懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

cookingellie 發表於 18-1-30 19:03
有照過幾次超聲波,有一大舊積血喺入面,醫生話會繼續流,點知流流下啡變啡紅,好驚再出血!
...

我估我同你既情况係一樣,盡量休息,唔好太操勞。醫生話係有機會早產架~有d到20週左右個血塊會消失⋯⋯我之前上網搵左d資料,同你分享下:

「孕媽媽的絨毛膜下出現血塊,這是因為包裹胎寶寶的絨毛膜(形成胎盤的子宮內絨毛)與子宮壁有稍許分離,外側會形成血塊,從而引起孕媽媽出血。此時胚胎所需的營養供給也會隨之受影響。

而當孕媽媽孕媽媽的絨毛膜下出現血塊,私處的出血量會有多有少,這是由於血塊是在子宮內凝結形成的,因此血塊顏色呈偏茶色。

其實,出現這種情況,通過靜養就能停止的少量出血,孕媽媽稍微休息就可以了。這對胎寶寶基本沒有影響。但一旦出現長期持續的大量出血,經由超聲波檢查出大血塊時,有可能絨毛膜會發生脫落,孕媽媽應立即在醫生的指導下進行住院靜養。」

大宅

常綠葉 發表於 18-1-31 15:19
我估我同你既情况係一樣,盡量休息,唔好太操勞。醫生話係有機會早產架~有d到20週左右個血塊會消失⋯⋯我 ...

多謝你啲資料!
你衣家幾多週呀?仲有冇流?
我15週時有一小塊血塊留喺胎盤同子宮壁之間(剝離位),另外有一塊5x3cm夾喺胎盤同bb中間。

大宅

cookingellie 發表於 18-1-31 17:59
多謝你啲資料!
你衣家幾多週呀?仲有冇流?
我15週時有一小塊血塊留喺胎盤同子宮壁之間(剝離位),另外 ...

而家16w+6d,上星期開始無流啡/血。你知得好清楚個血塊位置,我只知係子宮內右邊。醫生又係話無野可以做到,等身體自己吸收血塊/流出。當然唔好再令到個血塊位再出血,因為再流都無野可以做到。我而家每兩個星期返醫生度聽BB心跳...所以都係屋企休息多,最多去附近買下餸,食下野,唔會行好耐。你盡量避免太操勞,唔好用力抱個女,攬下錫下安撫下佢。因為醫生話唔可以確保冇事

希望大家都可以平安順利生個肥肥白白,健健康康既BB!

大宅

常綠葉 發表於 18-1-31 18:15
而家16w+6d,上星期開始無流啡/血。你知得好清楚個血塊位置,我只知係子宮內右邊。醫生又係話無野可以做到 ...

大家一齊加油!

大宅

cookingellie 發表於 18-1-31 21:17
大家一齊加油!

嗯!BB一定會健健康康,肥肥白白咁出世!大家加油!

首頁

尾頁

跳至