想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我先生精子型態0%,有冇邊個醫生係呢方面權威?香港/台灣都得。台灣e生suggest 做ivf + picsi (但成功率應該也很低), 我見不太多人討論,有冇人做過?而又成功左?
或者有冇同路人,精子型態係0

大宅

ibean 發表於 18-2-4 21:05
請問你系邊間驗到0%正常型態架?
可能佢系抽出來既果1,2百條內找不到正常型態,但精子有成億條,應該搵到 ...

我係台灣愛群check, 未做ivf, 依家好迷惘,想睇下邊到有專長做精子形態咁差既ivf醫生,上網search 到做無精症ivf既醫生,但揾唔到形態係0%既。

之前係HK 驗過<1%(當時都諗過會唔會一條都冇架啦,點知中左),有食supplements 睇中e, 估唔到一d改善都冇!

大宅

wingyee1230 發表於 18-2-10 22:57
你c6補極都冇反應,係咪有精索靜脈曲張呀?有冇同佢睇過醫生呀?

我目測應該冇,不過都Book 左新年後睇。
有冇e生介紹?thx

大宅

lalalove 發表於 18-2-11 23:40
雖然我不知道picsi是甚麼技術(跟icsi有分別嗎?),也不肯定榮總有沒有picsi的技術,但我很明白你的徬徨,所 ...

Thank you 你先,c6佢有精,只係形態差,一條正常的精子都冇,榮總果面有冇email 可查詢架?謝謝

大宅

kenkiki 發表於 18-2-21 21:48
請問形態點睇同埋份報告咁算唔算有改善,但都唔合格,醫生又冇解釋

你c6食乜,可以改善咁多?活動力,數量明顯好左!不過形態都係<1%,自然中的機會應該不高喔!
另外,請問你係邊到驗架?幾多錢?謝謝!

大宅

stcpit21517 發表於 18-3-20 17:25
已做用過多方面方法改善,做手術、中醫、食proxeed seed ⋯精子型態依然

做手術?係咪精索靜脈曲張?
你有冇做pgs 呀?

大宅

stcpit21517 發表於 18-3-21 12:05
係呀~醫生話6-7成機有改善,不過我係無。
pgs 好似要D5 胎先可做,我得D3
...

請問你先生手術後,袋袋腫脹及墜感覺維持左幾多日?

大宅

ibean 發表於 18-3-22 10:58
真系好多人有呢個問題,大家有無去check過精子dna既碎片率?即精子的dna完整度成熟度有幾高。
好似話呢個指 ...

我見驗精報告有一項叫碎屑Debris,等同你所講的dna碎片嗎?謝謝

大宅

mommy2015 發表於 19-1-12 20:22

你c6有無驗過有無精液白血球數量過高?如果過高代表生殖 ...

Thx

大宅

師奶粉絲 發表於
我住澳洲的,喺度做咗兩次ICSI. 下一次醫生話做PICSI. 所以想知道多啲PICSI嘅資料。
...

我先生<1%, 係台灣picsi ,

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-17 17:33
你而家bingo 咗?恭喜(emoji)

你係培植唔到day3/day5? 定係植入後失敗?

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-18 13:12
我係pass 咗PGS, 植入後失敗

但picsi唔係幫助精子易d結合?你過到pgs ,做picsi 會更有幫助?
我植入後有一直食/用黃體素,你有冇?植入前內膜厚度,植入後用藥保持血液循環都好重要。如果係一開始hcg低,台灣會用方法幫你保胎。另外你有冇check 過免疫問題?既然過到pgs但失敗,會否身體自我排斥/免疫問題?你e生有冇講原因?
我係台灣做,佢地成功率好高,你可以考慮下去台初診,攞下個感覺,順便驗免疫/敏感項目,係台灣驗血平過HK好多(澳洲我唔知幾錢,澳洲政府係咪資助?)

大宅

師奶粉絲 發表於 19-1-18 19:31
PICSI 唔知有冇幫助,但 fail 咗兩次,第一次PGS 失敗,植入後有塞藥但懷疑化學咗,因為植入後第五日 chec ...

甲狀腺高應該係其一的影響因素。我都係愛群翁醫師,不過你要準備好問乜問題,主動提問,因佢太多客人啦,有時都做到好累,可能未必個個客人都講得咁詳盡,但佢有問必答,唔會話趕時間黑面果隻。你有做ivf經驗,如果你真係揾翁做,之後期間用藥安排果d, 記得自己跟足d, 覺得古怪就問清楚,藥數清楚先好離開,因為姑娘都做到累啦。如果你唔介意要自己跟足d, 翁真係一個好醫師!
你下次再開針之前,睇下你先生會唔會食下supplements 改善d精精先,由1%到2%都好呀。之前翁有叫我c6食富精多,你可以參考下。
祝好孕!

首頁

尾頁

跳至