夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wing1388 發表於 18-2-2 11:06
歡迎妳入嚟分享下意見。

其實現今女性已經唔係好似粤語片年代嗰啲家嫂,有好多女性嘅魄力我自愧不如添, ...

謝謝你俾我撘咀

一。我覺得出唔出軌係操守問題,和女性有無upgrade自己無關。男性成日返工對社會,對日常夠十分無知,女性也不會嫌佢嫌到去出軌。有問題咪提出,兩個人嘅嘢係好獨特,不能由社會個套就咁套落去,愛家忠誠的男人無論出面係點都會愛屋企,咁掉轉個女人如果係照顧屋企同樣可找個住家男有話題去出軌,咁講所以工作男亦好應upgrade吓自己對育兒呀家居問題的話題吧!所以愛家忠誠的女性就係會愛家忠誠。其實我覺得咩女人upgrade自己咩無話題呢啲都只係社會上嘅老生常談。 最緊要兩個人係有溝通,目標一致價值觀相近, 有問題早早一齊去解決。 當然最好係婚前就傾清楚,大家了解清楚先結婚

二。 我唔認同自己返工就等於份糧係自己。 如果一個家庭係大家同意有需要一個喺屋企做主婦主夫一個開工嘅話, 咁開工嗰份糧應該係兩份分配, 唔存在於主婦主夫又要自己去打份工去搵返份錢畀自己, 咁樣先係公平。 家庭嘅收入應該一次過喺家庭一齊去分配, 各自有自己嘅戶口, 又有共同嘅戶口, 咁樣財政先穩健。 當然若果孩子長大唔需要一人全職付出在家庭時, 但嗰個人唔係搵唔到工但又唔去返工搵錢咁我都唔同意, 無論咩性別。

總結嚟講,我覺得婚姻要穩固,頭腦要好清醒, 要有好高嘅溝通能力同解決問題嘅能力, 仲要兩個人都忠誠和坦白,有承擔。咁婚姻就可長久穩固。我個人意見。

珍珠宮

開心吸收勳章

mimiNbaby 發表於 18-2-2 11:16
"有啲人往往唔衰到無可挽救唔知錯,但當佢真心改過時已經冇機會了!"

睇見你呢句我心就痛了. 我老公又係俾 ...

所謂「人總是犯著同樣的錯」,第一次過到骨往往心存僥倖,之後反而學得更蠱惑,一念天堂一念地獄正是如此。到真真正正失去至無可挽救先嚟悔不當初!
百花叢裡過,片葉不沾身。

珍珠宮

開心吸收勳章

anyuser18 發表於 18-2-2 11:26
謝謝你俾我撘咀

一。我覺得出唔出軌係操守問題,和女性有無upgrade自己無關。男性成日返工對社會,對日常 ...

首先我認同妳,的確係個人操守嘅問題,我所講嘅係指啲人俾藉口自己去嫌棄另一半,而一個主外一個主內的話,就好似各自有各自嘅世界,我唔知妳嗰邊嘅事,而妳亦唔知我嘅世界係點?正正係引證咗缺乏共同話題去俾雙方溝通咁!然而事實上我亦接觸過一啲FTM,完成咗家務湊仔嘅日常工作後會好清閒,於是上下網識朋友後搞出婚外情。所以要出軌嘅人必定先要有呢個心先會去做,只可以講佢哋對家庭嘅觀念太過薄弱,以為玩下唔會有問題,但久而久之就不能抽身!

第二點來講,我亦冇話搵到錢要自己收收埋埋,我意思係要保持自己有經濟能力而已,希望妳唔好誤會。一頭家係大家有份的話,精神上同金錢上嘅付出亦好合理,我一向贊成公一份婆一份(包括金錢同時間)。家庭就好似一塊土地,大家合力耕種灌溉先會有好嘅收成。

或者JM妳係一個好理智型嘅人,頭腦可以好清晰,但我見好多出問題嘅人,佢哋從小到大都可能未嚐過風浪,於是一遇到挫折就會退縮,找藉口,婚姻有問題亦會怕開口去傾,於是會去尋求其他方法逃避...舉例性生活唔協調,佢哋唔係同伴侶搵方法解決,而係直接搵另一個,做出對家庭對伴侶不負責任嘅行為!

