嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

超級嬲😡

上兩星期帶小朋友去將軍澳坑口海悅豪園的x樂醫生打流感針,由於其他醫生差不多沒針,所以去這間。

醫生打完一針,叫我下月xx號再黎打第二支,因小朋友第一次接種疫苗所以要打兩支,他說:「記得前一天打電話黎e度問清楚還有沒有流感針wa,因現在我診所還有少量,就無」,我話我比埋下次針錢,可以幫我hold嗎?
「不用啦,到時前一日打黎問得ga la, 如果無,你咪打去其他診所問,邊度有就邊度打,一樣ja!

我心諗,你唔包有兩支打就唔好現在幫我小朋友打一針,又唔早講你唔幫我hold,疫苗已短缺,真不負責任的一位醫生!!

複式洋房

回覆樓主:

個醫生甘又系差咗啲,打唔到第2針未即系冇用。

大宅

回覆樓主:

點解吾打二支就冇用?

別墅

florence12333 發表於 18-2-2 01:31
超級嬲😡上兩星期帶小朋友去將軍澳坑口海悅豪園的”蕭x樂醫生”打流感針,由於其他醫生差不多沒針, ...

依家周圍都冇針打。打到第一針,都好過一針都冇打過啦!
打左一針都有幾成抗體保護

大宅

florence12333 發表於 18-2-2 01:31
超級嬲😡上兩星期帶小朋友去將軍澳坑口海悅豪園的”蕭x樂醫生”打流感針,由於其他醫生差不多沒針, ...

剛睇到你呢個post, 如果你冇醫護常識請你自己去查下,而唔係開帖去話人,你嘅無知會累死個醫生。

而家非常時期,個個媽媽都走去撲來撲去揾針, 俾你撲到第一支針其實已經好好彩。

冇錯,第一次接種最理想係要打兩支,其實打咗一支已經足夠保護,打第二支係想個身體好好記住d 疾毒, 作為一個專業嘅醫生當然希望啲針可以畀更多嘅人可以使用,而唔係hold 起

希望你刪除呢個帖,其他人見到會以為呢個醫生真係咁不負責任。反而呢個醫生係非常盡責,唔係為錢而冇左醫德。

複式洋房

我唔覺得有問題喎,貨源短缺,個個都咁留針,咁其他人咪冇得打?同埋打左第一針,都有保護作用,希望你了解清楚你帶小朋友去打嘅針嘅詳細資料先

男爵府

回覆樓主:

而家係非常時期周圍都撲緊針,仲話醫生同您Hold針,其實已經打左一支都已經有保護了,而且蕭醫生係仁醫黎,我覺得咁話醫生唔係咁好,佢唔會拖症比靚藥,睇一次就斷尾,佢睇氣管好好,我都係朋友介紹我去睇

首頁

尾頁

跳至