夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

GabKar2012 發表於 18-2-1 16:27
我開始計緊數同諗緊點安排阿囡。

妳有穩定收入嗎?住屋方面有冇問題?
百花叢裡過,片葉不沾身。

大宅

回覆 GabKar2012 的帖子

男人知女人死穴- 有小朋友盡量忍, 守著頭家, 佢知你既底線嚮邊, 所以三番四次去挑戰.

而家你對呢段婚姻既傷心失望過咗, 係好事, 應該好好以子女利益出發, 去處理呢件事 (因為女人通常會將自己放最後), 再想清楚自己要咩.

仲有加上佢冇咩悔意, 我諗, 你會知要堅持定離去.

珍珠宮

開心吸收勳章

chelsealam 發表於 18-2-1 16:33
回覆 GabKar2012 的帖子

男人知女人死穴- 有小朋友盡量忍, 守著頭家, 佢知你既底線嚮邊, 所以三番四次去挑 ...

我都同意妳嘅觀點,佢C6真係冇咩悔意,諗住得過且過....又或者佢C6到現時為止未處理過一啲大事,所以會掉以輕心,以為拖下拖下會不了了之。

男爵府

GabKar2012 發表於 18-2-1 16:27

佢驚阿囡俾我帶走啫,根本唔係驚我走。我開始諗緊點做同 ...

睇咗你的所有片語…感覺你是個重家庭 賢淑女人,但…現今社會男人似乎不懂珍惜賢淑女人,可能人的天性就是欺善怕惡,在我周邊睇…越賢淑就撞上衰男!自私的惡的女人就碰上好男,贊成你先諗你自己和個囡的安排,總覺得…男人愛你珍你,是不會教你痛苦,既然咁…佢靠唔過,靠自己吧!努力!你不是孤單一個!

大宅

wing1388 發表於 18-2-1 16:31
妳有穩定收入嗎?住屋方面有冇問題?

我係可以搬番阿媽度,只係需要同父母商量點安排日後起居,同阿囡返學安排。返學安排先最難諗。我一直有穩定工作,因為我由細到大都唔信男人,我一定要經濟獨立。c6我都要用十年時間加結埋婚先開始放開心扉,係佢一手練碎。

珍珠宮

開心吸收勳章

GabKar2012 發表於 18-2-1 16:58
我係可以搬番阿媽度,只係需要同父母商量點安排日後起居,同阿囡返學安排。返學安排先最難諗。我一直有穩 ...

對方同意交由妳撫養囡囡嗎?否則要打官司的!如果決定離婚的話就及早商量啦!至於返學,大不了轉校吧,一切可解決嘅問題就先解決,因為日後會不斷有問題出現的!

大宅

wing1388 發表於 18-2-1 17:01
對方同意交由妳撫養囡囡嗎?否則要打官司的!如果決定離婚的話就及早商量啦!至於返學,大不了轉校吧,一 ...

唉,我都唔肯定佢同唔同意。阿囡今年升小,好難考入的。我花咁多心機時間俾佢入到,真係好唔想諗轉校。

珍珠宮

開心吸收勳章

GabKar2012 發表於 18-2-1 17:42
唉,我都唔肯定佢同唔同意。阿囡今年升小,好難考入的。我花咁多心機時間俾佢入到,真係好唔想諗轉校。
...

咁妳其實仲等緊咩呢?點解唔同佢攤牌?唔知點開口?

其實都係取捨嘅關係,總會要犠牲一啲嘢,如果妳想個女繼續讀返呢間學校,一係維持現狀直到佢小學畢業,一係就俾個女住返响現址,若然佢爸爸唔搬的話,一係就每朝山長水遠送返學....妳點揀?

大宅

wing1388 發表於 18-2-1 18:17
咁妳其實仲等緊咩呢?點解唔同佢攤牌?唔知點開口?

其實都係取捨嘅關係,總會要犠牲一啲嘢,如果妳想個 ...