不過JM妳嘅意見的確可以俾大家一個好好嘅勉勵同參考,THANKS!

男爵府

陪月勳章

GabKar2012 發表於 18-2-1 16:17
佢開始背叛我都唔係2015年開始,遠在未結婚前已經背叛,只係以前我太年輕同天真,傻傻地相信佢啫。十多年 ...
睇見你既情況, 覺得同我有點似. 當年喺未結婚前佢背叛了我, 佢喊住叫我原諒佢. 我當時真係太年輕同天真, 居然俾機會, 原諒左佢. 好可惜, 呢十幾年黎佢冇珍惜. 雖然未至於每年都會去玩女, 但發現佢近呢幾年開始同出面既女仔flirting, 就算俾我知道, 佢都冇改善, 到上年仲發現愈來愈過份.

我努力過我挽救過, 想傾但佢又唔肯傾, 永遠只得我一個去維繫去改善. 傷到不能再傷, 我終於決定抽身離場. 可惜我之前係FTM, 所以要慢慢部署. 我已經返番工, 慢慢儲番多啲錢.

面對眼前呢個人, 我徹底死心了. 我覺得我老公唔係想離婚, 只係佢太大壓力, 面對唔到個屋企先會咁. 不過我覺得如果離婚, 佢唔會同我爭細路. 佢唔係湊不知幾爽. 希望我好好舖好條路就可以離開佢.

大宅

mimiNbaby 發表於 18-2-2 12:42
睇見你既情況, 覺得同我有點似. 當年喺未結婚前佢背叛了我, 佢喊住叫我原諒佢. 我當時真係太年輕同天真, 居 ...

的確同我好似。

珍珠宮

開心吸收勳章

mimiNbaby 發表於 18-2-2 12:42
睇見你既情況, 覺得同我有點似. 當年喺未結婚前佢背叛了我, 佢喊住叫我原諒佢. 我當時真係太年輕同天真, 居 ...

基於咩原因JM會相信並且俾機會佢呢?先唔好講佢有冇同其他女性有性關係,自問日後唔會舊事重提嗎?

另一方面,當時JM冇其他更好嘅選擇嗎?

男爵府

陪月勳章

wing1388 發表於 18-2-2 14:52
基於咩原因JM會相信並且俾機會佢呢?先唔好講佢有冇同其他女性有性關係,自問日後唔會舊事重提嗎?

另一 ...
當時就係太年輕, 唔識諗........

其實當時一齊左6年, 攪緊結婚, 之後佢出軌, 果時好愛佢, 又覺得佢一路以黎都唔係咁既人, 所以原諒佢,俾機會佢. 咁當然, 當年唔識野, 冇諗太多, 所以俾左機會佢, 宜家睇番, 都有點後悔. 另外, 你講得岩, 果陣我唔識, 所以雖然件事好似完左, 初期我會久唔提起, 亦都影響左個關係. 我過左幾年先識要真正放下唔好再提.

至於有冇更好既選擇..... 果時應用冇既. 同左佢一齊, 係有人追下我, 不過我較專一, 都好少留意身邊既人.

珍珠宮

開心吸收勳章

mimiNbaby 發表於 18-2-2 17:00
當時就係太年輕, 唔識諗........

其實當時一齊左6年, 攪緊結婚, 之後佢出軌, 果時好愛佢, 又覺 ...

我發覺有好多人選擇結婚對象嘅時候都犯咗一個同一個錯誤,就係將拍拖對象看成必然嘅結婚對象!我咁講唔係鼓吹人三心兩意或騎牛搵馬,而係想大家擇偶時想清楚,究竟身邊呢一個人適唔適合作為終身伴侶呢?拍拖時當然容易處理二人嘅關係,畢竟拍完拖就各自返歸,財政上亦獨立,又冇小朋友嘅問題同居住問題,況且一般男性拍拖時會任勞任怨千依百順,但一結咗婚就咩都拖字訣都大有人在,而有啲女性婚前會悉心打扮,婚後就有好多原因去不修邊幅,又或者事事挑剔,令男人有中伏嘅感覺!

