家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

宏利係未有隻每月$1800供15年每年回報領取$6000累積15年後可停供或可取指定額?係

禁止訪問

回覆樓主

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主

我之前都買咗份什麼什麼xx之選, 佢話供六年,10年就有收成,事實係16年,先至平手。我見唔對路,平手之後,攞返啲錢出嚟,永遠唔會返轉頭

男爵府

mo.mchen201001 發表於 18-2-2 21:35
宏利係未有隻每月$1800供15年每年回報領取$6000累積15年後可停供或可取指定額?係
...

我都有宏利供15基金,供了7年,蝕錢中

複式洋房

mingaga 發表於 18-2-4 14:24
我之前都買咗份什麼什麼xx之選, 佢話供六年,10年就有收成,事實係16年,先至平手。我見唔對路,平手之後, ...

你的agent 無幫你看?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆 Jcw0731 的帖子

我每次主動追問佢,佢都答我外圍環境不理想,跟唔到預期的回報。再問多句,直頭避我,或留言話見客中,唔方便接電話。
之後同朋友同事傾開,原來每個人都中伏,差在大定細

侯爵府

回覆 uns 的帖子

希望妳供完十五年,可以起碼平手,人生有幾多個15年呢?

複式洋房

Jcw0731 發表於 18-2-5 16:12
你的agent 無幫你看?

咁差!

複式洋房

mingaga 發表於 18-2-5 17:00
回覆 uns 的帖子

希望妳供完十五年,可以起碼平手,人生有幾多個15年呢?

我有回報..雖然不是好好!但不用loss ! 供咗6年!

侯爵府

Jcw0731 發表於 18-2-5 17:03

你嘅回報,係咪喺預計嘅時期之內?
例如供六年,第10年(合約期)就有承諾的回報?
或是好似我咁要等到第16年,先至得到承諾的回報。
表面上好似冇$損失,但係已經損失左六年嘅時間

複式洋房

Jcw0731 發表於 18-2-5 17:03

我是月供基金..唔知同唔同你..不過開頭我的agent 久不久比意見我!現在自己管理返...就有回報

侯爵府

Jcw0731 發表於 18-2-5 20:33
我是月供基金..唔知同唔同你..不過開頭我的agent 久不久比意見我!現在自己管理返...就有回報

...

我不是月供基金,係年供嘅儲錢計劃。
供六年錢,第10年以佢哋嘅計算就能達成目標金額。但在第10年的時候只達到七成。我冇走到(我有兩個朋友,嬲到嗰陣時就攞返晒啲錢出嚟),一路等到第16年,才能達到目標金額。
保險加埋呢啲咁嘅儲蓄、基金,唔會再吸引到我

複式洋房

Jcw0731 發表於 18-2-5 20:33

...

我唔喜歡傳統儲蓄...要用時間來換回報,但又唔係真是咁好的回報!只得3.5厘!紅利仲非保證!不過每人接受的風險不同!我之前也是你類似的儲錢..但頂唔順用咁長時間等回報!到時真是追不到通賬!

子爵府

mingaga 發表於 18-2-5 21:20
我不是月供基金,係年供嘅儲錢計劃。
供六年錢,第10年以佢哋嘅計算就能達成目標金額。但在第10年的時候只 ...

妳係咪做美金單?我見佢美金單紅利實現率好低,港元反而ok,但普遍公司都係美金單回報好d,所以都幾奇怪!

侯爵府

新人物 發表於 18-2-5 22:35
妳係咪做美金單?我見佢美金單紅利實現率好低,港元反而ok,但普遍公司都係美金單回報好d,所以都幾奇怪! ...

係美金單。仲要當年美金唔係好高, 但係佢個兌換率, 我睇返係差唔多7.85. 到而家美金高啦,如果佢直接將啲錢過返我嘅戶口,係對7.75。淨係利率差都唔抵啦,所以我叫佢出美金支票俾我。我絕對唔會再買,亦唔建議人哋買

子爵府

mingaga 發表於 18-2-6 01:35
係美金單。仲要當年美金唔係好高, 但係佢個兌換率, 我睇返係差唔多7.85. 到而家美金高啦,如果佢直接將啲 ...

不過講時講,以前d計劃真係up完無責任,家下叫好d,保監都要求各公司公佈個紅利實現率,太離譜都幾麻煩。

別墅

新人物 發表於 18-2-5 22:35
妳係咪做美金單?我見佢美金單紅利實現率好低,港元反而ok,但普遍公司都係美金單回報好d,所以都幾奇怪! ...

我又喺買左宏利的12年赤霞珠(我2010年買的),最近我才識得去睇他們的紅利實現率,反而見到他們的美金單比港元單紅利做得好好多,唔知我們睇的是否唔同的年期? 我見反而他們的新單就做到100% 實現率。 唉,他們博我們這些買得耐的唔會cut 單……

複式洋房

新人物 發表於 18-2-6 08:55
不過講時講,以前d計劃真係up完無責任,家下叫好d,保監都要求各公司公佈個紅利實現率,太離譜都幾麻煩。
...

赤霞珠停單...好傷!無好多錢!
我只供8年..還有兩年!但現在的紅利和計劃書的估計紅利相差50%....唉!

子爵府

回覆樓主

好彩未買
因為計來計去好似啲唔禁洗

複式洋房

岩岩買左中銀非凡人生,見佢都有4.幾厘同有近95%既紅利實現率。同呢d保單真1係長線先賺,因為供款年期同個回報都有關係。所以買之前一定要問得清清楚楚!

首頁

尾頁

跳至