醫護健康

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

skjacklam 發表於 18-2-2 11:56
同意樓主的慘況,我媽媽都係咁,基本上响街唔會有的士停低車佢。
試過CALL 85折的,一早同佢講明,又OK喎, ...

請問係咪用apps嗰d85折的士? 係咪照咪標計85折個銀碼比錢就OK架啦?
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW2319 發表於 18-2-7 14:33
請問係咪用apps嗰d85折的士? 係咪照咪標計85折個銀碼比錢就OK架啦?
我好 outdate,我仲係用緊打電話方式 call 車,係照標計再折,好似有分階段俾折頭,例如超過 60 就有 9 折,超過 100 就有 85 折。你想攞收據佢會照俾。

別墅

回覆 PCCW2319 的帖子

成日有種感覺,我係客人,我俾錢你賺 (雖然唔係多),但點解我仲要受你氣?

水晶宮

skjacklam 發表於 18-2-7 14:40

成日有種感覺,我係客人,我俾錢你賺 (雖然唔係多),但點解我仲要受你氣?

我外傭姐姐講佢以前同老人家搭的士去覆診。 好多時都唔停, 明明係無乘客, 但見到有輪椅就唔停。

所以我爸去醫院覆診, 我都係預約愛心小巴, 又可以成張輪椅上車。阿媽外傭姐姐都可以跟車(佢幫當然都要比車費啦)。

天空之城, 快樂之地

水晶宮

skjacklam 發表於 18-2-7 14:38
我好 outdate,我仲係用緊打電話方式 call 車,係照標計再折,好似有分階段俾折頭,例如超過 60 就有 9 折 ...

明白, 謝謝
天空之城, 快樂之地

別墅

真心唔明,搞一搞,用多佢幾多時間啫,兩三分鐘啫.....有時黑心咁諗,他朝君體也相同呀...

另外,你話嗰個愛心小巴係點架?可以點book?幾錢?車邊區?

水晶宮

回覆 skjacklam 的帖子

你去下面個網址睇下.

https://cc.sjs.org.hk/?route=services-detail&sid=13&lang=1

天空之城, 快樂之地

大宅

回覆樓主

所以我依家寧願搭巴士,當然搭巴士都遇過唔好的司機,但都可以接受。

大宅

回覆樓主:

我試過和我媽由沙田火車站塔的去威記覆診。
個司機一見有輪椅已經西口西面,只是在司機位開左車尾, 我自己一個搬部輪椅上車,這點冇問題, 我知呢個唔係佢責任。

到左威記,停左車,佢特登唔開門住, 等個錶跳多下先stop個錶和開車門, 我話有冇攪錯,佢即時粗口問候,仲話一朝早車著你兩個溫神黎醫院真係扒街。

大宅

toby125 發表於 18-2-13 23:39
個司機一見有輪椅已經西口西面,只是在司機位開左車尾, 我自己 ...

正衰人

男爵府

睛靈勳章

toby125 發表於 18-2-13 23:39
個司機一見有輪椅已經西口西面,只是在司機位開左車尾, 我自己 ...

你應該即時影佢工作証,投訴佢講粗口,我識一個坐輪椅人士,被的士司機拒載+無禮,投訴成立,司機被罰

大宅

回覆樓主:

如果一早知道行程可以先預約復康巴士...收費合理...如我爸爸在彌敦道個邊睇醫生...佢可以係彌敦道放低我地...司機亦有禮貌

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

jm們有無考慮過坐地鐵?我爸的黃醫生教我們中環那裡有電梯到路面,省錢也快,每2個車卡都有放輪椅的位置,只要不是上班時間,地鐵實在是好工具。另外,唔知係咪我同工人兩個都係女的,的士司機都沒有樓難,每次都幫我工人搬輪椅,可能同我地住嘅地方有關。

男爵府

睛靈勳章

skjacklam 發表於 18-2-7 14:38
我好 outdate,我仲係用緊打電話方式 call 車,係照標計再折,好似有分階段俾折頭,例如超過 60 就有 9 折 ...

請問你用過85折的士,電話幾號?

男爵府

的士服務係差架, 所以我答巴士, 只要唔係繁忙時間,
巴士好過的士好多.
巴士司機受過訓練, 一定會對輪椅客好好架.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

近期家人患病,密密call車, 有時仲短途,uber好多司機都好好,見家人行動唔方便,我地女搬男,司機仲主動幫手

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-3-7 20:22
近期家人患病,密密call車, 有時仲短途,uber好多司機都好好,見家人行動唔方便,我地女搬男,司機仲主動幫 ...

uber有輪椅位? 有附加費嗎?
天空之城, 快樂之地

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 18-3-7 21:54
uber有輪椅位? 有附加費嗎?

無輪椅位,只係普通車,家人扶/抱老人上車收輪椅,同的士一樣
無附加費(你唔講起我都記唔起呢樣)

但起碼我睇到有無車可以預時間落樓,好過推住架輪椅落街食西北風

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-3-8 07:19
無輪椅位,只係普通車,家人扶/抱老人上車收輪椅,同的士一樣
無附加費(你唔講起我都記唔起呢樣)

我年30早上用3間不同apps call的士。但3間都無的士接。最後叫外傭姐姐帶埋父母落樓下直接截的士(我keep用apps call)。

最終佢仲快過我搵到的士。

當時又醒唔起call uber。或者下次試下。
天空之城, 快樂之地

王國長老

PCCW2319 發表於 18-3-8 07:51
我年30早上用3間不同apps call的士。但3間都無的士接。最後叫外傭姐姐帶埋父母落樓下直接截的士(我keep用a ...

我咪又係年30,我家人果度基本好難有街車。

我試過半夜有事上完去,行10分鐘落山一路無車。,最後被迫半夜搖巴士返屋企(本來唸住的返去都可以訓覺一粒鐘至返工)

我弟婦天真到年三十晚飯時間落去碰下運氣。結果我call uber都無,七人車都無,得uber x,頂硬上

首頁

尾頁

跳至