又或者再簡單啲,拍拖伴侶只限於結伴去吃喝玩樂或親密關係而已,但一講到結婚去承擔責任的話,有啲人勉強結咗婚都唔會想履行結婚承諾。

大宅

wing1388 發表於 18-2-2 17:44
我發覺有好多人選擇結婚對象嘅時候都犯咗一個同一個錯誤,就係將拍拖對象看成必然嘅結婚對象!我咁講唔係 ...

呢個係因為自小被教育出來的啦。宗教學校讀書,女校,宗教家庭教育。拍拖都變成好嚴肅咁。如果當初有人教我嘅話,我都唔會咁都容忍佢,仲要結埋婚生埋囡咁傻。

而且,年輕時邊會有結婚問題嘅體會?有好多嘢要有經歷先會有所理解同體會。自己係單純嘅人,就會覺得人地都係咁,邊會諗得咁複雜。

ranchu    發表於 18-2-3 00:28

珍珠宮

開心吸收勳章

GabKar2012 發表於 18-2-2 18:15

呢個係因為自小被教育出來的啦。宗教學校讀書,女校,宗 ...

如果係宗教家庭,沿於宗教思想會比較保守,相信應該冇分手或離婚呢啲概念,於是雖然遇到嘅人唔合適自己,往往被看待成神嘅安排同試練,當然遇上另一半有問題出現都係一樣睇法。

但回歸理性同現實一點,大家都心中有數,忍耐,包容,求神真係有效?⋯⋯若然有效世上應該唔會再有問題存在。有時神同魔都俾人屈得幾甘下,因為完全係人性問題。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主

早晨各位

大宅

回覆樓主

早呀

大宅

早晨.

2018 年過了一個月, 昨天係立春, 狗年了! 祝願大家都有個好開始 !

珍珠宮

開心吸收勳章

laiseenine 發表於 18-2-5 08:06
早呀

早晨!

珍珠宮

開心吸收勳章

chelsealam 發表於 18-2-5 09:29
早晨.

2018 年過了一個月, 今日係立春, 狗年了! 祝願大家都有個好開始 !

但春天腳步似乎放慢咗!

大宅

回覆樓主

樓主,
您好。 假設性問題。

如丈夫有紅顏知己,心中好傾慕她,兩方也有意一起。
但男的只為了家中小孩而留底,但對妻子已經完全沒有愛了,而妻子亦完全知道的。
而女方若離婚要獨力照顧孩子是勉強可以的。
若在此情況,妻子該退出嗎?
妻子是愛丈夫的,但又知道丈夫心中沒有自己。
而丈夫又好似只為責任⋯⋯

請問樓主有什麼意見。

大宅

wing1388 發表於 18-2-5 07:52
早晨各位

早晨~

珍珠宮

開心吸收勳章

GabKar2012 發表於 18-2-5 10:24
早晨~

早晨呀。

珍珠宮

開心吸收勳章

laiseenine 發表於 18-2-5 09:49
樓主,
您好。 假設性問題。

要視乎妻子一方以甚麼為重,如果以子女為重,我本人覺得應該先保持現狀並跟丈夫溝通一下,若然丈夫決意跟新歡一起,相信離婚可以話肯定的!

如果丈夫為責任而唔離婚,其實盡量就唔好分開了,我相信所謂沒有愛只係一個俾自己嘅藉口,去合理化咗另結新歡嘅事實,貪新鮮人皆有之,到頭來亦係不外如是!

如果妳以雙方感情為重的話,咁就即管離婚吧!因為當婚姻冇咗愛的話,就算勉強繼續,只有雙方都辛苦,家庭亦唔會和諧。不過回應返本POST嘅主題,妳自問真係可以面對種種將要面對嘅問題嗎?

大宅

wing1388 發表於 18-2-5 10:49
要視乎妻子一方以甚麼為重,如果以子女為重,我本人覺得應該先保持現狀並跟丈夫溝通一下,若然丈夫決意跟 ...

謝謝樓主,
但丈夫處處將紅顏知己跟妻子比較,當然什麼也不及紅顔知己。
那麼妻子該怎調節自己心情?
是否不應再專注在丈夫身上?

首頁

尾頁

跳至