自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

凍奶茶少奶 發表於 18-1-30 12:20
獨力養阿媽都唔叫幫佢俾?
本來2兄妹每人3千夠養阿媽的話,咁而家個妹要俾多3千.咁都唔算幫佢俾家用呀?
...
係咪真係獨力...好難講....或者佢媽仲有工作....

我聽有人要求每個仔囡個個月9千家用...有時家家有本經好難計咩叫公平

子爵府

回覆樓主:

我明,確實係有D人覺得自己响外國,就大條道理唔洗理香港嘅父母。乜都叫香港個兄弟姊妹搞掂,錢又唔出,家產就識分。當然冇得講,都係父母做成,但真係對其他兄弟姊妹唔公平。

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

siuba 發表於 18-1-29 23:41
我明,確實係有D人覺得自己响外國,就大條道理唔洗理香港嘅父母。乜都叫香港個兄弟姊妹搞掂,錢又唔出,產就識分。當然冇得講,都係父母做成,但真係對其他兄弟姊妹唔公平。
你呢句真係一矢中的。
我夫家都有件回流返港幾年, 我以為佢退休回港吃喝玩樂, 原來等派彩後返回美國, 驚唔係香港分少左
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

子爵府

ejb-2007 發表於 18-1-30 11:12
呀哥大學時去外地升學,之後就留當地工作、結婚、生仔。11年前,我結婚,他們一家四口齊齊返港參加我的婚禮 ...
其實唔使逼自已'原諒"阿哥,一切順其自然啦

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

無太多詳情,(成長,各人關係...)好難置評。

但如果你真係好想爆一次,趁見面時爆一次(以洩心頭之忿)不過預左關係變差。
另如果你都在意媽媽既感受想法,都要一齊考慮。

都係個句,自己做自己,但求無愧於心。
呢個世界,無公平,無半斤八兩。

珍珠宮

呀哥大學時去外地升學,之後就留當地工作、結婚、生仔。11年前,我結婚,他們一家四口齊齊返港參加我的婚禮 ...

我自己類似,我自己做好本份就得,唔通阿哥唔俾,我都唔俾咩?
咁多年都這樣提醒自己,做好本份

子爵府

回覆樓主:

妳阿媽自己介唔介意先?
唔嬲的方法係
諗返件事係佢同你媽兩個人的關係
佢同你媽自己處理
只要你問心無愧做好自己
自己做俾父母睇就夠
其他人係點佢自己負責
諗通咗就唔嬲
(我家有廢柴兄弟,但後來我諗返自己父母自己縱成,諗到後就唔嬲了)

侯爵府

無問題喎, 我D 兄弟係香港, 一樣無俾, 可以點 ?

珍珠宮

王國教室勳章

人都巔 發表於 18-1-30 11:26
會唔會係你母親唔比你亞哥比家用呀??

係囉問淸楚好。
我父母就係唔肯收家用嗰d人,佢哋不是有錢人,而是成日話養大我們幾個就獨立而佢地又不想我們養。
你可以同你哥哥講下。

象牙宮

回覆樓主:

嬲咁多做咩,父母唔出聲咪算囉!

大宅

笑得好勳章

會唔會你阿哥生活艱難?有冇同佢傾過?

男爵府

回覆樓主

自己大佬都唔去問清楚。

琥珀宮

ejb-2007 發表於 18-1-30 12:14
其實唔係錢問題,我只係嬲佢連電話關心下都冇!好過份啫!
呀哥一D基本家教都冇,我可以怪邊個呢 ...

你哥不算特別差,d仔就算在香港,其實都好少會識主動打電話比父母關心一下,華人男子性格及文化一般好多係咁

珍珠宮

回覆 ejb-2007 的帖子

算啦, 生仔系咁假喇, 所以, 生仔, 老左無人理假

珍珠宮

佢父母都未嬲,出聲話佢?你憑咩嬲佢呢?再者你嬲還你嬲,人哋理唔理係另一件事。可能全家人嬲嘅只得你,人哋一家見面,樂也融融。我唔會浪費時間去做無謂嘅事,唔想見唔見咪算囉,嬲乜鬼!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

nancy0116 發表於 18-1-30 11:31
你就當你的父母只有你一個, 那便可以釋懷了.

x2
總有離別的時候

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

樓主...我相信呢個感受係唔好受,其實我同你一樣經歷緊...

我妹妹,中五畢業後去左澳洲,我地一直供佢讀大學,差不多20年了,入埋藉,結婚,生仔,都無比家用父母,但佢同老公係專業人士,碩士博士,工作穩定。

我細佬一樣係專業人士,同父母住,每月比一千蚊家用

我曾經唔開心,為何得我一個照顧父母?但掉轉頭想,我有能力照顧父母都係一件好事,至少我有能力呀⋯⋯

唔好唔開心,睇開一點,寬懷一點,因各人也有自己難處架

男爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

多謝大家先

我都明白成件事,不需要嬲不用嬲,不值得去嬲,做左自己果份便可以⋯通通我都眀白,就係嬲在自己明白都做唔到明白哂都係放唔開囉

水晶宮

自己能力比幾多就幾多,唔好幫你哥比埋佢嗰份,其實比家用係亞哥同亞媽之間嘅事,我就唔會理。
因為我媽有三個女,最多嗰個比幾千,最少嗰個比幾百,我覺得冇得計同理咁多,亞媽接受就ok

公爵府

回覆樓主:

呢D所謂既兄弟姐妹,夾錢供養父母果時就無影,但分身家果時-定少個崩都拆天!

首頁

尾頁

跳至