懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章

我去左吳崇傑醫生去驗 nifty, 結果一肚氣, 等足一個月.
我在政府做完OSCAR 通知懷疑有唐氏, 我轉告政府醫院的護士說我懷疑唐氏. 醫生笑笑口開玩笑話, 你咁的年紀乜都唔驗都係高危. 我轉告護士說 1/146 機會, 唔夠 1%, 叫我唔好擔心. 但係, 吳崇傑醫生即講唔好咁講, 高過 1/300 已經係高危. 佢的嘻笑令我擔心及徬徨. 當我同朋友分享, 佢地說醫生應該安慰, 唔係嚇人.

而驗血報告8個工作天都未有報告. 打去診所問說未收到報告, 正常要 14個工作天. 打去NIFTY 問, 佢說三日前通知左診所, 第一次驗出唔到result, 要再驗, 4 日後出result.

到過了14日仲未有result, 打去問nifty, 佢地說3 日前通知左診所, 我要回去再抽血, 再驗. 問診所, 佢地說收到都要等醫生決定, 再call 我. 但佢地 wed 收通知, 醫生wed, thu, sat 係到, 佢地wed / thu 都唔通知我. sat 12pm 要我 1pm 前去抽血, 唔係等下星期三.

那刻火都黎. 最後吳崇傑醫生說遲一兩日都知好正常, 唔好為一兩日糾纏. 最後 promise 我同lab 溝通左, 5個工作天有result, 但都係 7-8個工作天先有.

成個感覺好差. 因為當有問題時, 佢唔安慰反而嚇我. 而當有事等做lab, 一拖再拖...

別墅

請問抽多次血有結果嗎?

大宅

Tamtao 發表於 18-2-9 18:38
請問抽多次血有結果嗎?

抽左兩次。第一次抽血,說唔夠做sampling

男爵府

carol818 發表於 18-1-28 23:15
我去左吳崇傑醫生去驗 nifty, 結果一肚氣, 等足一個月.
我在政府做完OSCAR 通知懷疑有唐氏, 我轉告政府醫 ...

其實七日都有結果,如果啲血唔夠出唔到報告正常都幾日內通知你要再抽血驗過,你個醫生態度麻麻

大宅

我搵過佢做產檢一次,都係啲串串貢既e 生⋯⋯

複式洋房

Mamolin 發表於 18-10-10 12:05
我搵過佢做產檢一次,都係啲串串貢既e 生⋯⋯

有同感,所以我轉左醫生

洋房

connie_yi 發表於 18-10-11 12:17
有同感,所以我轉左醫生

我第一胎都係揾吳醫生,起初都覺得他串,但見他在我生產過程中很盡心盡力,又不介意我自然分娩,不會強迫我開刀。我順產後的傷口也很好。所以我決定第二胎也繼續給他串
其實熟絡了,他很有善。他可能是一個不懂討好產婦的醫生:p

洋房

carol818 發表於 18-1-28 23:15
我在政府做完OSCAR 通知懷疑有唐氏, 我轉告政府醫 ...

我之前都係揾吳醫生既,我覺得他不是嚇你,係講事實你知道。他係一個好有經驗既醫生。本人覺得實事求是最好,安慰人幾咁容易,說實話的醫生未必太多。
最重要是解決到問題,bb 健康

大宅

strawberry5354 發表於 19-1-21 13:47
我之前都係揾吳醫生既,我覺得他不是嚇你,係講事實你知道。他係一個好有經驗既醫生。本人覺得實事求是最 ...

其實已經即刻去驗,本人已經知道有擔心。醫生或者唔需要concern 病人的比情,但當同朋友講,聽過其他醫生的反應,只能說。。。嗯。

而且當件事咁令人擔心,點解佢哋唔理,拖延? 只能說我這刻睇佢感覺唔好

洋房

carol818 發表於 19-1-21 14:41
其實已經即刻去驗,本人已經知道有擔心。醫生或者唔需要concern 病人的比情,但當同朋友講,聽過其他醫生 ...

明白既. 可能人夾人吧。

首頁

尾頁

跳至