強積金揀宏利 or 永明好?

nancylaw1228
|
本身全部都放宏利, 每次轉工都放哂落宏利, 但係覺得個回報唔太理想, 我已經揀佢最出夠的康健護理

永明2月開始有轉會回贈, 轉會$200K 有$1200 返

唔係想貪$1200, 咁其實以強積金表現計, 宏利好D 定係永明好D?
新人物
|
nancylaw1228 發表於 18-1-29 10:49
本身全部都放宏利, 每次轉工都放哂落宏利, 但係覺得個回報唔太理想, 我已經揀佢最出夠的康健護理

永明2 ...

康健護理呢個基金完全跑輸大市喎!
|
新人物 發表於 18-1-29 10:51
前1-2年康健回報係OK 架今年真係麻麻
係咪轉去永明博一博好D?
jc10127
|
回覆 nancylaw1228 的帖子

我請教過從事MPF公司的朋友, 佢都係用積金局既多年投資表現俾我睇, 推介永明俾我, 16年我以將幾個舊戶口綜合過去, 個人感覺表現比以前用開既HSBC, 宏利理想, 一年間整體增長勁過以前放其他公司幾年
|
jc10127 發表於 18-1-29 11:00

我請教過從事MPF公司的朋友, 佢都係用積金局既多年投資表現俾我睇, 推介永明俾 ...

好喇,我都決定要同宏利分手了

新人物
|
nancylaw1228 發表於 18-1-29 10:57
前1-2年康健回報係OK 架今年真係麻麻
係咪轉去永明博一博好D?

其實轉去邊都要揀啱基金,所以要做多d功課
jc10127
|

賺多d!
Chunma8083
|
jc10127 發表於 18-1-29 11:00

我請教過從事MPF公司的朋友, 佢都係用積金局既多年投資表現俾我睇, 推介永明俾 ...
請教永明邊隻基金好?
ar_mak
|
Chunma8083 發表於 18-1-29 12:59
請教永明邊隻基金好?
如果後生,毫無疑問一定係股票,只係以市場去再分。我本身愛國,中港市場既股票比較喜歡。PS:強積金所能夠買到既股票,絕對唔智有三四線股,算得上係隻隻大野,未至於想像中咁得人驚。
PS:後生的定義。。。。有D人就黎60都覺得自己好後生,呢D我唔識分析。
kittykwok385    發表於 18-8-31 17:19
jc10127
|
回覆 Chunma8083 的帖子

我都唔係好叻揀呢d, 亦唔熟市場邊隻最好, 但佢隻彩虹強積金計劃好似係咁多隻中升幅較好既, 我亦唔會100%只買一種, 個人分配高, 中, 低風險都有, 睇你自已心水
Joball
|
nancylaw1228 發表於 18-1-29 10:49

永明2 ...

即係manulife?
我幾年無睇
發現升左80%
我以為自己眼花
仍然會放在manulife
winnie雲妮
|
Chunma8083 發表於 18-1-29 12:59
請教永明邊隻基金好?

我覺得香港股票基金最好
tachiya
|

永明2 ...

請問喺邊度睇到2月轉會有回贈?
|
tachiya 發表於 18-1-29 23:42

永明sale 講的
jessicac_ps
|
tachiya 發表於 18-1-29 23:42

宏記
都有回贈,你金額愈大回贈愈高,8重天計劃。
你上佢網睇下,計下邊個抵啲。
mingaga
|
新人物 發表於 18-1-29 10:51

冇錯。今年宏利嘅康健護理跑輸大市,股票基金、恆指基金、科技基金,就升得非常之好。

CorrineNg
|
我之前都係買宏利隻康建。係17年頭覺佢無表現轉走曬。去左買國股同中華威力。現回報都唔錯。
tachiya
|
nancylaw1228 發表於 18-1-30 02:02
永明sale 講的

唔該先,咁我試下打去CS問下有冇?
tachiya
|
jessicac_ps 發表於 18-1-30 02:18
宏記
都有回贈,你金額愈大回贈愈高,8重天計劃。
你上佢網睇下,計下邊個抵啲。

我諗住轉永明,所以暫時唔諗宏利住,唔該你先。
新人物
|
mingaga 發表於 18-1-30 02:33
冇錯。今年宏利嘅康健護理跑輸大市,股票基金、恆指基金、科技基金,就升得非常之好。

...

所以公司並非最重要,最重要定時留意個組合