自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

amypekkle 發表於 18-1-31 00:27
係囉,所以我覺得福島大鑊過切爾諾貝。切爾諾貝都話起個石棺蓋住,福島係不停排放輻射水,全個海洋、全世 ...

咁講其實食魚都好危

水晶宮

做個靚太 發表於 18-1-31 10:23
都係架~我遲啲都仲想生BB~所以唔去決,費時博!
我屋企人都有約我去沖繩,我都有小小心動,但我老公好堅定 ...

沖繩其實好遠、咁首爾果d你去唔去?
我好鍾意東北、都唔敢再去果邊了

珍珠宮

HoneyDewDew 發表於 18-1-30 23:27
多謝你!我都唔明點解衞生處唔做好把關!
我去759都唔買日本嘢!
盡量買少d日本食品,但小朋友好鐘意,我 ...

所有黎自日本嘅食品都要向食環處申報以便做輻射檢查。如果産地涉及以上5個縣,食環處必定會抽走樣本驗輻射,正常產品供應商要等到結果合格先可以放行。
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

CathyChan1126 發表於 18-1-30 22:42
我見有同事去緊福島旅行
我表妹就話想生仔,
所以直頭唔去日本

去福島我就真係唔敢,唔係東北地區我都ok

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

因好多人心態係要死就食飯都哽死, 所以大無謂精神囉, 如果擔心咪唔好去囉, 唔理得人咁多

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

全世界污染不斷, 避到就避 .

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-1-31 11:15
沖繩其實好遠、咁首爾果d你去唔去?
我好鍾意東北、都唔敢再去果邊了

係呀~其實我家人都有講,話沖繩隔好遠~
點解問首爾嘅?我有去呀~

水晶宮

做個靚太 發表於 18-1-31 11:54
係呀~其實我家人都有講,話沖繩隔好遠~
點解問首爾嘅?我有去呀~

其實我之前都唔敢去日本改左去韓國
就俾人叫我睇下地圖、睇返沖繩真係完全另一邊、反而韓國仲近

大宅

係日本, 在超市的食物會寫明邊度做的. 每次就到期大減價, 多數是福島或附近出產的. 日本人自己係儘量吳食福島嘢的.....
當公司要調某個職員去戈頭返工, 個職員會好down, 但冇辨法 say no. 只有最廢/最離群的員工先會被選中.
好多後生吳係吳想走, 而係走吳到. 佢地安慰自己的理由是, 福島啲水已經排左落海咁耐, 全世界都已經被污染, 走去邊都一樣. 要死食煙都會死, 邊驚得咁多?
你同佢地講福島, 佢地冇乜興趣講落去, 講左都改變吳到啲乜嘢.
依啲就係日本人自己對福島的態度.

大宅

我個人覺得去旅行都係十日八日,唔係去高危區應該問題不大。但買日本食品時就真係睇清楚產地先好買,重有唔會食日本d海產。

珍珠宮

回覆樓主:

日本的只會去沖繩。 在近台灣多過日本

複式洋房

都會照去日本,會揀離福島遠D既地方去
何況去旅行都係去10日8日,相信問題不大

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-1-31 12:03
其實我之前都唔敢去日本改左去韓國
就俾人叫我睇下地圖、睇返沖繩真係完全另一邊、反而韓國仲近
...

咁如果真係要認真講,佢啲輻射水長期大量咁排出海,一樣係靠害~
去韓國,起碼人地都係民族性強嘅國家,會保護自己地方,我覺得食物會安全過係日本本土啦~
沖繩我都知隔得遠,但之前睇過一個報導,話日本政府為左帶動番災區附近嘅經濟,鼓勵農民盡快投入生產,刻意將災區食物內銷全國嘅旅遊區,成本又平啲,不過都好耐之前睇啦~
我朋友仲話,沖繩都唔去,佢附近就係台灣,咁台灣都唔好去啦~就當我無知啦~全世界圍住佢嘅都唔好去啦~

大宅

除了海水外,地下水污染了又解決左未?你還敢浸溫泉嗎?

水晶宮

CathyChan1126 發表於 18-1-30 22:58
福島,
好多人問佢怕唔怕,
佢仲話唔怕

有冇咩玩?果度環境設施仲未修復好,莫非去影災區?

侯爵府

2018復活節勳章

koalachan2002 發表於 18-1-30 22:39
好想開呢個Topic,請教下唔同朋友睇法,因為個個都仲去日本,又話東京幅射勁過香港,但日日佢都漏緊幅射,從 ...

係喎。感覺問題好似不了了之咁。我好耐之前,好似聽過話日本人派d工程人員入去善後,話係死侍咁,都知一去冇回頭嘅果種。旦處理成點呢~真係冇人知。
我就少去日本嘅。食日本野都唔多。發生左呢單野更係盡量唔買。所以影響唔大。

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

上年去築地,見佢有poster寫住福島試食會,其實佢地國內係咪都食緊福島野喇?
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

禁止訪問

首頁
23456...8

尾頁

跳至