跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

我之前係溫哥華只係留學生,果時申請好多野都唔駛credit check,但黎緊我會同我先生+囡囡一齊過去長住,但發現連申請手機都話要credit check,我想請教吓到底佢所謂嘅credit check係check咩,因為樓唔係我個名,最多應該都係我老公+我老爺聯名。咁係咪應該好多野都under老公名好d?因為我唔記得自己當時仲有無數未清就走左....
Thanks!

男爵府

回覆樓主

有冇 SIN 咭?

大宅

2018復活節勳章

回覆 dlee_ca 的帖子

無啊。

男爵府

回覆樓主

有冇三五七千加元做兩三年定期?

大宅

2018復活節勳章

三五七一定有,不過唔太想做定期...
其實用香港嘅credit record得唔得?

男爵府

mikis 發表於 18-2-2 17:29
三五七一定有,不過唔太想做定期...
其實用香港嘅credit record得唔得?

朋友,這是我認為最好和直接的方式,你有其他想法當然可以賞試,當中的利弊你自己評估。

還有,我的經驗告訴我,不要懶惰,所以生活的一切,自己到有關部門直接問清楚,人傳人的資訊只作參考,由其是老華僑的資料,其實已經演變、演變、再演變。

如果唔係,錯判形勢,二三年又要出一編新移民血史。

預祝一切順利。

複式洋房

回覆 mikis 的帖子

首先要搞清楚個問題,好多人有個錯誤理解:

Credit Check 其實即喺類似香港既信貸記錄,有一個中央資料庫記錄個人以往既信用狀況(有無拖數唔還錢),加拿大由兩間機構處理(TransUnion (即喺香港都有既 TU (環聯)) & Equifax Canada),分數由 300-900 分,越高代表個人信用越好。要知道自己 Credit 可以向呢兩間機構索取詳細報告或者有一啲免費既公司提供基本 check 分數服務 (e.g. Credit Karma)

好耐以前 Credit Check 喺需要提供 SIN number,但因考量到身份盜用問題,而家 credit check 喺唔需要俾 SIN number, 只要提供名,出生日期,地址之類已經可以 check 到 credit,我以前申請第一張 credit card 都喺未有 SIN,所以有無 SIN 同 credit histroy 現在黎講已經喺兩回事。SIN 只係用黎搵工報稅,申請福利用。由於你當時留學生無 SIN (而家連留學生都有 SIN, 但字頭同 Resident 喺唔同),而家再申請應該會喺新 record,要慢慢建立。

至於申請手機,電視,上網喺有 Pre-payment option(即今個月預繳下個月),根本唔需要 check credit。Credit history 就喺正正因為重要(例如 做 mortgage, lease 車,申請 line of credit 用),個人意見覺得手機,電視,上網呢類數額唔大既嘢最好唔好掀扯到 credit history,那怕有一個月遲交錢就影響 history 就無謂。

複式洋房

dlee_ca 發表於 18-2-3 01:16
朋友,這是我認為最好和直接的方式,你有其他想法當然可以賞試,當中的利弊你自己評估。

還有,我的經驗 ...

好想俾個like你呀(emoji)(emoji)。貼身事,確實應該自己核實清楚。

首頁

尾頁

跳至