嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb 4個月大,早2日去健康院,醫生話頭圍大得慢, 經過簡單檢查,話頭骨早左閂埋,引致頭仔大得慢。 我同屋企人都好驚好擔心。上網睇話影響智力等…… 以家係醫院排腦外科做詳細檢查,有冇媽媽可以分享下類似經驗?

男爵府

回覆 chiwt1604 的帖子

想問你bb頭圍幾大? 我bb都偏細但健康院又冇特別check頭骨丫

複式洋房

diooo 發表於 18-1-28 21:16
回覆 chiwt1604 的帖子

想問你bb頭圍幾大? 我bb都偏細但健康院又冇特別check頭骨丫

我b 頭圍42cm

複式洋房

回覆樓主:

因為出世是頭圍係第1條生長線,但以家就係第4條生長線,即係大得慢,所以我好擔心

子爵府

回覆樓主

可去腦科權威醫生馮正輝度睇一睇

複式洋房

chiwt1604 發表於 18-1-27 13:10
bb 4個月大,早2日去健康院,醫生話頭圍大得慢, 經過簡單檢查,話頭骨早左閂埋,引致頭仔 ...

想問下最後點?我bb都係?可以分享下嗎?謝謝

大宅

回覆樓主:

4個月42cm都話慢

別墅

回覆樓主

我仔係咁!幾個月時已經個頭細到喺最低果度有自己一條生長線,refer左去醫院檢查直至而家30個月。個頭圍依然冇升返上生長線。去醫院醫生度覆診多數都係問家長問題,問小朋友發展是否正常,識唔識正常既活動等等,總之冇影響腦部發育就冇乜特別,不過都繼續排住期返去覆診~

大宅

Kowing118 發表於 18-8-31 01:05
我仔係咁!幾個月時已經個頭細到喺最低果度有自己一條生長線,refer左去醫院檢查直至而家30個月。個頭圍依 ...

我仔都係咁,由5個月開始,一路都低過最低嗰條生長線少少,而家14個月,要keep住幾個月覆診一次,主要都係問返嗰個階段的發展情況

因為頭圍冇跟住原本生長線,所以先要去睇,其實睇咗知道咩問題仲好,我仔就冇照頭骨,只係醫生用手摸下有冇畸形突出,樓主可以留意下bb的發展有冇問題,到時同醫生講

大宅

Kowing118 發表於 18-8-31 01:05
我仔係咁!幾個月時已經個頭細到喺最低果度有自己一條生長線,refer左去醫院檢查直至而家30個月。個頭圍依 ...

我仔都係咁,由5個月開始,一路都低過最低嗰條生長線少少,而家14個月,要keep住幾個月覆診一次,主要都係問返嗰個階段的發展情況

因為頭圍冇跟住原本生長線,所以先要去睇,其實睇咗知道咩問題仲好,我仔就冇照頭骨,只係醫生用手摸下有冇畸形突出,樓主可以留意下bb的發展有冇問題,到時同醫生講

首頁

尾頁

跳至