自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

請問有無JM試過好的遊戲治療介紹? 有無D唔使等好耐而又可靠的?
最怕遇上謀人寺...

大宅

WunieCon 發表於 18-1-29 18:09
請問有無JM試過好的遊戲治療介紹? 有無D唔使等好耐而又可靠的?
最怕遇上謀人寺... ...
我係東華三院上,大概$2xxx5記得係8/12堂
大約45mins per lesson
點解要上?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

可靠??

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mmkk28 發表於 18-1-29 18:11
我係東華三院上,大概$2xxx5記得係8/12堂
大約45mins per lesson
點解要上?

老師覺得佢情緒社交方面似乎有特別需要,但又唔係明顯強烈問題,介紹我打去耀能諮詢。傾完後耀能建議我去試咗遊戲治療先。

伯爵府

Fishqqma 發表於 18-1-29 18:16
可靠??

因為有D人話有D淨係識收錢但又無乜實際效果

伯爵府

WunieCon 發表於 18-1-29 20:03
因為有D人話有D淨係識收錢但又無乜實際效果

遊戲治療有效穩定小朋友情緒
但你唔好諗住一二堂就即刻ok
因為小朋友要同治療師建立關係
未必幾堂就ok
我之前係協康會上遊戲治療
之後有再上音樂同藝術治療

wcpcelia    發表於 18-1-31 15:42

男爵府

回覆樓主:

我仔細個時做過,3000蚊6堂,明愛

伯爵府

SJ6 發表於 18-1-29 22:08
遊戲治療有效穩定小朋友情緒
但你唔好諗住一二堂就即刻ok
因為小朋友要同治療師建立關係

我都明呀,而且我個女問題應該都比較深層,外在好難發現到,就算平時特別留意佢畫畫/角色扮演等遊戲都發現唔到問題所在...
但情緒一嚟料就會鑽牛角尖

伯爵府

MATINLONG 發表於 18-1-29 22:29
我仔細個時做過,3000蚊6堂,明愛

我今日都有睇過明愛,你當時參加成效如何? 參加咗幾耐同使唔使排好耐先有位?

伯爵府

WunieCon 發表於 18-1-29 23:18
我都明呀,而且我個女問題應該都比較深層,外在好難發現到,就算平時特別留意佢畫畫/角色扮演等遊戲都發現 ...

無架!! 我小朋友當時要日日用大半小時做遊戲治療,做咗一個月先入到佢少少,但根本既問題到依家都仲收埋,好難解決到
不過要趁早幫到佢地舒緩
好過鑽牛角尖

男爵府

你想自己上堂學?
你search“劉雪霞兒童為本遊戲治療”

伯爵府

SJ6 發表於 18-1-29 23:27
無架!! 我小朋友當時要日日用大半小時做遊戲治療,做咗一個月先入到佢少少,但根本既問題到依家都仲收埋 ...

日日去中心做定佢教你點自己喺屋企做?

伯爵府

catcat笑 發表於 18-1-29 23:36
你想自己上堂學?
你search“劉雪霞兒童為本遊戲治療”

thanks ~

伯爵府

WunieCon 發表於 18-1-29 23:50
日日去中心做定佢教你點自己喺屋企做?

日日去中心做,因為佢唔肯話我知發生咩事
壓力爆煲情緒失控
日日狂喊唔肯返學

伯爵府

SJ6 發表於 18-1-29 23:54
日日去中心做,因為佢唔肯話我知發生咩事
壓力爆煲情緒失控
日日狂喊唔肯返學
咁真係好嚴重喎, 學校方面都無比到資訊你搵原因?咁你都要繼續加油呀!!!!!!!

伯爵府

WunieCon 發表於 18-1-30 11:00
咁真係好嚴重喎, 學校方面都無比到資訊你搵原因?咁你都要繼續加油呀!!!!!!!
...

舊年既事lu
做左遊戲治療好咗好多

WunieCon    發表於 18-1-30 11:19

男爵府

WunieCon 發表於 18-1-29 23:23
我今日都有睇過明愛,你當時參加成效如何? 參加咗幾耐同使唔使排好耐先有位?
...

我仔3歳時參加過,因小時候呀仔上堂太曳,不是一般頑皮,懷疑自閉。我當時諗住乜都試下就揾左遊戲治療。但感覺成效幫助不大。(可能要上多兩,三個course 先知,但太貴了)導師會有一堂叫你帶一個朋友仔來同他一起玩,看看他表現如何等。會同你分析他的問題所在。

子爵府

回覆樓主:

好嘢嚟,但要識搵,唔係好多魚目混珠
聽過家福會幾好! 但唔知等得耐唔耐喎

伯爵府

遊戲治療係幫小朋友表達情緒, 改善行為問題...
...引入外國D乜乜遊戲治療,藝術治療, 戲劇治療。

某程度上我覺得呢D係似幫人教仔多啲....口材好其實乜都可以講到係治療

大宅

del

WunieCon    發表於 18-1-31 15:10

首頁

尾頁

跳至