想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我先生精子型態0%,有冇邊個醫生係呢方面權威?香港/台灣都得。台灣e生suggest 做ivf + picsi (但成功率應該也很低), 我見不太多人討論,有冇人做過?而又成功左?
或者有冇同路人,精子型態係0

大宅

Choimiu 發表於 18-2-4 17:38
我先生精子型態0%,有冇邊個醫生係呢方面權威?香港/台灣都得。台灣e生suggest 做ivf + picsi (但成功率應 ...

請問你系邊間驗到0%正常型態架?
可能佢系抽出來既果1,2百條內找不到正常型態,但精子有成億條,應該搵到幾條啱用。
咁你試左ivf(icsi)未?

大宅

ibean 發表於 18-2-4 21:05
可能佢系抽出來既果1,2百條內找不到正常型態,但精子有成億條,應該搵到 ...

我係台灣愛群check, 未做ivf, 依家好迷惘,想睇下邊到有專長做精子形態咁差既ivf醫生,上網search 到做無精症ivf既醫生,但揾唔到形態係0%既。

之前係HK 驗過<1%(當時都諗過會唔會一條都冇架啦,點知中左),有食supplements 睇中e, 估唔到一d改善都冇!

男爵府

Choimiu 發表於 18-2-4 21:20
我係台灣愛群check, 未做ivf, 依家好迷惘,想睇下邊到有專長做精子形態咁差既ivf醫生,上網search 到做無 ...
你c6補極都冇反應,係咪有精索靜脈曲張呀?有冇同佢睇過醫生呀?

大宅

wingyee1230 發表於 18-2-10 22:57
你c6補極都冇反應,係咪有精索靜脈曲張呀?有冇同佢睇過醫生呀?

我目測應該冇,不過都Book 左新年後睇。
有冇e生介紹?thx

男爵府

Choimiu 發表於 18-2-10 23:48

我目測應該冇,不過都Book 左新年後睇。
如果目測有已經係第三期呀,佢分三期架好似,第一二期唔明顯架,所以搵醫生check下好啲,我c6當時睇李燿基醫生,嚮tst呀~希望幫到你

複式洋房

回覆樓主:

你先生是無精症? 之前也有jm分享過台北榮總比較專長於無精症ivf。你可找找資料考慮吓。

複式洋房

我先生精子型態0%,有冇邊個醫生係呢方面權威?香港/台灣都得。台灣e生suggest 做ivf + picsi (但成功率應 ...

雖然我不知道picsi是甚麼技術(跟icsi有分別嗎?),也不肯定榮總有沒有picsi的技術,但我很明白你的徬徨,所以見到此post就比個選擇你參考。

大宅

lalalove 發表於 18-2-11 23:40
雖然我不知道picsi是甚麼技術(跟icsi有分別嗎?),也不肯定榮總有沒有picsi的技術,但我很明白你的徬徨,所 ...

Thank you 你先,c6佢有精,只係形態差,一條正常的精子都冇,榮總果面有冇email 可查詢架?謝謝

複式洋房

Choimiu 發表於 18-2-12 09:09
Thank you 你先,c6佢有精,只係形態差,一條正常的精子都冇,榮總果面有冇email 可查詢架?謝謝
...

不好意思遲了回覆,榮總email:
[email protected]

榮總泌尿科醫師叫黄志賢,生殖科醫師叫李新揚,如果你先生精子質素不好,可以現在就食蠔皇素,茄紅素,多做運動。如果醫生認為有需要,也會開賀爾蒙針或葯給丈夫服用一段時間,看看可否改善。

大宅

形態差既話, 睇中醫食中藥加針灸加艾灸, 效果會唔錯, 平時戒凍飲, 煲啲高麗蔘鹿茸補補佢

大宅

ibean 發表於 18-2-4 21:05
可能佢系抽出來既果1,2百條內找不到正常型態,但精子有成億條,應該搵到 ...

請問形態點睇同埋份報告咁算唔算有改善,但都唔合格,醫生又冇解釋

大宅

kenkiki 發表於 18-2-21 21:48
請問形態點睇同埋份報告咁算唔算有改善,但都唔合格,醫生又冇解釋

你c6食乜,可以改善咁多?活動力,數量明顯好左!不過形態都係<1%,自然中的機會應該不高喔!
另外,請問你係邊到驗架?幾多錢?謝謝!

大宅

Choimiu 發表於 18-2-21 23:03

你c6食乜,可以改善咁多?活動力,數量明顯好左!不過形態 ...

我朋友介紹左隻係澳洲買架綜合維他命,不過食左3個月冇哂停左,直至驗前2星期度先食返,我都好驚喜改善左咁多,不過醫生眼中都係要ivf。已經準備ivf,不過在我地黎講想改善得1個%得1%啦。
我覺得就算ivf都想改善得最好,提高成功率。我個c6叫到口嗅都唔肯做運動同睇中醫

大宅

你c6食乜,可以改善咁多?活動力,數量明顯好左!不過形態 ...

我係勝x驗

大宅

kenkiki 發表於 18-2-21 21:48

向前直游既精子係0%, 完住唔掂哦。

你係咪成幾個月都無性生活? 咁樣唔得架。

一星期最少搞2次,,搞返一兩個月先再驗啦。

形態只能求教中醫。

若唔肯睇醫生,,你淘寶啲艾盒返嚟每晚或1星期2晚艾返個肚臍下三寸既關元穴

大宅

franchoi 發表於 18-2-22 12:00
向前直游既精子係0%, 完住唔掂哦。

你係咪成幾個月都無性生活? 咁樣唔得架。

佢之前出差飛左3個星期,差不多成個月

大宅

kenkiki 發表於 18-2-22 14:07
佢之前出差飛左3個星期,差不多成個月

咁份報告咪唔準囉, 再做過啦。 啲醫生假設左啲病人每星期要搞2次架

大宅

樓主我地一齊加油呀

大宅

回覆樓主

已做用過多方面方法改善,做手術、中醫、食proxeed seed ⋯精子型態依然<1%,剛今個星期做IVF 取卵,十幾粒卵只有三個胚胎可雪,所以型態非常影響胚胎質量。

首頁

尾頁

跳至