自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

回覆樓主:

大部分人都是善忘的
當日事發日本公佈核事故屬輕微級別,後來逐步提升至最嚴重級別
日本政府可信程度可見一斑

福島核事故同三十年前切爾諾貝爾核事故嚴重級別一樣,時至今日住係災區附近既烏克蘭居民仍受輻射影響...一張張可怕又真實既相片已說明一切.....如想知道可上網search

瑪瑙宮

好媽媽勳章

missbabydior 發表於 18-1-30 22:46
日本就會去,但係去福島就真係唔敢啦!

伯爵府

想生BB熱投

長知識,原來連千葉都係災區

珍珠宮

以現今科技應該無可能解決問題,不過,日本又無可能好似蘇聯咁叫國民離開核電廠300公里以外範圍居住,要維持正常生活咪唯有自欺欺人,日本人都只係唔買福島農產品(福島居民好慘)。 大家去旅行咪避開東北地方。

子爵府

koalachan2002 發表於 18-1-30 22:39
好想開呢個Topic,請教下唔同朋友睇法,因為個個都仲去日本,又話東京幅射勁過香港,但日日佢都漏緊幅射,從 ...

怕福島?不如怕大亞灣

子爵府

回覆樓主:

肯定未解決,之前講過話日本公佈而家福島輻射水平回歸正常水平,原來只係佢自己調低咗個標準。

翡翠宮

apelok 發表於 18-1-30 23:00
日本政府冇正視問題反而逃避,不過我估佢想等件事凋淡多啲,因為就黎奧運
佢漏的輻射其實嚴重,程度等同烏 ...

我都覺日本政府想淡化!!!

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

bebeyi 發表於 18-1-31 07:31
怕福島?不如怕大亞灣

福島係已經發生
大亞灣係預計下但touchwood都係安全
兩者定位唔同

男爵府

15週年勳章

有就實有 大家都係照去旅行 除非想生BB
但日本居民就慘D

珍珠宮

kattsang 發表於 18-1-31 08:34
我都係打算生B所以唔去。我從未去過日本,近年朋友問我去唔去我都拒絕晒,少左好多同佢地玩既機會。
...

都係架~我遲啲都仲想生BB~所以唔去決,費時博!
我屋企人都有約我去沖繩,我都有小小心動,但我老公好堅定,唔去就係唔去~
我算好彩,褔島出事前,岩岩去完北海道~

珍珠宮

CathyChan1126 發表於 18-1-30 22:42
我見有同事去緊福島旅行
我表妹就話想生仔,
所以直頭唔去日本

自已尼幾年去過一次大板,個女十一歲未去過本土,都吾系好想比作去,前幾年尾國已禁日本貝類,菇類入口,而家未知解禁未

珍珠宮

MsBusy 發表於 18-1-30 23:46
有,例如賞花,就快櫻花季,日本近年已經推廣福島旅遊,
香港九巴road show都見過宣傳節目,食品,話會解禁 ...

安倍食多d啦,佢甘黑人憎,祝佢好運啦

男爵府

apelok 發表於 18-1-30 23:00
日本政府冇正視問題反而逃避,不過我估佢想等件事凋淡多啲,因為就黎奧運
佢漏的輻射其實嚴重,程度等同烏 ...

我又覺得佢唔係無正視,係佢無能為力解決,之前好似話已向世界各地求救解決,但無人幫到佢但我個人覺得佢都唔應該倒幅射水落海,污染全球

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

CathyChan1126 發表於 18-1-30 22:42
我見有同事去緊福島旅行
我表妹就話想生仔,
所以直頭唔去日本
福島旅行
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

日本係無能力去解決, 唔係唔想解決, 所以只好等時間去淡化, 但事實就係事實, 如果大亞灣出事, 中國又有能力去解決? 當然無啦, 所以先有人話唔好再用核發電, 不過作為已得利益者, 應該係無咩可能停, 自求多福啦

子爵府

回覆樓主

之前新聞紙米有報導話香港福射仲多過東京個d地方....吾知真定假

伯爵府

2024年龍年勳章

日本人都唔去福島, 唔食福島食物, 宜家攪咁多旅遊, 估計係想吸引海外遊客, 福島居民日本其他地方都唔歡迎, 政府都係由得佢地自生自滅, 最多派下物資, 宜家幫手攪下旅遊經濟, 等D居民生活到

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我未夠半年前去過日本東北旅行,最近離核電廠150公里,留左半日!
我想講,東北真係好靚,秋天人間仙景甘!其實我本身都怕,留半日係極限,之後揸5小時車極速返東京!係福島縣,其實仲有極多居民,我感覺上人口仲多過福岡,仲見到好多臨時房屋仲有居民住緊,夜晚福島縣公路上,可以真係完全冇街燈,漆黑一片!但居民還是要正常生活,在他們面上,也看不出在擔驚受怕!
可能... 要搬離家鄉並不是想像中容易接受吧...

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mongng 發表於 18-1-31 11:07
日本人都唔去福島, 唔食福島食物, 宜家攪咁多旅遊, 估計係想吸引海外遊客, 福島居民日本其他地方都唔歡迎, ...

錯,都好多本地人去東北旅行,但沿途真係冇乜外地人,我只見到一團10人左右的台灣遊客!完全冇見到大陸人及香港人!

首頁
12345...8

尾頁

跳至