我想等過埋年先,而且我仲未有心理準備,又未plan好。呢個決定剛剛才下,要實際行動,我。。。老實說,還要有點勇氣。

今年有太多變動嘅嘢,佢會轉工,湊開阿囡6年嘅工人姐姐要走了,又面對升小新環境。大家嘅心理會好難面對同適應。要分都唔急於一時。

大宅

GabKar2012 發表於 18-2-1 20:14

我想等過埋年先,而且我仲未有心理準備,又未plan好。呢 ...

呢個勇氣唔容易,plan好晒慢慢來,反正冇野耍急

琥珀宮

回覆樓主:

珍珠宮

開心吸收勳章

GabKar2012 發表於 18-2-1 20:14

我想等過埋年先,而且我仲未有心理準備,又未plan好。呢 ...

既然係咁,希望妳能夠好好安頓一切啦⋯⋯要保持一個好嘅心態,有困難唔好自己暗啞底,搵個可靠嘅人商量下啦。

珍珠宮

開心吸收勳章

tansyneko 發表於 18-2-1 20:42

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主

早晨各位。

大宅

wing1388 發表於 18-2-1 21:28
既然係咁,希望妳能夠好好安頓一切啦⋯⋯要保持一個好嘅心態,有困難唔好自己暗啞底,搵個可靠嘅人商量下 ...

謝謝你俾咗咁多睇法同意見俾我。

珍珠宮

開心吸收勳章

GabKar2012 發表於 18-2-2 08:17

大家交流下,分享下經驗啫!

侯爵府

GabKar2012 發表於 18-2-2 08:17

其實離婚 並不是想像中咁可怕 有哂準備 算是一重解脫 緣來緣去 世事常變

wing1388    發表於 18-2-2 10:25

子爵府

回覆樓主:

只睇咗標題來撘吓咀可以嗎?
我覺得自己絕對有離婚本錢。但就因為咁先會對婚姻更好,因為唔係焗住無得走而唔離婚,而係有得走都唔走,即係仲有嘢值得我留低。咁就去努力返值得留低嘅嘢

作為女性,幾時都要有能離婚的能力,我意見,亦係長輩教落。因為起碼在婚姻中,個心態唔係寄人籬下咁委屈,係我自己選擇繼續在呢段婚姻之中

珍珠宮

開心吸收勳章

anyuser18 發表於 18-2-2 10:49

只睇咗標題來撘吓咀可以嗎?

歡迎妳入嚟分享下意見。

其實現今女性已經唔係好似粤語片年代嗰啲家嫂,有好多女性嘅魄力我自愧不如添,所以我絕對尊重女性。不過仲有好多女性都係抱住家庭就是一生所有嘅觀念,結婚之後生仔同照顧頭家彷彿變成佢哋嘅終身事業,而且佢哋唔再去汲取新嘅事物,於是慢慢就會同每日在外嘅老公變得格格不入,大家見識上同對社會上嘅新事物冇咗話題,有丈夫會嫌棄老婆咩都唔識,當遇上一個有共同話題嘅異性就好易有火花!

所以JM們就算自身條件所限要做FTM,都唔應該俾自己同社會脫節先係最重要,起碼知多啲啲,另一半出蠱惑嘅機會都少啲啲!如果有能力的話當然最好返下工,儲多個錢以備不時之需啦!

男爵府

陪月勳章

wing1388 發表於 18-2-1 16:04
在第一次發現之後,你哋有冇採取過一啲措施以防佢故態復萌?其實出軌就好似毒癮一樣,試過一次之後要徹底 ...
"有啲人往往唔衰到無可挽救唔知錯,但當佢真心改過時已經冇機會了!"

睇見你呢句我心就痛了. 我老公又係俾左一次機會唔珍惜, 最後一錯再錯, 我已經想離開了, 唔想再俾機會佢.....

首頁

尾頁

跳至