夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

.

珍珠宮

開心吸收勳章

~小樹兒~ 發表於 18-2-5 17:04
我識有啲人回家見老婆仔女用嚟減壓

但如果返到屋企個老婆又投訴奶奶唔好,又講阿邊個邊個是非,阿仔阿女又大喊十,家嘈屋閉咁款,可以點減壓呢?
百花叢裡過,片葉不沾身。

大宅

wing1388 發表於 18-2-5 17:12
但如果返到屋企個老婆又投訴奶奶唔好,又講阿邊個邊個是非,阿仔阿女又大喊十,家嘈屋閉咁款,可以點減壓 ...

咁如果老婆從來唔俾壓力c6,基本回家係無人煩佢無壓力。但c6仍然出盡全力欺騙老婆,點唧都唧啲時間見個女仔,然後回家準時交人,完美報局。師兄點睇?

男爵府

.

男爵府

.

珍珠宮

開心吸收勳章

GabKar2012 發表於 18-2-5 17:22

咁如果老婆從來唔俾壓力c6,基本回家係無人煩佢無壓力。 ...

要從兩個角度去睇:

1. 係老婆自以為冇俾壓力,還是C6真係覺得冇壓力?如果真係冇壓力而又宣稱要出去搵女人減壓,咁就好明顯係個男人唔妥啦!

2. 但需知道有啲人係會好易俾壓力自己,可能佢揹起頭家,但有困難時又唔俾家人知,自己積聚壓力。唔知JM有冇發覺,對自己家人反而冇咁暢所欲言,但對外人朋友,甚至上網咩都可以講完全冇壓力?咁係因為角色唔同咗,丈夫對家庭在社會上有一個俗成嘅定位,但朋友,網友呢啲可以好多變化,對家庭嘅責任同對萍水相逢嘅人嘅責任係兩回事,所以壓力又可以係自製的!

如果以妳所講,可以天衣無縫咁去偷食,又唔俾老婆發覺,咁佢叻囉,因為冇人知的話,咁對老婆同家庭來講就根本好似冇發生過事一樣,但既然講得出老公欺騙,即係已經東窗事發,當然有影響啦!

希望妳明白我拙劣嘅文筆所表達嘅意思啦!

大宅

wing1388 發表於 18-2-5 17:47
要從兩個角度去睇:

1. 係老婆自以為冇俾壓力,還是C6真係覺得冇壓力?如果真係冇壓力而又宣稱要出去搵女 ...

佢係第二種。佢嘅壓力來自自尊,覺得自己失敗。由於佢嘅自負自尊問題,已經令佢出現很多切身問題。佢又唔願意面對失敗,又唔容易聽人講。再者,佢覺得我好難溝通,固執。

我當時已經同佢講過,大家唔溝通係一個問題。佢咁做對我好傷害。但係直至今日,佢又再犯。我對佢好失望,好傷心。

大宅

回覆樓主:

講真,我自己知道自己咩問題,這兩年係有改變。初初是okay的。但無咗愛就無包容,往後做什麼都是錯誤的。兩人相處,不可能一直完美。他也有好多難頂嘅地方,我不斷包容,而我呢,卻得不到諒解與包容!這就是出軌的藉口嗎?

珍珠宮

開心吸收勳章

GabKar2012 發表於 18-2-5 18:03

佢係第二種。佢嘅壓力來自自尊,覺得自己失敗。由於佢嘅 ...

咁即係話問題根本一直都冇徹底解決過,你哋只係將問題擱在一旁吧!一個病從來冇根治,復發完全正常!

大宅

wing1388 發表於 18-2-5 18:23
咁即係話問題根本一直都冇徹底解決過,你哋只係將問題擱在一旁吧!一個病從來冇根治,復發完全正常!
...

佢唔願面對,我係逼唔到架。

珍珠宮

開心吸收勳章

GabKar2012 發表於 18-2-5 18:16
講真,我自己知道自己咩問題,這兩年係有改變。初初是okay的。但無咗愛就無包容,往後做什麼都是錯誤的。兩 ...

妳自己都識講係藉口,藉口又何需合理?只係一句令自己覺得心安理得嘅說話就夠了!

老實講,包容咩呢?當兩夫妻去到要互數不是,佢要忍妳啲咩?妳又要包容佢咩?種種不滿都係為咗解釋自己點解會變成對方眼中不滿嘅人,咁樣搞法妳又認為會有好結果嗎?

珍珠宮

開心吸收勳章

GabKar2012 發表於 18-2-5 18:25
佢唔願面對,我係逼唔到架。

正如我之前所講嘅第二點,點解佢可以同其他人講而唔可以對講?我當然唔清楚你哋之間一向嘅相處方式啦,妳一向對佢所講,或者所提出嘅意見係點樣回應呢?

大宅

wing1388 發表於 18-2-5 18:29
正如我之前所講嘅第二點,點解佢可以同其他人講而唔可以對講?我當然唔清楚你哋之間一向嘅相處方式啦,妳 ...

