想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Choimiu 發表於 18-2-4 17:38
我先生精子型態0%,有冇邊個醫生係呢方面權威?香港/台灣都得。台灣e生suggest 做ivf + picsi (但成功率應 ...

請問你系邊間驗到0%正常型態架?
可能佢系抽出來既果1,2百條內找不到正常型態,但精子有成億條,應該搵到幾條啱用。
咁你試左ivf(icsi)未?

大宅

stcpit21517 發表於 18-3-20 17:25
已做用過多方面方法改善,做手術、中醫、食proxeed seed ⋯精子型態依然

同路人啊

大宅

littleangel09 發表於 18-3-21 19:52
我們現在都是在愛群ivf , 老公形態2%,EC 都是suggest 用PICSI受精. 他說用PISCI 比ICSI 好(對於形態比較 ...

我見陳億x同仁安都有介紹呢個技術,但好似不普遍使用,吾知點解

大宅

回覆樓主

真系好多人有呢個問題,大家有無去check過精子dna既碎片率?即精子的dna完整度成熟度有幾高。
好似話呢個指數先最影響成功率,不過好似一般而言型態差,dna碎片率都高。

大宅

Choimiu 發表於 18-3-22 12:16
我見驗精報告有一項叫碎屑Debris,等同你所講的dna碎片嗎?謝謝

應該不是

大宅

stcpit21517 發表於 18-3-22 13:59
精子要2-3個月才會成熟
你先生之後有係再檢驗?飲幾次藥未必改善好多。數量和活動量食supplement 可以改善 ...

但無奈型態系吾知有咩辦法可以改善,就算數量同活動力不夠,ivf icsi都好易解決到。

而懷吾懷到一個正常既bb,同型態dna應該最相關。我問過胚胎師型態不正常的丁是否代表dna一定不正常,胚胎師話不一定,但大多數都是不正常。唯有做ivf試。

首頁

尾頁

跳至