退休年金, 有冇人供過 ? 基金經理請不要打擾

ifcsir
|
不太懂投資, 買股票收息? 收租又太成本高
crystal媽咪
|
之前有人分享,好多都係人壽公司嘅,好似要成八至十年

各位唔洗pm我,我唔打算買
oliloo
|
基金經理不是推銷年金的!
新人物
|
ifcsir 發表於 18-1-28 01:37

其實好多終身既儲蓄計劃都可以自制年金,唔一定個名叫年金先係年金。
Fishqqma
|
我十幾年前係要 獅子銀行買咗一份。 供25年,到55歲可以當年金拎出嚟用。
agnesc2017
|
回覆 ifcsir 的帖子

其實投資工具很多,如果你想平穩賺息的話,可以買債券,又或者月供基金/月供股票,如果係月供股票的話,可以買些穩陣藍籌,例如領展、盈富、中電、中國銀行等。
大力大力
|
月供股票一定好過年金,但緊記唔好炒股票會死硬~

大力理財篇 之 月供股票 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3731508
wallshar
|

有人供過亦未必代表佢供果隻係好野,如果自己有心研究,有人sell 亦吾係壞事,聽得多後自己自然會懂得分辦好壞。
FilauLauu
|

不太懂投資,就最好參考多啲儲蓄計劃,穩陣啲,自己攞多啲資訊,計計回報率,供款年期等!
大力大力
|
FilauLauu 發表於 18-11-26 23:32
不太懂投資,就最好參考多啲儲蓄計劃,穩陣啲,自己攞多啲資訊,計計回報率,供款年期等!
...

最慘好多人幾十年後,才知道因為通脹蠶食 ,先知道做了傻仔~
ydoris
|

我有買呀,當儲蓄LOR.退休後吾等用,未放係度LOR.係吾抵架,追吾上通漲架.但吾買既自己又吾會額外儲多些錢.我用少少錢儲多份安心.而且而家股市又跌,好過無啦...
-maymay-
|
現金放銀行真係非常唔抵, 貶值, 年期累積落黎, 舊錢實質價值赿黎赿低
如果可以對抗衡到通漲, 已經好滿足了
pswongg
|
agnesc2017 發表於 18-11-25 13:20

其實投資工具很多,如果你想平穩賺息的話,可以買債券,又或者月供基金/月供股票,如 ...

請問新發行的債券那裏找?
wallshar
|
pswongg 發表於 18-12-7 18:24
請問新發行的債券那裏找?

大部份企業新債公佈集資資料後只有1日認購期限,要有相熟private banker 先可以買到。