自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

我係堅道明愛做,覺得效果幾好,做咗半年左右,呀仔情緒好咗,同埋搵到原因,就完結咗

WunieCon    發表於 18-1-31 15:04

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MATINLONG 發表於 18-1-31 08:10
我仔3歳時參加過,因小時候呀仔上堂太曳,不是一般頑皮,懷疑自閉。我當時諗住乜都試下就揾左遊戲治療。但 ...
遊戲治療對自閉應該成效比較細吧? 而家阿仔好好多嗎?

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

anyuser18 發表於 18-1-31 09:06
好嘢嚟,但要識搵,唔係好多魚目混珠
聽過家福會幾好! 但唔知等得耐唔耐喎
...
就係知好多魚目混珠所以先嚟問問大家意見我去家福會了解下先又~ 唔該

伯爵府

pumpumpurin 發表於 18-1-31 09:20
遊戲治療係幫小朋友表達情緒, 改善行為問題...
...引入外國D乜乜遊戲治療,藝術治療, 戲劇治療。
某程度上你可以咁講...真正正規的遊戲治療、藝術治療、戲劇治療, 係透過呢D"方法", 去引出小朋友深層問題, 再利用呢D"方法", 去比小朋友一個舒緩~

簡單D講, 流流地的就係一般普通"教仔"
堅有料的係會有心理學、心理治療涉及其中

子爵府

回覆樓主:

真正專業嘅遊戲治療 可以幫到好多, 唔係只係教吓仔咁簡單

不過坊間而家好普通都讀到一個叫做遊戲治療證書,確實質素係好參差

人哋外國,人哋博士正式又出書仲有成間中心做咗幾十年遊戲治療, 唔係求求其其上幾堂就話識囉,個人意見

男爵府

WunieCon 發表於 18-1-31 15:04
遊戲治療對自閉應該成效比較細吧? 而家阿仔好好多嗎?

好好喇!三年班了!他評自閉譜系,但我不斷和他做training, 政府都話唔駛跟了。我個人覺得政府比我的E位training和私人的感統訓練幫助大d, 你小朋友問題在那?

大宅

Y's 發表於 18-1-31 09:52
我小朋友因為情緒問題,舊年暑假開始喺YMCA上遊戲治療,而家改善左好多~
http://cou.ymca.org.hk/zh-hant ...

請問收費如何?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我小朋友上緊專注力訓練班, $250/1堂,都係從遊戲中學習!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主

樂苗坊,親友的小朋友上緊,我也有去上過堂學遊戲治療,感覺不錯的,有小組也有單獨上堂,可先去了解下再決定甚麼較適合小朋友。

男爵府

我買左啲遊戲治療既書睇;同埋報左明愛有一個係遊戲治療既堂,俾家長上,教家長點樣幫小朋友做治療
黎緊星期一上第一堂

公爵府

need long time for the treatment

水晶宮

回覆樓主:

要小朋友小三前效果好D

首頁

尾頁

跳至