佢成日覺得我ban佢同唔信佢講嘅嘢。覺得問我嘢得兩個答案,唔可以有第個嘅咩。覺得同我講咩我都起鋼。但係佢唔知道,其實我咁反應,係源於佢以往往俾我唔好嘅經驗。

大宅

GabKar2012 發表於 18-2-5 18:40
佢成日覺得我ban佢同唔信佢講嘅嘢。覺得問我嘢得兩個答案,唔可以有第個嘅咩。覺得同我講咩我都起鋼。但係 ...

我唔係一個善於言語表達嘅人,但佢一啲都唔諒解。我有時講得長咗啲,佢就鬧我講癈話。又或者會話我,呢啲我都知啦駛你講?有時明知佢行錯路,同佢講佢死唔信仲鬧我唔好亂點佢。到證明係我啱,佢仍然厚顏無恥咁話自己一定啱。咁我放軟態度唔爭辯邊個對錯,佢都要係咁數落我嗰啲唔知咩記憶。

佢自尊咁重,我點同佢溝通?

珍珠宮

開心吸收勳章

GabKar2012 發表於 18-2-5 18:40
佢成日覺得我ban佢同唔信佢講嘅嘢。覺得問我嘢得兩個答案,唔可以有第個嘅咩。覺得同我講咩我都起鋼。但係 ...

咁即係妳專登咁對佢嚟發洩不滿?妳知唔知咁係破壞緊夫妻感情?於是佢又覺得不滿又用返同樣方法對妳,變成惡性循環。

妳明唔明白咩叫「是其是非其非」?辜勿論妳對佢以往有咩不滿,一啲大是大非上嘅問題,並唔能夠因為咁而夾硬反對。

況且夫婦關係應該比任何人親密,有不滿何妨直說?點解要用呢種方式去表達?佢過往令妳有不愉快嘅感覺係唔啱,但妳覺得咁做又係正確嗎?

如果有機會重頭嚟過,真係要好好珍惜,唔好再咁做啦

珍珠宮

開心吸收勳章

GabKar2012 發表於 18-2-5 18:51
我唔係一個善於言語表達嘅人,但佢一啲都唔諒解。我有時講得長咗啲,佢就鬧我講癈話。又或者會話我,呢啲 ...

我成日都講,夫妻之間唔係妳就係佢,佢自己錯咗衰咗妳真係覺得佢自己唔知?好多事心照不宣吧,呢啲情況極其量一句起兩句止就夠,亦冇必要強調佢錯咗啲咩?如果佢真係唔明就會問或自行找答案,尤其對住啲死要面子嘅大男人。

大宅

wing1388 發表於 18-2-5 19:22

咁即係妳專登咁對佢嚟發洩不滿?妳知唔知咁係破壞緊夫妻感 ...

你誤會了,我無為反對而反對。

即係有時佢問我一樣嘢,A好定B好,咁我個人係覺得A好啲咪答A囉,佢又會講十萬九千個理由話B好,問我都係想要我認同。咁好喇,到下次佢再問我類似問題,okay我知佢想要咩咪和議下佢,點知佢就話番我轉頭,話係問我諗法,想點諗咪照講囉,講咩其他癈話。咁樣嘅話係咪我有問題?到底係我有溝通問題,定佢有溝障礙?

大宅

wing1388 發表於 18-2-5 19:28
我成日都講,夫妻之間唔係妳就係佢,佢自己錯咗衰咗妳真係覺得佢自己唔知?好多事心照不宣吧,呢啲情況極 ...

我梗係明,我c6係極度超級大男人。但佢又無大男人應該要俱有嘅能力,亦經常講埋啲好難聽嘅說話矮化我。明知係咁,我都要好支持佢相信佢。

呢樣嘢我知道我做得唔好已經改掉了。但佢仍然有嘢唔滿意,但又唔講清楚,咁我又可以點?

大宅

GabKar2012 發表於 18-2-5 18:16
講真,我自己知道自己咩問題,這兩年係有改變。初初是okay的。但無咗愛就無包容,往後做什麼都是錯誤的。兩 ...

不要自責,我地要記住,無論你做得幾好,他都有他的歪理,佢不欣賞,係佢損失。我都係呢個漩渦困住自己好耐,但無論我幾憎佢幾恨佢,你個心幾痛,你吾好奢望佢會感受到。你可以做就係唸清楚自己想要啲咩,可吾可以再接受一個甘爛概人糟蹋你生命,放過自己,有時都可能係好事。

別墅

wing1388 發表於 18-2-1 11:30
大家好,自從舊POST因事關閉以來,收到唔少JM問我幾時會出過個新POST?老實講,當初都估唔到個POST可以LAST ...

我無離婚嘅本錢,無勇氣
所以唔離婚,
抱住“同partner經營一頭家”嘅心態留下,
雖然好阿Q,但對我好work
無乜心理負擔(唔太care佢再有無出軌)
當佢係老細,
偶爾有啲磨擦,
咪同自己講句“份糧包埋嘅”(份糧即家用)

首頁

尾頁

跳至