朋友,又成日話香港哩樣唔好果樣唔好。有時我心諗咁唔好咁仲留喺香港做咩?不過佢都係因為我而黎香港的。咁你老公已融入本地生活文化就好,佢應該識講唔少廣東話啦?我老公都係只識幾個生字,佢又無興趣去學。
對於管工人,是否性格問題呢?我老公係完全唔管的。
近排我見我工人玩電話越來越利害(可能剛買了新電話,依家有兩部),而且哩幾日開始中午有幾小時係同我女在我們睡房的(我女午睡),雖然無cam睇唔到,但佢應該都係玩緊電話的了,我都唔知點話佢好。

大宅

tabbymom 發表於 18-3-1 02:55
佢黎香港前後四年有多,佢當然未融入啦,本身已經係慢熱的人,在香港又冇朋友,又成日話香港哩樣唔好果樣 ...

我先生仲係唔識講廣東話
不過佢識聽啲啲,同識講少少普通話。
我先生佢會同我講菲律賓工人10個有9個都講大話信唔過,印尼既佢更加唔鐘意,我諗係佢見得多,明白工人只係工人,唔係家人,唔縱得。
我睇你老公似係想翻英國住,佢唔似想理解香港既社會係點
咁其實你想去英國定居嗎?
我先生佢真係已經亞洲化左,佢一出糧就俾晒我,要用錢先問我拎。佢係突變種,我諗連香港本地既男人都做唔到
我同先生既年齡差距比較大,但係佢做事都係同我有商有量,我地計埋拍拖一齊左5年啦,5年內未鬧過交。
我怕你咁樣鬱落去會更加唔開心,有冇試過同你先生心平氣和拎晒出黎講,佢發燘你忍住,悔氣說話要少講呀。
好似工人咁,你可以同你先生講,有冇見到公司入面有人翻工既時候拎住兩個電話係度玩?要記住,工人係黎翻工架,唔係渡假。
慢慢平心靜氣,佢燘佢既事,你要好平靜既同佢講。

大宅

其實廣東話、中文字對於佢地黎講真係好難架!果時我老公喺英國想學廣東話都搵唔到班,只有教普通話的。
你老公係工作關係可以知道d工人普遍信唔過?上次第一次我老公真係好天真地想營造一家人的氣氛,加上個工人鬼咁醒,所以之後越做越唔掂我地先至換過個。亦因為咁,我今次先會咁緊張對個工人。
我地有共識過多兩年返去英國,始終果邊環境教育對個女會好d。
點解你老公可以突變種?某程度我好羨慕可以比老公養架!不過我地身處既時間環境唔可以。
以工人在工作時間用電話為例,佢一句話,咁你依家咪又係工作時間同我用緊電話!係咪比佢吹漲?!
我本著工人由朝七做到晚九點有多所以都同佢講,當女女訓緊教時可以放break. 如果唔係我怕日日做10幾個鐘個人會好累。
我諗住過埋電視單野同等佢好返先(近排身體不太好)搵機會同佢傾。

男爵府

回覆 Kristine1110 的帖子

我老公直情好似你老公呀 佢離開左英國差唔多成廿年,一句廣東話都唔識。佢理財有D"炸"所以一出糧都係俾我搞掂哂。我地冇小朋友所以可以 care free d.

大宅

nattle 發表於 18-3-1 16:45
回覆 Kristine1110 的帖子

我老公直情好似你老公呀 佢離開左英國差唔多成廿年,一句廣東話都唔識 ...

佢本身請過唔少工人,而且之前工作關係要同菲律賓人傾生意,所以普遍亞洲人習俗同性格佢都了解。佢係諗住係亞洲退休架,可以香港,可能其他國家,都唔排除會翻英國,但係主要都係想係亞洲,所以佢會想融入呢邊既生活。
既然你地係有同識要走既,咁佢當然當呢邊係暫住,唔會用心去融入呢邊既生活。
工人呢家野,真係有好多外國人當我地亞洲人係會虐待佢地,對佢地執正啲黎做都係剝削人權
我哋試過訂宜家家居訂左張床同個櫃桶櫃,點知啲送貨既人唔知係咪嫌棄我地要爬樓梯上5層,唔肯送張床上黎,淨係拎左個櫃,上到黎話一睇就知張床唔夠位啦。我好嬲呀,打個電話去客服佢地又敷衍我。結果係我老公打電話上去爆左一獲甘。過兩日我就收到客服主任既電話黎道歉。
有時啲野冇得話係你定我錯,而係大家一齊去解決件事。

首頁

尾頁

跳至