應唔應該俾小朋友食鈣片?

draperry
|
因為仔仔出世開始都偏細粒,依家5歲,比同齡既表弟或者同學仔都矮DD,平時又唔係好肯飲奶,驚佢發育唔好,第日會生唔高,應唔應該俾鈣片佢食?
HoneyDewDew
|
No, don’t take so much unnecessary supplement as balance diet is way better.
Do more exercise will help. Also, there are heaps of food are good source of calcium. Milk is not the only choice.
mandy952
|
draperry 發表於 18-1-30 17:50
因為仔仔出世開始都偏細粒,依家5歲,比同齡既表弟或者同學仔都矮DD,平時又唔係好肯飲奶,驚佢發育唔好,第日會 ...

飲牛奶就可以,或食豆腐
OforOsaka
|
枝豆都好有鈣質
bosch
|
呢個年代既城巿人冇乜幾可會唔夠營養, 係唔高就唔高架啦, 小朋友第日仲有大把日子會長高...

反而要小心佢食鈣片會變到生腎石, 一定要嚴格控制分量, 好耐之前新聞已經有講, d 人俾雙倍鈣片俾小朋友食.
whatup
|
深綠色的菜都有鈣
當當豬
|
你地兩公婆身型點先?
unasze
|
draperry 發表於 18-1-30 17:50
因為仔仔出世開始都偏細粒,依家5歲,比同齡既表弟或者同學仔都矮DD,平時又唔係好肯飲奶,驚佢發育唔好,第日會 ...

每日晒十五分鐘太陽
Apple011
|
回覆 draperry 的帖子

我覺得食少少冇壞, 最緊要睇下你隻鈣片份量, 根據美國Institute of Medicine(簡稱IOM)建議攝取量,兒童及青少年的鈣質需要 4-8歲: 1000毫克; 9-18歲: 1300毫克, 一杯牛奶就300毫克鈣, 有些鈣片一粒才100毫克, 咁如果小朋友唔飲奶, 食一粒鈣片補充是沒有問題, 而且現在又話飲牛奶唔好, 所以要睇份量, 唔好食過量。
kitbebe
|
唔需要, 小心過量!!
draperry
|
mandy952 發表於 18-1-30 17:53

飲牛奶就可以,或食豆腐
佢又唔係好肯飲奶, 咁我試試比多d豆腐佢食啦
draperry
|
bosch 發表於 18-1-30 17:59
呢個年代既城巿人冇乜幾可會唔夠營養, 係唔高就唔高架啦, 小朋友第日仲有大把日子會長高...

反而要小心佢 ...
咁我又唔會比過量佢食咁誇...
mandy952
|
draperry 發表於 18-1-30 21:54
佢又唔係好肯飲奶, 咁我試試比多d豆腐佢食啦

豆漿都可以,但唔好太甜,否則太多糖
draperry
|
當當豬 發表於 18-1-30 18:06
你地兩公婆身型點先?
我細粒, 老公高大
poem993
|
都唔洗太擔心住既,可能遲發育~我個仔細個比較細粒,有比鈣片佢食吓. 食左年幾都ok,佢話今年終於唔洗再排第一lol
draperry
|
mandy952 發表於 18-1-30 21:55
豆漿都可以,但唔好太甜,否則太多糖
明白, 即係無糖豆漿
draperry
|
poem993 發表於 18-1-30 21:57
都唔洗太擔心住既,可能遲發育~我個仔細個比較細粒,有比鈣片佢食吓. 食左年幾都ok,佢話今年終於唔洗再排第一 ...
咩牌子?
mandy952
|
draperry 發表於 18-1-30 21:59
明白, 即係無糖豆漿

無糖佢唔會飲架,飲低糖,或者自家制豆漿,我大肚時都飲唔到奶,醫生話飲豆漿都可以
lancearius
|
豆漿其實唔算高鈣,豆腐高鈣係因為加咗石膏粉。不過豆漿高蛋白質,對長高都有幫助。
無花果、秋葵同芝麻都高鈣。
littlefunpig
|
我以前小學都排第1、2、3,最矮果幾個,到中學就標高,而家都16x! 雖然唔高但起碼唔係得15x... 果陣排中間了,果陣乜鈣都無食,長期貧血仲要