自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 18-1-27 11:46
唔一定。

病呢啲野真係話唔埋,尤其癌症,我朋友媽子年紀唔算老,健康生活/飲食,仲唔煙唔酒,就係2016年聖誕節正日liver cancer 過世,由發現到過世,一個月

如果層樓供完,子女出哂身,有積蓄,無負擔,的確唔需要咩保險嚟保障(家人)

子爵府

ninicole 發表於 18-1-26 19:05
我都幫呀爸呀媽買左純危疾,都幾好,保額又夠用

邊間

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主

我&c6都買咗基金儲蓄人壽附加純消費型既住院&危疾&意外傷殘(不是保栢),今年第11年啦,最近review份單,決定cut咗住院,因為覺得佢年年都加價,一家人咁計都要俾萬幾二萬蚊一年,太貴,而且依家唔知係咪越來越多人買保險(尤其是b6人),私家醫院床位都經常full &整親要聯針果d都係要等吓(touchwood我未claim過,只係聽朋友&呢度d jm講)。我老公佢一直都唔想我買住院呀,佢&99不嬲都無住院/住私院既概念,傷風感冒都係食藥等自己好、扭親跌親都係自己捽跌打搽藥膏,唔會好似依家d人吓吓都要入院咁。所以都好睇你自己諗法,覺得係咪真係好需要住院/手術呢d保障啦最緊要係住院呢d"小事",touchwood真係發生,咁我地依家既儲蓄財政狀況都應付到,所以先cut。反而我地d危疾&意外傷殘呢d"大事",就轉咗買保額大d、可以供斷(供18年/20年,不加價)、有保證儲蓄價值、保終身呢種plan。呢d"大事"就真係要越早買越好,我因為早年產檢份報告驗到有乙肝帶菌,雖然一直都無需要覆診跟進,但保險公司依然要加我38% loading先俾我買呢種新plan呀。(老公就因為過重,加咗佢11%)

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

vet 發表於 18-1-27 11:32
到大部份年紀大有需要時,已沒有能力比保費。

係呀,所以我趁依家仲有能力既時候,危疾&意外傷殘都轉咗買可以供斷保終身呢d新plan,最緊要係呢d係一筆過賠筆錢俾你,你想點用都得。

男爵府

回覆樓主:

年紀越大買一定貴.
有朋友話到50歲先去買.

我話到50歲買好貴,到50歲吾好買,又貴,好多野可能吾包,未必受保.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

hfl2000 發表於 18-1-27 23:49
係呀,所以我趁依家仲有能力既時候,危疾&意外傷殘都轉咗買可以供斷保終身呢d新plan,最緊要係呢d係一筆過 ...

我都係買呢種 供十年,以後有事一筆過賠

男爵府

ifcsir 發表於 18-1-25 17:13
有d擔心它日供不起

買乜都唔買保栢
我買完超後悔

大宅

blinkgogo 發表於 18-1-30 19:27
買乜都唔買保栢
我買完超後悔

請問有什麼經歷?
保柏醫療保險有「不愉快」經歷?

大宅

開心吸收勳章

買咗好多年,claim過一兩次,都無咩問題,算順利。

大宅

Xmas吸收勳章

piggip77 發表於 18-1-27 22:56
邊間

都係買保柏

侯爵府

blinkgogo 發表於 18-1-30 19:27
買乜都唔買保栢
我買完超後悔

為什麼?

侯爵府

回覆樓主: