烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

最好提供一個星期食譜, 謝謝!

大宅

要留意均衡 有湯,有菜,有肉,另加 蛋 / 豆付 / 菇類 / 海鮮

砂窩雲吞雞
http://oniyomeryori.blogspot.hk/2017/09/blog-post_30.html
鯖魚
http://oniyomeryori.blogspot.hk/2014/10/teriyaki-saba.html

壽喜燒
http://oniyomeryori.blogspot.hk/2016/01/15.html

上網有詳細資料

JD930    發表於 18-8-27 14:37

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我老公通常整:
1)咖喱汁煮薯仔雞翼/豬肉粒/魚蛋(因女鍾意食魚蛋)
2)李錦記一包包既沙薑汁蒸雞翼
3)蒸水蛋/叉燒炒蛋/蝦仁炒蛋/火腿炒蛋
4)日本味增整粉絲節瓜或加腐竹芋絲(阿仔好鍾意食)
5)金菇牛肉
6)煎魚手指
7)蕃茄仔+青瓜冷盤
8)蒸魚
9)有時買下燒肉/鴨個d
一星期通常整一次烏冬/上海麵食

暫時係諗到咁多咋

annann246    發表於 18-10-17 16:59
JD930    發表於 18-8-27 14:38

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

湯就通常返工前煲放真空煲。放工返去再煲下就飲得。

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

醃定鹽焗雞粉嘅雞翼或雞扒,豆腐肉碎
肉片蛋花薑湯,滾鯪魚肉菜
梅菜肉餅,咸蛋雞蛋蒸肉餅
冬菜蒸鯇魚

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆樓主:

政府e123網有一個星期的餸菜,可以參考。(emoji)

JD930    發表於 18-8-27 14:38

伯爵府

2018復活節勳章

Ste824 發表於 18-1-30 22:05

子爵府

三餸/湯頂住先, 得無:

我有蒸焗爐, 蒸焗爐一定要負責一個送:

A) 豬扒,一次過醃兩次份量: 第一次就咁煮, 或蜜糖豬扒; 吃了第一次後,拍條香茅放入去,下次便變了香茅豬扒。
煮法: 預熱200度烘焗 10 分鐘, 反面(免預熱)再10鐘。健康炸 3分鐘 (此步可有可無,用意在收乾汁液)。若整蜜糖豬扒,則在每面 8 分鐘時掃蜜糖,再焗餘下的2分鐘。

B) 一口牛,配搭可以是

1)黑椒海鹽

2)燒照汁醃10分鐘,舖三色椒在底(主要索返啲汁)

3)舖薯仔粒在底~少少煩,薯仔要先炸過或烚熟晾乾水噴油

4)蒜片牛油

預熱200度後焗10分鐘 (時間自行調較,有人喜生有人喜熟)

C) 魚
1) 三文魚/銀雪魚/比目魚 - 煎, 乜調味都不用, 煎香後點豉油
2) 三文魚/銀雪魚/比目魚 - 焗, 姨媽家俬買的刁草xx 汁 (忘了名字, 一袋袋包裝的), 淋上魚身上入爐焗。或銀雪魚/比目魚較淡味,用西京燒汁 (吉之島超市有售); 再唔係,簡單黑椒+海鹽,吃時滴兩滴檸檬汁/青檸汁 (個人偏好青檸汁)。
3) 秋刀魚/鯖魚/多春魚 - 洗淨, 廚房紙索乾水,搽胡椒粉 (魚肚要去淨黑色, 搽多啲胡椒粉), 搽海鹽。焗。
5) 超市現成鰻魚 - 蒸又得,焗又得,熱透就食得。

D) 蛋 - 蒸水蛋 (+咸蛋皮蛋 / 豆腐 / 肉碎 / 蝦皮 / 蜆 / 花甲.....)或炒蛋。

E) 豆腐 - 紅燒 (用鍋煎起,打個獻汁), 炸 (切小件, 浸蛋汁, 面包糠,用蒸焗爐健康炸), 或加麻油醬汁涷食

F) 梅菜,前一晚洗淨,加糖油醃過夜,放工買肉碎,加麥皮同梅菜撈勻 = 梅菜蒸肉餅

G) 姨媽肉丸,焗20分鐘,講究的用返佢隻汁+紅莓醬。懶的時候,用盒裝粟米蓉。

H) 菜,通常見到乜就買乜,清炒多。間中滾湯。

以上餐單,循環著用。每天一定有 1 款肉, 1款菜,1款魚或蛋或豆腐,間中加個罐頭湯。

JD930    發表於 18-8-27 14:39
kyky123    發表於 18-3-21 13:44

公爵府

Ste824 發表於 18-1-30 22:05

大宅

yuensiu發表於18-1-30 19:12
我老公通常整:
1)咖哩汁煮薯仔雞翼/豬肉粒/魚蛋(因女鍾意食魚蛋)
2)李錦記一包包既沙薑汁蒸雞翼

請問魚手指,係邊度買好味d呢?
謝謝

珍珠宮

花生眉豆湯 發表於 18-2-1 21:36
請問魚手指,係邊度買好味d呢?
謝謝

我買開呢隻,aeon買$46.9,hktvmall平d

花生眉豆湯    發表於 18-2-2 15:51

男爵府

donald63 發表於 18-1-26 13:57
最好提供一個星期食譜, 謝謝!

我都想多帶飯 外食好肥

男爵府

1010mum 發表於 18-1-31 14:04
三餸/湯頂住先, 得無:

我有蒸焗爐, 蒸焗爐一定要負責一個送:

大宅

回覆樓主:

放工返屋企先煮,煲湯可能有啲趕,未夠入未,可能滾湯好啲... 牛肉羹,海鮮羹,豆腐瘦肉,紫菜湯,魚肉豆腐呢類?
餸:薯仔炆雞,蕃茄炒蛋,咸蛋蒸肉餅,老少平安,大蜆蒸水蛋,洋蔥豬扒,黑椒牛柳,蒸魚,蒸三文魚/鱈魚,豉椒炒蜆,煲仔飯,飯煲焗海南雞飯,粉絲煲,砂鍋雪吞雞,其實好多野煮到,加油

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

煑西餐可以好快。自己上網搵食譜。

男爵府

蒸梅菜豬肉餅
蒜容炒椰菜
急凍蝦煎蛋

好少飲湯。都是周日老火湯,飲2天。

男爵府

巴東醬炒急凍牛腱片
蝦米節瓜粉絲
涼爽豆腐皮蛋

大宅

回覆 donald63 的帖子

公眾街市推廣
今日買乜餸 (19 - 25.3.2018) (附有英文、菲律賓文及印尼文食譜 - 請參閱英文版網頁

http://www.fehd.gov.hk/tc_chi/pleasant_environment/tidy_market/images/today_market_food/3-3.html

大宅

中意系肉餅、雞翼、牛腩、魚、燒肉燒鴨里揀,
變化既有肉丸肉餅、雞扒豬扒,炒魚片,咖喱魚塊豬塊牛腩,也做囘鍋肉。
掌握基本原理,才能踏上輕鬆自學的途徑!

大宅

煎釀也是好菜式,但小小手尾。
掌握基本原理,才能踏上輕鬆自學的途徑!

首頁

尾頁

跳至