如果母親以前墮過胎,又無超度,嬰靈。。

imlcc
|
我阿媽墮過,好似唔止一次,屋企無鬼怪出現過。都係嗰句,信則有,不信則無。
Kittymummy
|
我信有呢d野。事緣我陪亞媽問事,竟然問到我仲有兩個細佬,一問就問到出黎。我亞媽聽完即刻呆左,最後都認左. (我從來都吾知)亞媽係feel 吾到睇吾到的,只係老豆成半年感冒都吾好。亞神婆仲話我呢兩個細佬都年紀大,幫佢攪埋成親,仲講得出女家姓咩. 之後送返呢兩個細佬上去生活. 另外仲問到亞媽果邊咸豐年有兩個親戚曾經自殺⋯⋯亞媽諗左一分鐘都話係。之後攪晒,我老豆好離奇地好返好多喎又.

PS: 吾好問我個神婆係邊,我吾會介紹的。
eggplantyanyan
|
有機會唔走ga, 因為真係好大怨氣, 原本可以投胎做人wor,超渡過,安個位、都未必肯走ga! 話說要一直等到原本的陽壽盡.... 一般會怨阿媽最多, 可能會覺得某個身體部位特別痛,都會跟兄弟姊妹ga, 會怨恨點解他出唔到世,你地就幸福快樂.... 其實需要你父母去誠心唸經迴向俾他,燒d 嘢... (我自己經歷過,都仲未完結,阿媽以前落過2 個, 1 個就跟住我和我女,以上係我僅知道的一點)
zone123
|
如果唔係你小朋友見到,
而係人地見到,
仲要係香鋪哥哥,
我就唔係好信!

我媽咪唔要左十幾個!
我問我阿姨會唔會有機會廿個?
我阿姨都言有可能有廿個!
etcat
|
而家清明節好多大寺廟都會做附薦 e.g. 志蓮淨院,妙法寺……唔安心就去做!
孟母3000
|
好奇一問,其實佢地係跟爸爸定跟媽媽
平平常常
|
Kittymummy 發表於 18-3-22 00:53
我信有呢d野。事緣我陪亞媽問事,竟然問到我仲有兩個細佬,一問就問到出黎。我亞媽聽完即刻呆左,最後都認 ...

幫嬰靈辦理冥婚,我媽以前也有辦過,流產不久後就做了,比較安心。

說起來也奇怪,辦了冥婚之後的某年,我們家莫名其妙的被一位貴人主動幫了一個大忙,從此整個家庭走上來一條比較易走的人生軌跡。也許是巧合。
平平常常
|
pinkochang 發表於 18-1-30 16:57
有少少離題,但突然諗起朋友經歷

我朋友有係大陸醫院落過, 因為佢經期好準,有日未到M到日子就一早心血來潮 ...

以我的認知,在入胎那一刻,是精子、卵子、中陰身一起結合而成的。那一刻起,已經是一個生命的開始。
幸福花
|
講真。。呢D嘢都係為咗心安落!實則末出世都不能算生命!人世間多苦多難人出生根本若不能好相待小朋友亦是種罪業!婆娑世界!有時好多生不由主!多作善事忘卻過去!
joeyjoey223
|
Budd 發表於 18-1-27 00:46
回覆 溋溋 的帖子

我都想知找什麼師傅比較好。。

荃灣龍母廟
tracy2011
|
嬰靈係咪有d會長大.有d唔識大架?
^—^
|
我家人試過,係好多年前嘅事,但係好多年之後佢去醫院探病,有時係個病人見到問佢係咪帶多咗個細路來.......

信則有,不信則無......
annaannawaifan
|
最好搵師父來要超渡
MSannaho
|
有法師話被墮胎殺害的嬰靈,由於沒得去投胎,只能在另一個世界孤零零,會被其他靈體欺負,因此需要好好的超渡祂,讓嬰靈能重新投胎。
MSannaho
|
可以去佛寺做嬰靈附薦,,最平$50已有, 黎緊有得做梁皇附薦
pomanlife
|
Budd 發表於 18-1-30 15:25
回覆 BREADWING 的帖子

其實唔係我墮胎,你可以睇清楚內文先,而且做左係可以解決一些怪現象和令家人心安 ...

你媽媽還健在嗎?健在應由你媽媽/爸爸搞,要去幫佢改名,做啲野再比個位比佢。我父母都走左喇,我想搞都唔知點搞,我知佢報左個名比我,我又唔肯定,怕落錯名