少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

放工返屋企都8點, 食埋飯9點。 但阿仔從來唔肯自動自覺做功課。 set timetable, set 目標獎勵試過, punishment試過,講道理試過,由得佢欠交試過, 没收玩具都試過,但佢都係懶得理。 放學就掛住玩, 三催四請都係做1, 2條就閃咗。 男仔幾大先會主動做功課?

大宅

seenfu 發表於 18-2-3 23:47
放工返屋企都8點, 食埋飯9點。 但阿仔從來唔肯自動自覺做功課。 set timetable, set 目標獎勵試過, puni ...

你小朋友幾大?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

繼續比佢唔交功課,由學校處理,留堂做或記缺點,再玩大d就留班重讀

洋房

回覆樓主

聽你之前講會獎勵佢,咁你會獎勵佢d咩先?

如果你所獎勵嘅禮物根本吸引唔到個小朋友,對佢來說根本不是動力呀,投其所好比較好!例如如果小朋友鐘意變形金剛,你就話每一次乖比一個印仔佢,儲夠十五個,就可以選一個。咁佢鐘意份禮物或獎勵,自然先會比心機

男爵府

回覆樓主

我個仔5年級先識

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

自動自覺做功課是從小培養,基本小三應該可以

禁止訪問

珍珠宮

P1 開始已經可以自己做功課

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

佢在學校會好趕急想做晒佢。但回到家就會等人提,想玩盡先
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

伯爵府

我仔一年級已主動做功課

不過我覺得性格、注專力、功課量、深淺程度、有沒有興趣、其實都影響到小朋友想唔想做功課.....

要主動做功課, 我覺得最主要原因係小朋友有冇責任感...
有的話, 就會自動波..
無的話, 就會頼皮HEA做...

大宅

回覆樓主:

仔仔咁hea , 直接去補習社比人篤住仔仔做功課啦

男爵府

seenfu 發表於 18-2-3 23:47
放工返屋企都8點, 食埋飯9點。 但阿仔從來唔肯自動自覺做功課。 set timetable, set 目標獎勵試過, puni ...

哈、我嗰個大一。
王子

大宅

回覆樓主:

我大仔依家3年級,可能由細到大,我都要佢地放學返到屋企,即刻做功課,做完先有得玩,唔可以離開坐位,除左去厠所 ,二仔依家K2,都係一返到黎就自己攞功課出黎做

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔kg已經训練佢放學就要做完功课先去玩,做功課係學生嘅責任,自己的事自己負責,所以升小後做功課呢啲從來都唔须要叫。

良好學習態度、責任心從小就要建立,高小後孩子通常已定型,孩子習慣要人督促都幾難可以變成好自律。

大宅

回覆 seenfu 的帖子

同我-樣,真係唔知叫他瞓好定温書好

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我d仔幼稚園已經開始自己做功課,習慣黎,到而家一個小學一個中學都自動自覺做…
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

LouBB 發表於 18-10-26 03:42
哈、我嗰個大一。

我個剛中一,無心讀書狀態已2個多月,測驗功課全不在乎,請問你的孩子中學是不是也一樣?我都怕他留班之後一沉不起。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

一年級已經自己做!佢唔做晒無電視睇

首頁

尾頁

跳至