論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔係返鄉下, 有一朝起身發現唔見左人, 我打佢手機, 佢話個sister有事半夜出左去, 趕唔切返黎幫我帶仔返學.
我係一個早訓既人, 佢半夜鼠左出去我唔知. 以我估計, 應該有前科, 只係我唔知.

[quote]原帖由 PearPear 於 09-3-10 15:31 發表
個個都諗住黎扼飯食之餘, 仲同個仔攞埋居留權, 同攞香港福利, 咁仲得了? 佢都無腦, 佢搬開住, 唔好cut佢contract, 咁妳呢? 妳點呀? 妳點請第二個? 妳同佢仲有合約, 萬一佢出咩估惑, 咩死? 佢著數晒啦!!
想問問: ... [/quote

民房

肥嘟媽,
只係想支持下你, 你位大肚賓都好巴閉 :tongue: ! 上年三月我位賓姐都係續約回來大肚, 煩憂左兩個月, 見倒你而家既情況, 令我唸起我既惡夢, 希望你盡快可以解決!

原帖由 肥嘟媽 於 09-3-11 17:01 發表
我個大肚賓,尋晚(星期二)又有新野,話如果我想佢走,佢可以星期三簽離職信走。嘩!老屈呀,我無話要佢走

佢話就算簽了離職信,也要參加完星期日教會個活動先離港,期間住bording house,我地當然唔制,三條命,有乜意外無保險保佢,加上容 ...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

兩個月就解決左呀,可唔可以分享下經驗呀,我覺得好煩呀

大宅

佢都幾毒,想整到好似你叫佢走咁,第日分分鐘去告你歧視!

原帖由 肥嘟媽 於 09-3-11 17:01 發表
我個大肚賓,尋晚(星期二)又有新野,話如果我想佢走,佢可以星期三簽離職信走。嘩!老屈呀,我無話要佢走

佢話就算簽了離職信,也要參加完星期日教會個活動先離港,期間住bording house,我地當然唔制,三條命,有乜意外無保險保佢,加上容 ...

民房

果兩個月都真係好煩.
佢通知我佢有左,我話佢, 佢就話我crazy, score 佢, 叫我fire佢, 又話要告我, 點知佢兩日後就見紅,bb冇左, 住院搵埋的軍師話告我, 之後在家sick leave 2 week唔駛做, 我無人湊對仔女, 同老公兩個仲要輪流請假前後三個多星期,
sick leave完佢態度勁差, 下下同你講Law, 我亦擔心對仔女, 最後fire佢 結束惡夢.

原帖由 肥嘟媽 於 09-3-11 17:42 發表
兩個月就解決左呀,可唔可以分享下經驗呀,我覺得好煩呀

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

真係惡夢,佢地個個都好似有另一張臉咁,一變就180度變
咁佢有無告你,住院費是否佢肯比

大宅

唉...........我都好擔心, 每次個人放大假回鄉, 都怕佢會大左個肚先返黎。佢係2月尾放完大假返黎,我想會等到3月尾或4月初先同佢去做驗身,希望個報告唔好嚇親我。

大宅

佢無左bb大家都唔想,但佢為此想報復就有啲問題。好彩你炒得佢夠快!

原帖由 常媽 於 09-3-11 18:20 發表
果兩個月都真係好煩.
佢通知我佢有左,我話佢, 佢就話我crazy, score 佢, 叫我fire佢, 又話要告我, 點知佢兩日後就見紅,bb冇左, 住院搵埋的軍師話告我, 之後在家sick leave 2 week唔駛做, 我無人湊對仔女, 同老公兩個 ...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

大部份工人有左後都識變臉

民房

佢話告就告? 佢成日講係嚇我, 令我好煩擾.
小產住院張單僱主要負責, 係不平等條約!
以後我唔會再請在港做過幾年既老賓!:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

原帖由 肥嘟媽 於 09-3-11 19:29 發表
真係惡夢,佢地個個都好似有另一張臉咁,一變就180度變
咁佢有無告你,住院費是否佢肯比

大宅

咁佢而家走左未?

