醫護健康

跳至

首頁

尾頁

洋房

其實老人家行動不便,又要覆診。
無私家車嘅仔女可以點呀?
個的士司機一見到張輪椅,就即時黑面。
叫佢開後尾箱放輪椅,又再黑面多10倍。
其實我唔係搭霸王車,我會俾錢的!
車程話短不短呀,車資都要 $77
我有想過 call gogovan 的,但聯合醫院不在服務範圍。

大宅

會唔會考慮 '鑽的' 或 '星群' 的士, 專門for 輪椅的

洋房

kitblack 發表於 18-1-25 12:12
會唔會考慮 '鑽的' 或 '星群' 的士, 專門for 輪椅的

可以提供資料嗎?

洋房

kitblack 發表於 18-1-25 12:12

資料搜查到了,謝謝!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

qkis 發表於 18-1-25 12:02

貨van要人行上去坐,輪椅上唔到喎

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

去醫院覆診可以BOOK 易達巴,也可以BOOK 復康巴

伯爵府

我呢一年已經俾星群甩底兩次
有次我坐緊, 聽到個司機講電話定咩, 大家係到推唔想接單

侯爵府

回覆 qkis 的帖子

你上車即時同的士司機講 ,你會比一件行李費用,司機可 能唔再黑面。我估,輪椅唔 可以收費,司機認 為做多了又冇收費,嬲鳥

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

所知聯合响官塘區有復康巴站。不過唔知就唔就到你位置。call 輪椅的士啦。
我女2001年1月8日QE出世  

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

gloriap 發表於 18-1-31 23:20
所知聯合响官塘區有復康巴站。不過唔知就唔就到你位置。call 輪椅的士啦。
...

http://www.rehabsociety.org.hk/transport/rehabus/zh-hant/我們的服務/穿梭巴士/聯合醫院-星期一至五-線/

複式洋房

明白受氣的意思 老人家亦可能會吾好受但都總有些願意接載的的士司機.

你係有付錢讓對方提供服務 [明碼實價], 佢點黑面都好, 你問心無愧, 要吾好意思既係黑面的那位.
必要時不妨有禮貌地讓對方知: 人好運一些, 就會有年長的一日.

加油! 共勉.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

別墅

being2011 發表於 18-1-25 16:27
去醫院覆診可以BOOK 易達巴,也可以BOOK 復康巴
對,可以BOOK易逹巴士,但因為佢會車埋其他病人,所以有機會需時較耐。而且要早點BOOK。

別墅

同意樓主的慘況,我媽媽都係咁,基本上响街唔會有的士停低車佢。
試過CALL 85折的,一早同佢講明,又OK喎,正常時間覆,正常時間到,司機態度好。

象牙宮

老人家行動不便,四周不受歡迎的。即時黑面。
坐車, 食飯也是。

我只能, 提早一小時去食, 非繁忙去食。

ecling    發表於 18-2-7 12:17
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

所以寧願比多 $80 CALL 車費約星群的士, 成張輪椅上車, 唔使老人家上上落落
主 賜 平 安

象牙宮

ecling 發表於 18-2-7 12:17
所以寧願比多 $80 CALL 車費約星群的士, 成張輪椅上車, 唔使老人家上上落落 ...

你家也有長者?

長者, 捨不得多花錢。

3月維園有花展。 可帶老人。免費/半價?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

333s 發表於 18-2-7 12:27
你家也有長者?

長者, 捨不得多花錢。
我爸爸行動不便, 出街要坐輪椅, 感恩自理冇問題, 媽咪+工人照顧到.我爸爸絕對係享受型, 所以捨得洗錢.
3月花展65歲以上應該免費入場
出街食晚飯都要去D輪椅出入到的食肆, 多數要訂房
主 賜 平 安

水晶宮

skjacklam 發表於 18-2-2 11:56
同意樓主的慘況,我媽媽都係咁,基本上响街唔會有的士停低車佢。
試過CALL 85折的,一早同佢講明,又OK喎, ...

我都覺得如果唔call星群(因加$80附加費真係有時妹仔大過主人婆), 都用apps call 的士。 講明有輪椅,願者就接。 好過係街截的士。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

ecling 發表於 18-2-7 12:40
我爸爸行動不便, 出街要坐輪椅, 感恩自理冇問題, 媽咪+工人照顧到.我爸爸絕對係享受型, 所以捨得洗錢.:mone ...

我爸在出入要坐輪椅。所以我現在都要留意商場及酒樓有無傷殘人士廁所。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

我爸覆診係預約聖雅各福群會既“愛心小巴”。 但當然有時間限制亦都唔係自己一步車。但整體父母都覺得OK.
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至