自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

chipndale12 發表於 18-2-5 19:02
近幾星期大牙牙肉腫痛去睇牙醫,照左x光,見到嗰隻牙牙槽骨稀疏,其實自己都覺得鬆鬆地,已經唔敢咬硬野。 ...

我都因為太嚴重,最後拔左2隻大牙,想杜牙根,種牙都唔得。
早幾年去排菲臘牙科,依家每年都返去4,5次做檢查同深層洗牙,比起去私家,化算好多好多。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

chipndale12 發表於 18-2-5 23:24
咁冇左大牙個位而家點處理?由佢空左好似會令側邊啲牙都移位

無特別理佢,由得佢,反正又種唔到牙,除非做活動假牙(阿婆果種)
移位?我又唔覺,有隻剝左都5,6年,另一邊都快2年。我妹個菲姐,啲大牙無左十幾年,前排牙都無移位。

水晶宮

好媽媽勳章

Jas-MaMa 發表於 18-2-21 19:33
點樣可以排菲臘牙科?

一朝早5,6點去排隊攞籌等檢查

水晶宮

好媽媽勳章

chipndale12 發表於 18-2-5 19:02
近幾星期大牙牙肉腫痛去睇牙醫,照左x光,見到嗰隻牙牙槽骨稀疏,其實自己都覺得鬆鬆地,已經唔敢咬硬野。 ...

原來牙周病去到非常嚴重時唔係深層洗牙咁簡單。

今早返菲臘牙科做治療,個學生話我其中一隻牙情況已經非常差,牙腳已經嚴重委縮,不過好彩牙腳夠長,仲可以保得住。
今日只能幫隻牙做左深層,如果情況繼續差就要另揾專科開牙肉再刮深啲。

水晶宮

好媽媽勳章

pigpig319 發表於 18-2-28 10:14
我的牙周袋都有6~7mm深,有次深層清潔要打5支麻醉針先忍到。 由Day 1 開始,我都唔 ...

6,7 mm相對我果啲已經唔深
我有2隻超過10mm深到度唔到
一般都7,8mm

水晶宮

好媽媽勳章

ngwong2 發表於 18-3-7 10:52
菲獵要自己去排隊嗎?$?

要 天未光就去到排隊攞籌
第一次唔幾得幾十定百幾
收症後俾左第1次$45 之後牙周病治療就無再俾錢 2013 到依家
剝智慧齒就俾左幾次$45
開刀剝 2隻 拆線2次

首頁

尾頁

跳至