原帖由 常媽 於 09-3-12 10:58 發表
以後我唔會再請在港做過幾年既老賓!:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

...

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

住院張單僱主比,係因佢懷孕喎,唔係佢自己PAID咩,咁係收本地居民價定非居港人士價呀

原帖由 常媽 於 09-3-12 10:58 發表

...

大宅

我老公有個朋友最近宮外孕,公司保險都唔賠。。。

原帖由 肥嘟媽 於 09-3-12 11:06 發表
住院張單僱主比,係因佢懷孕喎,唔係佢自己PAID咩,咁係收本地居民價定非居港人士價呀

民房

Sick leave之後, 佢態度好差, 長期黑面, 放假日佢再唔會九點翻, 佢話according to law, 佢entitle 24 hrs喎! 最後當然係fire佢!
我只係想講究竟成件事係邊個整出嚟? 點解佢唸住生仔仲要同我續約? 佢有冇唸過我點解要請佢? 佢仲要怪責我, 簡直係本末倒置!!!

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-12 11:04 發表
咁佢而家走左未?

民房

係本港居民價, 只需幾佰蚊

原帖由 肥嘟媽 於 09-3-12 11:06 發表

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

下,咁佢去政府做產前檢查咪唔駛錢,之前有人話佢比非居民價,所以我帶佐佢去私家五百幾蚊添,衰左添

大宅

原帖由 肥嘟媽 於 09-3-12 12:17 發表
下,咁佢去政府做產前檢查咪唔駛錢,之前有人話佢比非居民價,所以我帶佐佢去私家五百幾蚊添,衰左添

佢有 HK ID card, 如果佢 working visa 未到期, 重係你到打工, 佢就可享有本地居民價 $ 架.

我而家大頭相個賤印, 咪要 Law HK 福利, 我同佢完約 (只不過佢早走 2個星期, 但勞工處之前答我話第 24個月裡, 任何一日走都叫完約架 ma), 佢同我完約果日佢個肚都係5個月貨仔之馬, 佢條八婆走去告我 ar, 最後持肚行兇, 足知比佢拖到係 HK 生啦, 不過最後我都 win 左, 個官都知佢擺明要係 HK 生, 冇辦法, 要比佢生左先可以判決單案.

係條賤印大肚期間, 真係刷晒佢鞋咁濟, 佢都玩野, 諗住好黎好去, 原來對佢地黎講係唔 work 架. ....真係低佢地 lee 世都係做工人.

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

死伙,乜真係有香港福利架,上次家計會驗孕時,個職員話外傭係收貴價(非本地居民價),產前檢查都係要收錢,所以我帶個菲傭睇私家產科添,咁我咪老點佢

如果係真,睇黎都要認衰,唔駛佢比私家D錢,好來好去,不過佢都抵啦,睇私家照左張孖B相,健康院邊有呀 ,不過要帶佢睇政府,等好耐喎,唉,佢產前檢查變左好似我產前檢查咁,慘慘慘!~

大宅

原帖由 肥嘟媽 於 09-3-12 20:26 發表
死伙,乜真係有香港福利架,上次家計會驗孕時,個職員話外傭係收貴價(非本地居民價),產前檢查都係要收錢,所以我帶個菲傭睇私家產科添,咁我咪老點佢

如果係真,睇黎都要認衰,唔駛佢比私家D錢,好來好去,不過佢都抵啦,睇私家照左張孖 ...

由得佢睇私家 la, 等佢知佢地 d 人係 HK 生仔係超貴既, 唔好係 Hk 攪攪陣, 又唔洗同我地 d 本地人爭生仔床位, 其實本地價係我地本地人 d 福利黎架 ma, 成日比外人分薄晒. 重有 ar, 比佢知 Hk 生仔係好貴架, 快快叫返家鄉好過啦.

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

佢而家就係話貴,唔再做產前檢查,前幾日話個肚痛,又唔肯去睇醫生,不過今日又見佢鬼打咁精神,都唔知佢想玩乜,但千其唔好玩我對仔女就得

首頁

尾頁

跳至