自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珊瑚宮

呢度jm成日開post講殯儀,做下功課不會被騙

50000同35000分別

可能喃毛師傅身,價 , 人數

玩具萬歲!

子爵府

回覆樓主:

前幾年我大伯突然過身,我姑仔朋友介紹咗間殯儀,三萬蚊全包,仲要年三十晚出殯,人哋都冇加錢,火化後骨灰放佢舖頭,等咗年幾先上到位。

珊瑚宮

ccf2001 發表於 18-1-28 15:47
本人早前處理家事,沒有任何殯儀知識,係衰親戚介紹下,用了一個食水幾深既顧問,支付了高昂費用
後來,好 ...
你話佢係衰親戚嘛
玩具萬歲!

複式洋房

fitfish 發表於 18-1-28 17:30
你話佢係衰親戚嘛

佢係衰,但始終係我親人,請你留口德

男爵府

iamrainbow 發表於 18-1-28 17:00

其實你講呢幾樣出面好多都唔包,就算話包你都係條總數打 ...

同意!樓主所講的孝服 英雄利是 骨灰罈等等,是屬於個人的需要,有平有貴,所以通常嬪儀是不包的,是好合理。前年年初,在世x辦先人事情,都是用了5萬多元,無後期追加細微細眼的什費。和他是當面說清楚有甚麼收費要收,有什麼儀式要做??說得好清楚,無含糊其辭,留待日後借意加你價。

子爵府

回覆樓主

呢排都搞緊
3 萬5 到10 萬到有

wcpcelia    發表於 18-2-14 15:24

複式洋房

tommyxsarah 發表於 18-1-28 17:35
呢排都搞緊
3 萬5 到10 萬到有

你安排成點呀?

珊瑚宮

無話食吾食水深

有人十幾萬..幾十萬...做喪事,覺得一D吾貴,整得好睇 親友讚賞...就覺合理值得

有人就點解你五六萬 我二三萬又好過你喎

好難比較的

玩具萬歲!

翡翠宮

ccf2001 發表於 18-1-28 17:31
佢係衰,但始終係我親人,請你留口德

咁你一開始就咪講衰親戚啦
網友吾識佢,你話衰大家咪當佢衰囉

水晶宮

homei888 發表於 18-1-28 16:49
但佢幫朋友處理過,又的確只係收1-3萬,但你好似講到東華有幾唔好咁⋯⋯ 定你意思1-3 ...

我覺得樓主其實係咪想賣廣告?東華呢d收費一向透明度高,列表標明價錢,如果懷疑有人私下食水深,可以投訴。大家可以打去問下

wcpcelia    發表於 18-2-14 15:24
blackberry    發表於 18-1-28 23:51
Rita    發表於 18-1-28 17:44

水晶宮

fitfish 發表於 18-1-28 17:10
孝服有人吾穿的,包來幹什么?

英雄利是,20又得200又得,包來幹么?

同意呢個jm ,好多真的唔包架,
仲有樓主講,東華講左3一5萬已經好透明,有差數是差在質料,儀式,要唔要請人做法事,要唔要燒衣等!

我相信東華唔會食水深,而係好多人都冇呢方面的經驗而唔知有d服務要定唔要,亦各人的需求唔同,價錢亦會差在這。

不過樓主你遇到有心人的幫助也是非常好的事呀~

禁止訪問

複式洋房

ricecooking 發表於 18-1-28 17:43
我覺得樓主其實係咪想賣廣告?東華呢d收費一向透明度高,列表標明價錢,如果懷疑有人私下食水深,可以投訴 ...

我一開始只想將搜集到的資料分享給別人

如果你覺得我要賣廣告,請隨便檢舉

大宅

fitfish 發表於 18-1-28 17:37
無話食吾食水深

有人十幾萬..幾十萬...做喪事,覺得一D吾貴,整得好睇 親友讚賞...就覺合理值得

我都係咁話,無話邊行食水深唔深,平有平做貴有貴做,好似裝修咁,閒閒地都幾十萬,值唔值真係見人見智,最緊要係明碼實價,唔好中途加客錢,我都見唔小呢個情況發生,唔好爛尾,做好口碑生意自然來

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ccf2001 發表於 18-1-28 09:03
兩樣野啦

第一,市面好多都係包既

先父都係萬國攪,孝服係無包,但利是可以幫佢買,$4一封,唔計骨灰龕果d, 只係用左大約$3萬(唔打齋可以平多幾千),有朋友做呢行,佢出價比我都要$4萬。

侯爵府

回覆樓主

其實做殯儀都幾貴喎,分分鍾貴過做紅事,講真呀,人死咗做咁多野做咩,可唔可以簡化啲,就算將來我走咗都係咁話,唔需要搞咁多,大家認唔認同呢。

blackberry    發表於 18-1-28 23:53

複式洋房

cibewong 發表於 18-1-28 17:56
其實做殯儀都幾貴喎,分分鍾貴過做紅事,講真呀,人死咗做咁多野做咩,可唔可以簡化啲,就算將來我走咗都係 ...

我都同意你講法

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

fitfish 發表於 18-1-28 17:37
無話食吾食水深

認同! 你睇個價啱咪俾錢, 但問題係唔好下下話某機構食水深, 仲有係咪真係係某機構搞左之後, 發現俾人食左條深水魚, 先好拎來講囉!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

ricecooking 發表於 18-1-28 17:43
我覺得樓主其實係咪想賣廣告?東華呢d收費一向透明度高,列表標明價錢,如果懷疑有人私下食水深,可以投訴 ...
唔似分享POST

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

講開殯儀業,不得不讚一間幾百年嘅老字號,「梁」字頭的,到而家我都好感激佢哋嘅幫忙。
我嘅好朋友患癌症,佢癌症復發嘅時候佢先生有外遇要同佢離婚,留低一對仔女俾佢照顧,我朋友患病治療期間,仲要照顧埋個前奶奶!到最後我呢個朋友都係離開咗,我就幫佢個女一齊辦理佢後事,幸好遇著梁生,所有事情都辦得好妥貼,之後我上網搵吓資料,原來佢哋係好出名,連霍英東同埋一啲國葬都係佢哋負責!我就開始好擔心收費嘅問題,佢當其時仲搵個司機車我地周圍去辦事,我當時諗死梗啦,會唔會好貴呢?最後,個費用係低到唔能夠相信,可能梁生可憐我朋友個女咁細個就要自己處理呢啲事,所以對佢特別關顧,收費都係好經濟。所以我覺得,係咁難過嘅時候,可以遇上一個有良心嘅殯儀代理,係如何感恩。

首頁
23456...10

尾頁

跳至