想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

stcpit21517 發表於 18-3-20 17:25
已做用過多方面方法改善,做手術、中醫、食proxeed seed ⋯精子型態依然

同路人啊

大宅

已做用過多方面方法改善,做手術、中醫、食proxeed seed ⋯精子型態依然

做手術?係咪精索靜脈曲張?
你有冇做pgs 呀?

大宅

Choimiu 發表於 18-3-21 11:33
做手術?係咪精索靜脈曲張?
你有冇做pgs 呀?

係呀~醫生話6-7成機有改善,不過我係無。
pgs 好似要D5 胎先可做,我得D3

大宅

Choimiu 發表於 18-2-4 17:38
我先生精子型態0%,有冇邊個醫生係呢方面權威?香港/台灣都得。台灣e生suggest 做ivf + picsi (但成功率應 ...

我們現在都是在愛群ivf , 老公形態2%,EC 都是suggest 用PICSI受精. 他說用PISCI 比ICSI 好(對於形態比較差的人)在挑選精子的時候是比較精準,而且是比較進步的方法. 我覺得可以一試.
我們在HK 試過一次ivf 放胎幾次失敗,胚胎質素只有day 3. 那次是用ICSI. 暫時HK 應該沒有一間是有PICSI 這個技術,所以好少人提起.

大宅

littleangel09 發表於 18-3-21 19:52
我們現在都是在愛群ivf , 老公形態2%,EC 都是suggest 用PICSI受精. 他說用PISCI 比ICSI 好(對於形態比較 ...

我見陳億x同仁安都有介紹呢個技術,但好似不普遍使用,吾知點解

大宅

ibean 發表於 18-3-21 20:17
我見陳億x同仁安都有介紹呢個技術,但好似不普遍使用,吾知點解

是的,我在養和做第一次ivf 都沒有這個方法,只有ICSI, 所以我覺得tw 在ivf 方面,技術是有可能進步一些, 還有他們用的藥真的比較多.
在HK ivf 一次+3次放胎差不多用了23 萬,在tw 抽卵+放一次胎+3次酒店機票都是8萬多.
而且ivf 未必一次就能成功,所以我覺得萬一在tw又不成功,都有多幾次的機會.
現在我有點後悔在HK 做了第一次,因為已經消耗大部分積蓄. 現在令我有點經濟壓力. 23 萬多,在tw 可以做3次了.

大宅

ibean 發表於 18-3-21 20:17

我是剛放胎,所以未知結果. 不過胚胎的質素有的是好過HK 那一次,有的差不多. 那我就不知道是不是因爲用了PICSI 事. 至少我覺得風險不會比ICSI 大吧!

大宅

littleangel09 發表於 18-3-21 23:38
是的,我在養和做第一次ivf 都沒有這個方法,只有ICSI, 所以我覺得tw 在ivf 方面,技術是有可能進步一些, ...

2%未算最差~台灣做到幾多粒胚胎?有無D5胎+pgs?

大宅

stcpit21517 發表於 18-3-21 12:05
係呀~醫生話6-7成機有改善,不過我係無。
pgs 好似要D5 胎先可做,我得D3
...

請問你先生手術後,袋袋腫脹及墜感覺維持左幾多日?

大宅

Choimiu 發表於 18-3-21 23:53
請問你先生手術後,袋袋腫脹及墜感覺維持左幾多日?

佢算手術後下面嚴重水腫,不過唔痛,3-4日返到工,一個月先好晒。

大宅

stcpit21517 發表於 18-3-21 23:46
2%未算最差~台灣做到幾多粒胚胎?有無D5胎+pgs?

因為我抽卵13粒,只有5粒可以用,但全可以受精,在回診的時候,EC 給我看卵的相,有些是很黑,懷疑我卵的質素也不好, 受環境污染.
我有1粒Day 5, 1粒day 4 Morula, 其餘是Day 3.
我已經很滿足了. 我覺得ivf 都是碰運氣的遊戲,有人胚胎好都不成功,有人胚胎不好反而成功. 這個不要介意,影響心情,最緊要放鬆及最重要是有受精胚胎可以放嘛!每一個胚胎都是一個機會.
我沒有做PGS呀.

複式洋房

情況相同,我地最後有 3 個 day 3 ,而家等下個cycle 就放胎,希望一次成功

大宅

回覆樓主

真系好多人有呢個問題,大家有無去check過精子dna既碎片率?即精子的dna完整度成熟度有幾高。
好似話呢個指數先最影響成功率,不過好似一般而言型態差,dna碎片率都高。

大宅

ibean 發表於 18-3-22 10:58
真系好多人有呢個問題,大家有無去check過精子dna既碎片率?即精子的dna完整度成熟度有幾高。
好似話呢個指 ...

我見驗精報告有一項叫碎屑Debris,等同你所講的dna碎片嗎?謝謝

大宅

Choimiu 發表於 18-3-22 12:16
我見驗精報告有一項叫碎屑Debris,等同你所講的dna碎片嗎?謝謝

應該不是

別墅

不如你去長沙灣政府合署一樓睇龐醫師, 我老公型態少過1%
睇佢有左2次

2015 年, 但因唔少心食了辛辣米線, 呵得太多無左

2016年12睇, 2017年月有左, 依家BB 快 5 個月

大宅

sandy_tkk 發表於 18-3-22 13:18
不如你去長沙灣政府合署一樓睇龐醫師, 我老公型態少過1%
睇佢有左2次

精子要2-3個月才會成熟
你先生之後有係再檢驗?飲幾次藥未必改善好多。數量和活動量食supplement 可以改善。

大宅

stcpit21517 發表於 18-3-22 13:59
精子要2-3個月才會成熟
你先生之後有係再檢驗?飲幾次藥未必改善好多。數量和活動量食supplement 可以改善 ...

但無奈型態系吾知有咩辦法可以改善,就算數量同活動力不夠,ivf icsi都好易解決到。

而懷吾懷到一個正常既bb,同型態dna應該最相關。我問過胚胎師型態不正常的丁是否代表dna一定不正常,胚胎師話不一定,但大多數都是不正常。唯有做ivf試。

別墅

回覆 stcpit21517 的帖子

我們沒有再驗, 但我未睇中醫前做過

1. 每日叫老公飲V8 或 番茄汁
2. 著孖煙通
3. 早D瞓
4. 食GNC MILK SHAKE
5. 常食生蠔, 青口, 貝類食品

試左5-6年都得個桔,
最後睇龐EC + 食FERTILAID SUPPLEMENT , 2-3個月有左

所以都好肯定睇有料既中醫係得.
仲要唔係一次, 係二次都得.

別墅

kenkiki 發表於 18-2-21 23:33
我朋友介紹左隻係澳洲買架綜合維他命,不過食左3個月冇哂停左,直至驗前2星期度先食返,我都好驚喜改善左 ...

請問是那一隻澳洲綜合維他命?可以分享嗎 我C6又只得1%

首頁

尾頁

跳至