0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今日12朝了, 惡露少左好多,好似m來最後幾日咁,但每次餵完bb就有一pat深啡色惡露,之後換左m巾再觀察就無左,每一次都差不多有pat嘢。點解咁嘅?咁未永遠停唔到?一餵又有?我生完有刮宮,有無影響?另外,有無jm 啲惡露好似淺黄色。。有少少啫喱咁嫁?係咪d線溶左排左出嚟?求解答。。謝謝!

複式洋房

JOJOPAN 發表於 18-1-26 11:26
我今日12朝了, 惡露少左好多,好似m來最後幾日咁,但每次餵完bb就有一pat深啡色惡露,之後換左m巾再觀察就 ...

餵人奶會導致子宮收宿所以餵時候會排惡露。惡露有分階段,到後期變棕淡紅最後黃色,所以無問題,唔洗擔心。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

我自己果時候冇咩,不過之前姑娘有同我會有樓上jm講既情況

大宅

luzsdavis 發表於 18-1-26 15:34
餵人奶會導致子宮收宿所以餵時候會排惡露。惡露有分階段,到後期變棕淡紅最後黃色,所以無問題,唔洗擔心 ...

謝謝妳!清楚了

大宅

我要做媽媽 發表於 18-1-26 16:43
我自己果時候冇咩,不過之前姑娘有同我會有樓上jm講既情況

謝謝妳,咁我都放心d, 原來姑娘都有講

大宅

回覆樓主

正常架,我一直少少咁流,流左3個幾月,醫生話正常,只要餵人奶就會一直流

大宅

babytingbaby 發表於 18-1-31 01:56
正常架,我一直少少咁流,流左3個幾月,醫生話正常,只要餵人奶就會一直流
...

咁都好d. 咁你停左人奶幾耐先停m? 係咪照補身?

大宅

JOJOPAN 發表於 18-1-31 03:23
咁都好d. 咁你停左人奶幾耐先停m? 係咪照補身?

我未停人奶呀,其實又冇特登食咩補品,我靜係食薑醋

大宅

babytingbaby 發表於 18-1-31 06:13
我未停人奶呀,其實又冇特登食咩補品,我靜係食薑醋

講起食 薑醋就奇怪了。我其實而家已經幾乎無了。試過差不多兩日都無紅,但仲有比較多的黄色分泌。。我一食薑醋同比bb啜奶,都會有一pat 惡露。。有人話未淨身唔好食薑醋,會翻兜,其實係咪呢?我奶奶又話唔係,過左12朝就咩都可以補,唔補過左黃金期補乜都無用了,而家身體最吸收

大宅

JOJOPAN 發表於 18-1-31 09:17
講起食 薑醋就奇怪了。我其實而家已經幾乎無了。試過差不多兩日都無紅,但仲有比較多的黄色分泌。。我一食 ...

係會咁架!所以我冇補過...流足100日,點補姐,我個傷口宜家仲有痛添呀!5個月喇

大宅

回覆 babytingbaby 的帖子

想請教你惡露的問題,PM了 謝謝

珍珠宮

luzsdavis 發表於 18-1-26 15:34
餵人奶會導致子宮收宿所以餵時候會排惡露。惡露有分階段,到後期變棕淡紅最後黃色,所以無問題,唔洗擔心 ...

同意,係亞其實都正常,唔使擔心

大宅

其實係咪有惡露就未補得? 因為我當時都冇咩點補

伯爵府

我今日12朝了, 惡露少左好多,好似m來最後幾日咁,但每次餵完bb就有一pat深啡色惡露,之後換左m巾再觀察就 ...

唔會呀,我係全人奶喂嘅

侯爵府

babytingbaby 發表於 18-1-31 12:05
係會咁架!所以我冇補過...流足100日,點補姐,我個傷口宜家仲有痛添呀!5個月喇
...

你開刀?

大宅

HongV 發表於 18-9-19 09:11
你開刀?

順產,因為餵人奶,醫生話流咁耐都正常,一直少少咁

侯爵府

babytingbaby 發表於 18-9-19 09:28
順產,因為餵人奶,醫生話流咁耐都正常,一直少少咁

因為琴日我聽出院講座又話4~6個星期,流100日

伯爵府

我餵全人奶餵佐8個月都未來M

大宅

hamsterma 發表於 18-9-19 13:14
我餵全人奶餵佐8個月都未來M

你好勁丫,我餵左三個月就放棄左。。我已經係4-5個月時嚟左第一次m了。。謝謝

首頁

尾頁

跳至